Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Piše: Amel Selimović (Sonder Couple)

Mnogo je planinara i planinarki u našem okruženju koji se u ljetnom periodu odluče otići u planine gdje će se odmoriti od gradske gužve i ubrzanog urbanog života. Naše planine su iz godine u godinu sve više posjećene, jer nas je sve više koji tražimo tišinu, žubor rijeke i šum vjetra.

Ljeto ne iziskuje mnogo planinarskog iskustva. Spakujete ruksak, dovoljno tekućine, nešto hrane i uputite se. Vrlo jednostavno.

Nakon što smo 02.01.2020. popeli vrh Vito na Visočici, dobijali smo poruke od naših pratitelja na društvenim mežama koji žele da se upute na sličan poduhvat ali nisu dovoljno spremni, nemaju adekvatne opreme, boje se ledenog doba (Ice Age) i surovosti planinarenja i planine tokom zime.

PRVI ZIMSKI PLANINARSKI POHOD

Najbitnija stavka za planinarenje zimi je imati dovoljan broj planinarskih tura i ispenjanih vrhova tokom ljetnog perioda. Tokom ljeta upoznajte sebe, svoje mogućnosti, izgradite kondiciju, kupite nešto malo opreme koju nosite u planinarskom ruksaku. Ono što ne preporučujemo jeste da vaš prvi planinarski pohod bude u zimskom periodu jer budite sigurni, planinarenje zimi je potpuno druga dimenzija i dosta zahtjevnija nego ljeti.

Ako vam je interesantna tema i želite da naučite šta morate da imati od opreme za lagane planinarske zimske pohode ( ture), čitajte dalje.

Planinariti ste počeli nekad ljeti, iza sebe imate nekoliko planinarskih pohoda (Vranica, Vlašić, Konjuh, Cincar, Bitovnja, Vran, Zelengora…) i smatrate da ste spremni za vaš prvi zimski planinarski pohod.

U daljnjem tekstu nabrojat ćemo šta je najpotrebnije imati kako bi mogli bezbjedno uputiti se na jednodnevni zimski planinarski izlet kojeg ubrajamo u lakšu kategoriju. U ovom tekstu nećemo osvrtati na zahtjevne extremne zimske planinarske ture, ali javite se ako želite da pišemo i o tome!

  1. Čizme – Kažu sa nogu svi zdravstveni problemi dolaze :D. Za zimsko planinarenje, gozerice moraju da budu čvrste i morate biti sigurni u njih. Obavezno je da gozerice budu duboke i preporučujemo da kupite one koje imaju vibram đon.
  2. Planinarska jakna – ne dozvolite da vas zavara vrijeme. Najavljen sunčan dan bez oblaka i dr. Planina je uvijek sumnjiva i uvijek budite spremni na sve. Preporučujemo kvalitetne zimske GoroTex planinarske jakne koje dišu. Kada budete birali jaknu nemojte izabrati da vam je knap nego malo veća baš zbog zimskog planinarenja. Morat ćete da se oblačite slojevito. Obavezno izbjegavajte nositi skijaške jakne jer se u njima znojite a znoj je vaš veliki neprijatelj tokom planinarenja.
  3. Planinarski ruksak – mora da bude od kvalitetnog materijala koji je nepropustljiv. Također, dobro bi bilo da ruksak ima zaštitnu navlaku zbog kiše i snijega jer je bitno da stvari u njemu ostanu suhe, nezavisno od padavina. Mi vam preporučujemo kvalitetne Deuterove i McKinley ruksake koje možete nabaviti u Intersportu po povoljnim cijenama.
  4. Presvlaka – Najbitnija stavka. Ponesite minimalno 2 potkošulje, majice kratkih rukava, dukserice. Penjanje troši više energije pa se i više znojite. Mi imamo naviku da se presvučemo na krajnjem cilju i onda još jednom kada se vratimo nazad na početnu tačku.
  5. Rukavice – Obavezno, znači obavezno da ponesete 2 para rukavica. Razlog tome je što se često prve rukavice smokre tokom uspona, pokvase vam se a mokre rukavice na rukama ubijaju volju i zbog njih ćete biti neraspoloženi a također vam se i ruke brže lede. Uvijek imajte u rezervi još jedne. Da budemo iskreni, mi nosimo 3 para rukavica ali eto, bez dva para minimalno nikad ne bi išli na zimski planinarski pohod.
  6. Kapa – Pretežno sada planinarske jakne imaju kape ali nije loše da ponesete i jednu vunenu, za svaki slučaj. Planina vas može zagrliti sa toliko jakim vjetrom da će vam kapa iz ruksaka olaškati planinarski pohod
  7. Gamašne – Planinarske gamašne će zaštiti vaše hlače a i zaštiti vam gozerice od snijega. Mi ne preporučujemo da se uputite na zimsko planinarenje bez gamašni jer će vam noge nakon cca sat vremena biti mokre. Ako vam gozerice ne propuštaju a čarape su vam mokre, snijeg će ući odozgo zbog slobodnog prostora koji mu to omogućava.

8. Voda, voda, voda – Nemojte dozvoliti da vas hladnoća zavara. Vode ponijeti dovoljno kao i na ljetne pohode. Piti možda u manjim količinama, ali obavezno piti. Tokom zimskog planinarenje vaše tijelo se više iscrpljuje i potrebno mu je više vode.

9. Energetska hrana – Zbog tešine planinarenja zimi jer snijeg otežava hodanje, potrebno je da imate nešto od energetske hrane kako bi povremeno dali sebi snage za nastaviti dalje. Mi čak znamo ponijeti i čokoladice, ponekad energetske a ponekad i ne, suho voće, orašaste plodove i slično. Ne jesti previše nego pomalo tokom uspona. Ne trebate dozvoliti da se vaše tijelo posveti previše varenju hrane jer vam ono treba i za hodanje.

10. Prva pomoć – treba da bude uvijek sa vama tokom planinarenja. Uvijek pregledati torbicu prve pomoći, da li je kompletirana i staviti je u ruksak. Kako ljeti tako i zimi.

11. Skijaške naočale ili obične naočale sa UV zaštitom – tokom vedrog vremena, kada sunce sija po bijeloj planinskom ogrtaču, vašim očima je jako teško da se naviknu na tu jačinu bijele svjetlosti i odsjaja sunca na snijegu. Obavezno imati naočale, jedne ili druge vrste kako smo naveli.

12. Čeona ili bilo koja druga lampa – će vam olakšati planinarski pohod u povratku. Ne smijete zaboraviti činjenicu da je zimi dan kraći pa je velika vjerovatnoća da ćete nakon duže planinarske ture jedno vrijeme u povratku morati provesti u mraku. Obavezno ponijeti i rezervne baterije za lampu.

13. Planinarski štapovi nisu bez razloga izmišljeni. Kažu da preko 80 % moskuluture vašeg tijela radi tokom planinarenja ako koristite planinarske štapove. Štapovi će vam dosta olakšati planinarski pohod, i ljeti i zimi.

14. Šal – će vas zaštiti od jakog vjetra koji vam ponekad može i otežavati cijeli pohod. Jak i hladan vjetar najveći je neprijatelj cijelom tijelu a vaši goli prijedjeli će najviše ispaštati pa je zbog toga najbolje da svoje lice i usta zaštitite šalom.

15. Obavezno na planinu nikad ne idite sami – jer sami ne trebate da budete na planini. Najbolje je da sa vama bude neko ko je iskusan ko vas ujedno može savjetovati tokom uspona i biti uz vas ako dođe do krizne situacije, naglog umora ili do nepredviđenih okolnosti. Nikad u planinu ne idite sami.

ZAKLJUČAK

Naravno, postoji još mnogo planinarske opreme koja je potrebna za planinarenje. Mi smo se odlučili da vam nabrojimo najbitnije pa se nadamo da će naš tekst da vam bude od koristi tokom priprema za zimsko planinarenje.

Jako smo sretni ako čitate naše blogove i drago nam je što možemo zajedno sa vama razvijati planinarstvo u našem okruženju.

Vidimo se u planinama Bosne i Hercegovine, možda i u istoj planinarskoj koloni.