Trčanje

Trčanje sa psom može biti vrlo zabavno. Naravno, toj aktivnosti treba pristupiti sistematično, i koristiti logiku i zdrav razum.

(Ne) prikladna pasmina

 Baš kao i ljudi, nismo svi jednako nadareni za sve sportove, tako da ni svi psi nisu oduševljeni trkači. Zaključak je da su neke određene pasmine psa prikladnije za trčanje, druge malo manje. U principu vrijedi, da psi s kratkim nogama i više okruglom građom tijela, poput buldoga, nisu predodređeni aktivnosti poput trčanja. Osim toga, u tu grupu spadaju i štenci. S druge strane, psi “atletske” građe i dugih nogu, poput labradora, zlatnih retrivera ili hrtova, doslovno su rođeni za trčanje. Poseban primjer su, primjerice, Jack Russell Terrieri, koji pripadaju pasmini manjih psa, ali su zbog svoje hiperenergije entuzijastični sportaši, a time naravno i trkači.

Vremenski uvjeti

Moramo imati na umu da psi nisu neuništive mašine, te da su ovisno o pasmini, više i manje izdržljivi. U načelu vrijedi pravilo, da pse ne smijemo gurati do ruba njihove izdržljivosti. Prije svega, nije preporučljivo trčati s njima kad je vani stvarno vruće. Osim toga, morate im obezbjediti dovoljno tekućine.

Trčimo s povodcem

Tokom trčanja moramo držati psa cijelo vrijeme na povodcu. Na taj ćemo način izbjeći bilo kakve probleme prilikom susreta s drugim trkačima, koji možda nisu toliko oduševljeni ljubitelji psa. Držanje povodca u ruci može djelovati vrlo dekoncentrirajuće, a u nekim slučajevima i opasno. Ako trčimo šumskom stazom, pas nas može neočekivano odvući iz zacrtane rute, i time uzrokovati pad. Izvrsna alternativa povodnicima su specijalni pojasevi na koje pričvršćujemo uzicu. Na taj način imamo slobodne obje ruke, što olakšava ispravnost našeg trčanja.



Morate poznavati jezik psa

 Mnogi trkači preporučuju da je najbolje krenuti u trening s psom s nekoliko stotina metara hoda, tokom kojeg se pas zagrijava i izvršava svoje potrebe. Tokom trčanja treba pažljivo pratiti njegovo ponašanje. Ako počne zaostajati ili ako je pretjerano zadihan, to je znak da je vjerojatno umoran. U principu, pravilo je da je do deset kilometara trčanja, više nego dovoljno za većinu pasa.

Psi također vole nagrade

Kao i svaki trkač, pas također zaslužuje nagradu u obliku deserta. Sjetit će se toga vrlo dobro, kada ćete sljedeći put obući patike, te se zasigurno neće opirati izlasku. Istina je, da je trčanje samo po sebi, nagrada za većinu pasa.

Trčanje blagotvorno djeluje na ponašanje psa

 Ljudi znaju da je trčanje neka vrsta stimulansa dobre volje i dobrobiti. Isto vrijedi i za pse. Kada se naš ljubimac “zalaufa”, manje je zainteresiran za druge gluposti, koje bi inače učinio da ima previše energije.

Vodite brigu o sigurnosti

Neki trkači sa psima također trče i po mraku. U ovom slučaju preporučamo koristiti povodac s reflektujućim elementima, kako biste povećali sigurnost vaših kućnih ljubimaca.