Zimski sportovi

Piše: Mirjana Granzov-Močević,

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora I komisije ATUS-a (Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Konačno! Odlučili ste da krenete na skijanje. Odabrali ste ski centar, opremili se od glave do pete 🙂 adekvatnom opremom, spremili se fizički za skijanje,  staze vas čekaju i – treba da počnete?

Treba vam uputstvo za upotrebu alpskog skijanja. Stvar je jednostavna, ali ipak  pročitajte!

Ono što je neophodno pred sam polazak je to, da se informišite o stanju u odabranom  ski centru, broju otvorenih staza, vremenskoj prognozi kao i cijenama na skijalištu. Kada ste sve to saznali – vrijeme je da naučite nekoliko osnovih pravila ponašanja na skijalištu, kako se ne biste osjećali da ste kao “pali s Marsa “.

Svjedoci  smo porasta broja skijaša kako u  svijetu tako  i na našim planinama. To je posebno izraženo u danima vikenda, školskih raspusta i praznika. Tada su skijališta prepuna i zato je važno da se za takve situacije pronađu najbolja rješenja. Sigurnost na skijalištu nije obaveza samo skijaških centara nego itekako zavisi od ponašanja nas skijaša. Zato upalite sve senzore i pažljivo pročitajte ovaj tekst!

Ako ste se već odlučili da postanete  dio skijaške porodice, onda je jako važno da znate koja su to pravila koja su neodvojivi dio skijaškog sporta.  Temelj pravila ponašanja na skijalištu leži na 10 FIS pravila koja  su  u većini zemalja svijeta,  koja imaju skijališta, uvrštena u zakone o skijalištima. Ova pravila se naravno odnose i na snowboardere.

Pa krenimo redom:

10 FIS PRAVILA

  1. OBZIRNOST PREMA DRUGIM SKIJAŠIMA

Skijaš mora skijati tako da nikoga ne ugrožava na stazi.

  1. KONTROLA BRZINE I NAČINA VOŽNJE

Skijaš mora skijati tako da se može u svakom trenutku bezbjedno zaustaviti. Svoju brzinu I način vožnje mora prilagoditi, kako  svom znanjui I sposobnosima  tako I terenskim, sniježnim I vremenskim uslovima, kao I  broju skijaša na skijalištu.

  1. ODABIR SMJERA VOŽNJE

Skijaš koji dolazi iza leđa drugom skijašu, svoj smijer vožnje mora izabrati tako da ne ugrožava skijaše ispred sebe.

  1. PRESTIZANJE

Skijaš može da vrši prestizanje drugog skijaša iznad, ispod, sa lijeve I desne strane ali samo kada je ostavljeno dovoljno prostora da, skijaš kojeg zaobilazi, završi sva svoja započeta kretanja.

  1. PONOVNO UKLJUČENJE NA STAZU

Skijaš koji se nakon zaustavljanja  želi uključiti ponovo u stazu, mora da propusti sve skijaše koji dolaze I da dobro  osmotri stazu kako ne bi ugrozio ni sebe ni druge.

6. ZAUSTAVLJANJE

Osim ako je neophodno, skijaš mora da izbjegne zaustavljanje na uskom I nepreglednom dijelu staze, a u slučaju pada mora se u što kraćem vremenskom roku skloniti sa staze.

7. PENJANJE I SPUŠTANJE

Skijaš koji se penje uz stazu mora to činiti rubom  kako ne bi omatao druge skijaše.

8. POŠTOVANJE ZNAKOVA

Skijaš mora poštovati znakove, signalizaciju I upozorenja na skijalištu.

9. POMOĆ PRI NESREĆI

Prilikom nezgode svaki skijaš je dužan pomoći drugom skijašu.

10. DUŽNOST LEGITIMISANJA

U slučaju nezgode na skijalištu, svaki skijaš, bilo da je učesnik ili svjedok nezgode, dužan je pokazati svoju ski kartu I lični dokument na zahtjev nadležnog inspekcijskog lica.

U drugom dijelu ovog bloga čitajte o pravilima sigurnosti na skijalištima.

Uživajte u skijanju!

Sportski pozdrav,

Mika