Sadržaj

Kampovanje

Od porodičnog do putnog šatora

Kampovanje će biti puno ugodnije i sigurnije ako prije svega odaberete odgovarajuću lokaciju. Pobrinite se lokacija bude što pitomija i s primjerenim terenom. Odličan odabir bit će lokacija s ne previsokim drvećem koje bi moglo ograničiti ugodnu svjetlost. Najveću udobnost svakako ćete postići odabirom kvalitetnog šatora. On će vas štititi od sunca, insekata i još važnije: od niskih noćnih temperatura. No, odabrati najprimjereniji šator nije tako jednostavno kako se na prvi pogled može činiti.

Kupujući šator, brzo ćete primijetiti kako vam na raspolaganju stoji mnogo različitih modela, ali svaki tip šatora neće odgovarati vama i vašoj porodici. Porodični šator je sasvim drugačiji od sportskog šatora u kojem ćete samo prespavati. Zato smo pripremili nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći pri odabiru pravog tipa šatora. Ovoga puta, najveću pozornost posvetit ćemo porodičnom tipu šatora.

5 ključnih pitanja prije odabira pravog tipa šatora

Prije nego uopšte zakoračite u Intersport prodavaonicu i odjel s kamping opremom, korisno je postaviti sljedeća pitanja: koliko će osoba za vrijeme odmora boraviti u šatoru; u koje godišnje doba namjeravate koristiti šator; kako često ćete ga koristiti; na kakvoj lokaciji ćete ga postaviti (vrijeme i temperature); treba li vam šator koji se sam postavlja ili ćete ga moći sastaviti sami.

Kad si odgovorite na sva ta pitanja, na redu je odabir tipa šatora.

Porodični šatori su odličan način da se djeca priviknu na suživot s prirodom

Želite li svoju djecu naviknuti na život u prirodi, a ujedno im omogućiti i pregršt zabave na praznicima, porodični šator je odličan izbor. Prije nego se odlučite na kupovinu takvog šatora dobro razmislite o veličini i udobnosti. Dobro pravilo za određivanje veličine šatora jest pomnožiti broj osoba s 2,8 kako bi se dobila potrebna kvadratura šatora.

Izuzetno je važno pronaći pravu ravnotežu između spavaćeg i boravišnog prostora u šatoru. Ako ćete na kampovanju kuhati sami, veliku pozornost pri kupovini šatora posvetite prostoru za skladištenje i pripremu hrane. Razmislite i o tome koliko će vam prostora u šatoru trebati za pohranu dodataka, odjeće i druge opreme kao što su na primjer bicikli. Svakako će vam jako dobro doći i prostor za sušenje ručnika i kupaćih kostima. Spavaonica i pretprostor neka u tom slučaju budu nešto veći. U slučaju lošeg vremena veći će vam prostor omogućiti dovoljno mjesta za druženje i igru, a za više fleksibilnosti možete odabrati šator s više od jednog ulaza.

Dobra ravnoteža cijene i udobnosti

Na tržištu vam se nude sve vrste porodičnih šatora, a vaš je zadatak pronaći odgovarajuću ravnotežu cijene i udobnosti. Potražite šator primjerene visine, velikim dnevnim prostorom, velikim prozorima, džepovima za pohranu stvari i nosačem svjetiljke.

Također, ulaz treba biti dovoljne visine. Vrlo je zamorno ako se svaki put za ulaz i izlaz iz šatora trebate sagnuti. Odaberite šator koji na ulazu ima ušivenu mrežu protiv insekata. Mreža protiv insekata će vam omogućiti prozračivanje preko dana i noću, a korisna je i na ulazu u spavaonice. Ključnu ulogu u odabiru porodičnog šatora ima i prozračivanje. Prije kupovine šatora provjerite ima li šator dobar sistem prozračivanja.

Kvaliteta materijala i visina vodenog stupca

Za garanciju nepropusnosti potrebno je nešto pažnje usmjeriti na provjeru kvalitete materijala i visine vodenog stupca. Oba faktora u osnovi utiču na to koliko će udoban biti vaš boravak u šatoru. Vodeni stupac označava nepromočivi premaz. Upotrebljava se pri izradi šatora od poliestera i najlona. Na primjer, 1000 milimetara vodenog stupca znači da 1 kvadratni centimetar tkanine može izdržati do 1000 milimetara vodenog pritiska.

Za šator u kojem ćete spavati i boraviti vodeni stupac treba biti čim viši. S druge strane, visoka vrijednost vodenog stupca ima i lošu stranu. Vlakna tkanine oslabljuju zbog hemijskog sastava impregnacijskih premaza. Posljedično se smanjuje otpornost šatorskog platna. Zbog toga je važno da se za izradu šatora upotrebi odgovarajuća kombinacija šatorske tkanine i impregnacijskog sredstva.

U ponudi su brojni kvalitetni poliesterski šatori. Vodeni stupac se postiže nanosom impregnacije na poliester od kojega je izrađen šator. Visina vodenog stupca ne bi smjela biti niža od 1000 milimetara. Morate biti svjesni da vas na kampovanje i za najtoplijih dana u godini može iznenaditi nevrijeme.

Različiti materijali šatorskih šipki

Ključnu ulogu u odabiru šatora ima i materijal od kojega su izrađene šipke. Odličan izbor je aluminij zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti. Ako vam je važnija lakoća šatora, onda odaberite šipke napravljene od staklenih ili karbonskih vlakana. Prilikom postavljanja ispod šatora postavite vodootpornu podlogu, a vodootporni neka budu i patentni zatvarači.

Putni šatori

Putni šatori su kao stvoreni za pustolovine. Lako se i jednostavno slažu u mali komad prtljage i praktično ih je prenositi na motoru ili biciklu. Otporni su na vjetar i druge, mokrije vremenske uvjete. Njihova površina je mala, jer su zamišljeni za to da se u njima samo prespava i zatim jednostavno nastavi s putovanjem.

Pop Up šatori

U Intersport trgovinama ćete na odjelu kamping opreme pronaći i Pop Up šatore. Kad takav šator izvučete iz torbe, sam će se rastvoriti u pravi oblik. Takvi šatori najpraktičniji su za putnike, pogotovo za one koji svaki dan moraju šator ponovo složiti i rastaviti. Omiljeni su i na  muzičkim festivalima ili drugim ljetnim događanjima kada ne želite puno vremena potrošiti na postavljanje šatora.

Sjenila

Sve su popularniji šatori za plažu koji imaju ulogu sjenila. Posebno su dobrodošli u porodicama s malom djecom jer im omogućuje sigurnu igru ili san za vrućih ljetnih dana na plaži. Praktični su i u vrtu kuće ili parku kada želite provesti sunčane dane na otvorenom. Nude UV zaštitu, a štite čak i od lagane kiše.

Klasični šatori

Klasični šatori namijenjeni su višednevnom boravku na otvorenom. Za postavljanje i stabilizaciju poslužit će im šipke od staklenih vlakana, a za dobro pričvršćivanje tu su čelični klinovi. U pravilu u njima mogu boraviti dvije do tri osobe koje će u šatoru uglavnom prespavati, a ujedno su dovoljno prostrani (neke verzije imaju i natkriven pretprostor) da se u njima možete zadržavati i preko dana. Osim prostora za spavanje imaju i prostor za pohranu sitnica i prtljage. Kako bi klima u šatoru bila ugodna važno je šator postaviti tako da zrak može slobodno strujati.

Šatori Vega McKinley imaju još jednu korisnu tehnologiju: Sleep Well. Njezina karakteristika je zatamnjeni unutarnji sloj tkanine zbog čega propušta manje svjetlosti, a zatamnjena unutrašnjost osigurat će ugodan san i kad je vani svjetlo. Dobrodošao dodatak za sve kojima je teško zaspati na danjem svjetlu.