Trčanje

“Najbolje inovacije obično nastaju kao rezultat rješavanja jednostavnih problema.”

Dobre i uspješne priče u pravilu nastaju kao kolateralna korist predanosti, strasti, zadovoljstva, radosti … A priča o malo drugačijim patikama Hoka One One bez sumnje je dokaz gornjih navoda. Neuobičajeno ime Hoka One One,  se izgovara “ho-kah oh-nay oh-nay”, na Maurskom znači “letjeti nad Zemljom”. Brend su osnovali francuski planinski trkači i ovisnici o adrenalinu Jean-Luc Diard i Nicolas Mermoud. Moglo bi se reći da su u slobodno vrijeme trkači, a na poslu su se bavili gravitacijskim sportovima. Sportaše su razveselili s dosta inovacija na području skijanja i biciklizma. Međutim, njihovo ogromno znanje dobro im je došlo, čak i kada su počeli dizajnirati patike. Naime, oni su svoj vječni moto prenijeli i u ovu aktivnost, koji su saželi u jednostavno pitanje: “Kako možemo ići još brže?”

Ideja sa vrha Novozelandske planine

Ideja, da bi vrlo brzo morali dizajnirati patike za trčanje, nastala je na vrhu planine na Novom Zelandu, s koje ih je čekao 50 kilometara dugačak i za njihova stopala vrlo neugodan silazak. Baš na tom mjestu ih je vodila sljedeća misao: zašto bih trčali ako možemo letjeti.

Tako je nastala obuća, čija je glavna karakteristika jedinstveno dizajnirana geometrija srednjeg dijela đona, koja se odlikuje većim volumenom, mekšom gustoćom i većom reflektivnošću pjene od standardnih patika. Uz maksimalno prigušenje, omogućuje svim trkačima dinamičnije  i stabilnije trčanje. Dizajneri su od samog početka znali, da je prirodno kretanje stopala, izuzetno važno za glatkoću koraka u trčanju. U svoju ideju su ugradili i geometriju minimalnog pada s valovitim dizajnom, koji pomaže održati stabilan tempo.

Patike Hoka One One, prvo su prihvaćene s neodobravanjem, pa čak i podsmjehom. Na neki su način bile prava suprotnost bosonogog trčanja, koje je prije nekoliko godina bilo izuzetno popularno. No, ubrzo su mnogi trkači počeli shvatati njihove prednosti. Dizajneri ovih patika ne samo da su njima razveselili  ultramaratonski svijet, već su na neki način riješili i univerzalni problem trčanja.

Hoka One One su patika za sve vrste trkača, od amaterskih trkača do vrhunskih sportaša koji žele poboljšati svoje performanse. Zahvaljujući toj obući trčanje je lakše, učinkovitije i posljednje, ali ne najmanje bitno jednostavnije. Suština tenisica Hoka One One leži u vrhunskoj amortizaciji. Uvijek traže načine kako olakšati ublažavanje, i da ono bude trajnije.

Učinkovita tehnološka riješenja

Tvorci obuće Hoka One One, od samog početka bili su uvjereni da je geometrija suština svega. Zato su dizajnirali takozvanu ljuljačku Meta Rocker, koja je svojevrsni nožni točak. Jedinstveni dizajn srednjeg đona, temelji se na maloj razlici između pete i nožnih prstiju, koji trkača gura prema naprijed.

Uz to, patike Hoka One One imaju malo drugačiji položaj stopala od klasične obuće. Stopala leže duboko u srednjemu đonu, a ne na njemu. To je i suština takozvanog aktivnog okvira stopala (Active Foot Frame). Stoga svaka Hoka One One patika nudi nedjeljivu stabilnost i vodi stopalo bez ograničenja ili težine dodatnog potpornog materijala. Aktivni okvir djeluje poput sjedala u automobilu za trke – ljulja se, podupire i dodatno stabilizira vaše stopalo sa strane.

Osim toga, patike su opremljene i tehnologijom J-Frame koja pruža potporu i vodi stopalo bez upotrebe krutih i nepouzdanih materijala. Profly je središnji uložak od pjene dvostruke gustoće, koji omogućuje meko slijetanje i brz odziv. U petom dijelu ublažavanje je mekše, a na prednjem djelu je čvršće. To daje trkačima meko slijetanje i brz prelazak na sljedeći korak.

BESKRAJNA LAKOĆA

Izuzetno lagani i beskrajno jastučasti, HOKA ulošci nude apsorpciju udara, udobnost i potporu u različitim stupnjevima debljine

META-ROCKER
TOČKOVI KOJI POKREĆU NAPRIJED

Dizajnirana za vožnju trkača prema naprijed, Meta-Rocker geometrija dopunjuje prirodni ciklus hoda i smanjuje visinsku razliku između pete i nožnog prsta.

AKTIVNI OKVIR ZA NOGE

Aktivni nožni okvir funkcionira poput sjedala u trkaćem automobilu, držeći petu i čvrsto ugrađujući stopalo u srednji dio đona.

Od sada i u Intersport trgovinama i webshopu! 

Iz svih navedenih razloga, sve više trkača odabire patike Hoka One One, koje od danas možete pronaći i na policama Intersport trgovina i webshopu. Na raspolaganju su modeli Clifton 6, Arahi 4, Speedgoat i Speedgoat GTX. Modeli Clifton 7 i Rincon 2 dizajnirana su za cestovne trkače, a Speedgoat, Challenger i Mafate Speed za trkače koji trče u prirodi. Speedgoat GTX također dolazi s membranom Gore Tex, što ga čini jedinstvenim u zahtjevnijim i otežanim vremenskim uvjetima. Svi su modeli dostupni su u ženskoj i  muškoj verziji.