Sadržaj

Kampovanje

KAMPOVANJE U DVOJE – POTPUNO OPREMLJENA MALA KOMPAKTNA KUĆA POD VEDRIM NEBOM

Pri spomenu kampovanja prvo što nam padne na um je šator (pod uvjetom da nemamo kamp kućicu ). Kakav šator odabrati, gdje ga nabaviti, posuditi ili kupiti, i ona najslađa briga – gdje ga podići? Međutim, kampovanje je mnogo više od toga te za tu namjenu danas postoji raznovrsna oprema koju “igranje kućice“ negdje pod vedrim nebom iziskuje. Ili, bolje reći, koja doprinosi čarima kampovanja.

Kako ćemo se opremiti za kampovanje i što ćemo i kako nositi, jasno, ovisi o nizu faktora – od destinacije/lokacije koju smo odabrali do transporta do nje, kao i o tome radi li se o porodici, paru ili usamljeničkoj putešestviji. Podrazumijeva se, ukoliko putujete autobusom ili ste se zaputili u avanturu autostopom, da nećete baš nositi veliki stolac i stolić na rasklapanje. Također, vjerojatnost je da nećete za sobom vući kofer, nego ćete se odlučiti na planinarski odnosno backpackerski ruksak.

U ovom slučaju, mi smo se odlučili za scenarij kampovanja za dvoje osobnim automobilom, kako bismo pokrili što veći izbor opreme za kampovanje. A tu čak možete nositi i kofer, i sanduke s hranom iz vlastitog vrta, i gajbu piva.

Moja kuća putujuća

Osim vrlo kvalitetnih, praktičnih i sasvim dostatnih šatora za dvije do četiri osobe, za kampovanje u komotnijem aranžmanu, više ćete mjesta i slobode kretanja imati u nadasve funkcionalnim porodičnim šatorima. Radi se o šatorima u kojima možete i uspravno stajati, sa spavaćim prostorima koji primaju i šest osoba, te predprostorom odnosno međuprostorom. Dovoljno je prostran da u njemu možete držati i svoj kofer s odjećom i/ili hranu, pa čak i rasklopiti stolić.

Oni će redovno imati razne pregrade i džepiće za odlaganje priručnih stvari, nosač za lampu, ventilacijski sistem te mrežu kao zaštitu od insekata na ulazu i prozorima. Pri izboru šatora uvijek treba misliti o čvrstoći podloge i vodonepropusnosti odnosno vodenom stupu.

Kako prostreš, tako ćeš i leći

Prva stvar o kojoj ćete razmišljati pri smještanju u šator prostiranje je vaše postelje. Danas se izbor podloga može naći, uistinu po svačijem ukusu. Od madraca za dvoje u dimenzijama bračnog kreveta, ali i debljine pravog madraca; do udobne, lagane i kompaktne samonapuhujuće podloge za jednu osobu, od tek par centimetara. Također, u prostrani šator može se smjestiti i sklopivi krevet u maniri ležaljke. Osobi koja nema velikih zahtjeva ili koja se možda ne zadržava dugo na istoj lokaciji, te ima zdrava mlada leđa, bit će udobno i na laganoj prostirki za planinarenje/kampovanje, a može je nadopuniti i napuhavajućim jastučićem.

Kamperski krevet zaokružujemo dijelom obavezne opreme – vrećom za spavanje. Nju ćete birati ovisno o godišnjem dobu i podneblju, odnosno temperaturama koje na vašoj destinaciji vladaju. Za “zaljubljeno“ kampovanje postoje vreće koje se mogu vezati jedna uz drugu, odnosno one koje se mogu pretvoriti u jedan zajednički pokrivač.

Najslađe je jesti pod otvorenim nebom

Što se prehrane pri kampovanju tiče, također, ovisi o ponuđenim uvjetima. Ukoliko ste smješteni u kampu na raspolaganju ćete obično imati neku priručnu kuhinjicu ili barem priključke za struju i plin, te sanitarni čvor sa sudoperima, kao i kupaonicama i toaletima. Neki čak nude i hladnjake i mašinu za veš.

Ipak, ako ste za kampovanje odabrali više “divlju“ lokaciju, za sve ćete se morati pobrinuti sami. Kao i u slučaju planinarenja, za topli obrok kuhalo i dovoljne zalihe kartuša su neophodne. Uz to (ukoliko se niste odlučili u osobnom vozilu nositi lonce od kuće) idu i različiti setovi posuđa za kampovanje, od onih za dvoje do porodičnih, od jeftinijih i skromnijih do skupljih i kompleksnijih.

U slučaju kampiranja u divljini, birajte lokaciju u blizini što čišće, zdravije i tekuće vode, ukoliko je to moguće. Izvori su idealna opcija jer su u pravilu pitki. U suprotnom, ne konzumirajte vodu ako ju niste prokuhali i/ili pročistili. Naravno, ne zagađujte ju pranjem deterdžentima i gelovima za tuširanje. Isto tako, izbjegavajte paljenje vatre na otvorenom, posebice za vjetrovitih dana. Pridržavajte se zakonskih propisa i kontroliranih uvjeta.

Za kraljevski doživljaj

Za upotpunjavanje komocije i osjećaja kao da ste kod kuće, svoj mali kutak na otvorenom možete raznim artiklima stvarima za kampovanje. Za one skromnije i koji preferiraju putovanja sa što manje tereta, bit će dovoljni i sklopivi, praktični tronošci. Naravno, oko sklopivog stola mogu se staviti i velike, ali lagane sklopive stolice. A za one koji se vole “kraljevski“ izvaliti postoje ležaljke s produžecima za odmaranje nogu i držačima boca, dok posebno veseli njihanje pod vedrim nebom u visećoj ležaljki, rastegnutoj između dvije palme. ?