Plivanje

SuP-anje  je do skoro bilo usko vezano za primorske gradove i nije bilo toliko popularno u Bosni i Hercegovini. SuP ili Stand up Paddle daske su sada na sreću svih nas sada dostupne i u BiH. Proizvodnjom ne samo tvrdih nego i daski na naduvavanje ove daske su postale još popularnije i pristupačnije za sve ljude u BiH. Usljed dobro poznate situacije za pandemijom Covid-19 svi smo bili „primorani“ da putujemo unutar svoj zemlje i da upoznajemo prirodu i čari svoje zemlje. Tako je bilo i sa građanima Bosne i Hercegovine a s obzirom da za savladavanje ove vještine (vožnja Sup daske) nije potrebno mnogo vremena ona je postala veoma popularna i u BiH- na sreću svih nas.

Piše: Srboljub Bobo Vuković- Škola sporta Zvjezdica (Banja Luka)

Ovlašteni instruktor SuP-anja, rolanja, skijanja…

Gdje se može SUP-ati, jezera, rijeke???

SuP-ati se može na svim “mirnijim vodama” kako u Bosni i Hercegovini tako i van BiH. Kao što smo i ranije naveli da je SuP-anje bilo više vezano za primorske gradove i države ali s obzirom da u Bosni i Hercegovini imamo mnogo jezera i rijeka i naravno more u Neumu imamo i više nego dovoljno mjesta za vožnju SuP daski i uživanje. Uzimajući u obzir da smo probali i vozili daske na svim vodenim površinama, krenuvši od mora, jezera, rijeka i potoka naše mišljenje je sljedeće:

Najlakše je voziti daske i savladati ovu tehniku na jezerima jer je tu najmirnija voda. Srećom po nas Bosna i Hercegovina je bogata jezerima i rijekama tako da neće biti problem pronaći vodenu površinu za vožnju i uživanje.

Jezera u BiH

Najlakše je voziti daske i savladati ovu tehniku na jezerima jer je tu najmirnija voda.  Srećom po nas, Bosna i Hercegovina je bogata jezerima i rijekama tako da neće biti problem pronaći vodenu površinu za vožnju i uživanje. Osim što je bogata jezerima Bosna i Hercegovina ima savršenu prirodu oko jezera tako da pored voženje ostaje nam da uživamo i u boravku u prirodi i posmatranju prelijepe prirode koja okružuje jezera. Postoji dosta i prirodnih i vještačkih jezera u BiH.

SuP-anje na rijekama

Pored jezera Bosna i Hercegovina je bogata i rijekama na kojima se može voziti SuP. Iako su ove daske namjenjena za vožnju po mirnim ili stajaćim vodama skoro svaka rijeka ima više lokacija na kojima se može bez problema voziti daske. Iako je na rijekama malo teže voziti nego na jezerima neće biti problem ni za one početnike da savladaju ovu vještinu, pogotovo ako su sa stručnim osobama koje ih mogu naučiti i posavjetovati kako voziti. Mi smo probali voziti daske na rijekama u Bosni i Hercegovini i možemo reći da smo uživali u tome. Sve što je potrebno je pronaći mirni dio rijeke i krenuti u avanturu. Mi savjetujemo da probate na rijeci Uni, Vrbasu, Tari, Sani, Trebišnjici i ostalim rijekama na kojima smo i mi vozili.

SuP-anje na moru

Osim jezera i rijeka tu je i Neum.

Jedini grad na moru u Bosni i Hercegovini na kojem možete voziti SuP i uživati u vožnji.

Kako provesti ljeto u BiH

Postoji mnogo načina i ideja za provesti ljeto u Bosni i Hercegovini. Jedan od tih je i upražnjavanje vodenih sportova na jezerima i rijekama i naravno Neumu. Postoji i drugi načini i ideje koji nisu usko vezani za vodu naravno, a to su naše prelijepe planine i ostali krajevi i prirodne ljepote. Pošto u ovom blogu mi pišemo o vodenim sportovima i SuP daskama naš izbor je SuP-anje i vodeni sportovi. Prema tome ako ne poznajete vodene površine u BiH brzo na Google, pronadjite svoju idealnu lokaciju, nabavite svoju SuP dasku ili organizacije koje rade rentanje i krenite u svoju avanturu i prepustite se prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.