Sadržaj

Trčanje

Trail trčanje postalo tako popularan oblik rekreacije, da  sve više trkača koji se radije skreću na prirodnu stazu, a ne na cestu.  
Trail trčanje (trčanje u prirodi) steklo je veliku popularnost zahvaljujući atraktivnim videozapisima i fotografijama na kojima trkači trče po planinskim grebenima, penju se među oblake i jurcaju niz vrtoglave nizbrdice. Međutim, ovakav prikaz trail trčanja također pokreće značajan strah kod početnika, koji ne zamišljaju trčanje uzbrdo, jer je hodanje po prirodnim stazama već sasvim dovoljan napor.

Ipak, trčanje stazama nije ništa strašno i nedostižno. Ne vjerujete?

Za svakoga se nađe odgovarajuća staza … čak i za kompletne početnike

Ako pogledamo rute trail utrka, tada brzo shvatimo da su daljine već pogodne i za početnike , jednako kao i za naizdržljivije. Većina trkača može savladati 10 km, 15 km i 30 km rute, a za one koji žele ekstremnije testove, na raspolaganju su i udaljenosti od 65, 100 i 170 km. Također, podrazumjeva se da se zahtjevnije dionice prehodaju.

Zašto je trail trčanje tako popularno?

Trail trčanje je koje često nadmašuje većinu iskustava trčanja. Ovdje se isprepliću prekrasna priroda, staze, čist zrak i dobra atmosfera na utrkama.

Često je  takmičenje u drugom planu,  jer trkači uvijek rado odvoje minutu kako bi uslikali dobru fotografiju s rute i odmorili se na punktovima osvježenja i bez žurbe razgovarali sa volonterima i takmičarima na stanici.

Kako se dobro pripremiti za trail trčanje?

Prva i najbitnija stvar – kako prevazići uspone i padove? Kao što smo pomenuli, prva asocijacija kada spominjemo trail je trčanje uzbrdo. Ali da vam kažemo jednu tajnu: Na trail stazama uvijek ima puno hodanja uzbrdo.

Ne sudite svima po snimcima dobro utreniranih pojedinaca koji se čine izvan ovoga svijeta. Nijedan rekreativac ne trči čak ni na sličan način. Stoga hodanje uzbrdo nije neuspjeh, već samo stvarnost.

Tajna je otkrivena, sada znamo da ćemo većinu uzbrdica vjerovatno prehodati. Dakle, ako ste zabrinuti zbog toga, onda ste definitivno opterećeni pogrešnim stvarima. Ako posmatramo trening sa stanovišta početnika, bit će dovoljno trčanja po ravnom i planinarenje svake sedmice. Naravno da tako nećemo istrčati ultra stazu od 100 km s 10 000 uspona, ali uskoro ćemo biti spremni na udaljenost od 10-15 km s usponom od 200 do 300 m.

Kada ćete biti spremni za prvu trail utrku?

Svakom trkaču se jalja dilema: ako u gradu mogu pretrčati  10, 21 km ili čak i više, bi li to bilo moguće i u prirodi? Naravno da ćete uspjeti, samo je bitno krenutni postepeno.

Ako u gradu možete trčati 10 km, počnite planinariti jednom sedmično i postupno dodajite dionice trčanja-prvo po ravnim dionicama, a potom vježbajte i uzbrdice, kao i druge zahtjevnije dijelove staze. Tako bez brige možete prelaziti udaljenosti između 10 i 15 km. Slično bismo rekli i za vas koji ste već trčali polumaraton, stvarne daljine na trailu će za vas biti od 15 do 25 km.

Mnogi trkači inače dijele slično mišljenje da je prevazilaženje udaljenosti u prirodi čak i lakše nego u gradu. Uostalom, u gradu često vodimo malu bitku sa satom i odbrojavamo kilometre i tempo. Međutim, u prirodi, to je više iskustvo uživanja u trčanju i predjelima, a kada stignemo do prekrasnih  vidikovaca, odvojimo trenutak, uživamo u pogledima i krenemo dalje.  Trčanje u prirodi ne može biti monotono, ni dosadno.

Naravno, to se ne odnosi na sve, najbrži  vode iste bitke s vremenom kao i gradski takmičari, ali ovdje više mislim na trkače koji još vode bitku u svojoj glavi dok se navikavaju na trail trčanje.

Pa koji izgovor vam preostaje da ne isprobate trail trčanje? Vidimo se na stazama.

Autor članka: Luka Hren, trener trčanja (Slovenija)