Sadržaj

Plivanje

Odmor na moru također nudi mnoge mogućnosti za različite oblike sportskih aktivnosti. Jedna od njih je definitivno uronila u svijet morskih dubina. More je oduvijek predstavljalo simbol tajnovitosti, pa smo svi zainteresovani za ono što se događa u njegovim dubinama. A ispod površine mora kriju se različiti oblici života i događaja. Glavni junaci podvodnog svijeta su atraktivna stvorenja koja nas iznova inspirišu. Naravno, potrebna nam je osnovna oprema za dobar uvid u šareni prirodni akvarijum. Za početak, potrebni su nam maska, disaljka i peraja.

Maske za ronjenje

Maska je, naravno, najosnovnija ronilačka oprema koja nam daje jasan pogled pod vodom. Moramo biti svjesni da pogled ispod vode nikada nije potpuno ispravan, jer zbog uglova pod kojima se svjetlost lomi, objekti su za jednu trećinu veći i za oko četvrtinu bliži. Postoje maske različitih oblika, sa jednim i dvostrukim staklom. Ali njihov najveći značaj je u idealnom prianjanju. To omogućuje silikon, koji je osnovni materijal najmodernijih maski. Postoji jednostavan test kako provjeriti da li je maska ​​odgovarajuće veličine i da li je adekvatno zatvorena: pritisnite masku na lice (pazeći da uklonite kosu sa čela) i uhvatite dah. Ako je maska ​​odgovarajuće veličine, trebala bi ostati na licu čak i ako gledate prema tlu. Najbitnije je, da maska ​​nikada ne smije biti prevelika. Vrlo koristan dodatak je i neoprenska košuljica za kajiš, koja uveliko olakšava stavljanje maske. Proizvođači također misle na ronioce koji nose naočale za vid. Postojane su maske sa posebnim sočivima koje odgovaraju njihovim dioptrijama.

Maske za cijelo lice

U novije vrijeme, posebno kad je riječ o rekreativnim roniocima, vrlo su popularne maske koje se protežu preko cijelog lica i imaju integrisanu disaljku. Ove maske nude znatno veće vidno polje, što ronioca dodatno približava ljepoti i temeljima podvodnog svijeta.

Korisni trikovi

Naravno, treba uzeti u obzir i neke trikove kako bi se poboljšala upotrebljivost maske i uživanje u ronjenju. Vrlo je važno izjednačiti pritisak u maski. Ako to ne učinimo, u najgorem slučaju, može se čak završiti slomljenim kapilarama. Pazite da maska ​​nije iznutra mokra. Razlika između spoljne i tjelesne temperature također ne smije biti prevelika. Iskusni ronioci to rješavaju jednostavnim odvodom na unutrašnjoj strani maske.

Disaljke

Disaljka je izuzetno važan alat za tzv. Snorkeling, plivanje na površini vode i posmatranje podvodnog svijeta. U ovom načinu plivanja, naše disanje nam omogućava da ne podižemo glavu iz vode za svaki dah vazduha. Glavni dio disaljke je otvor koji ne smije biti prevelik. Preporučuje se izrada silikona visokog kvaliteta. Visokokvalitetna vjetrobranska stakla također su opremljena posebnim ventilom koji spriječava ulazak vode u cijev. Ako disaljka nema ovaj ventil, voda iz cijevi mora biti izbačena brzim i snažnim pritiskom. Cijev disaljke mora biti blago zakrivljena, tako da se dobro uklapa u oblik glave i lijepo izgleda iz vode kada je lice uronjeno u vodu. Vrh disaljke ujedno je i najviša tačka ronioca kada pluta na površini vode. Zbog toga je obično obojena u boju koja skreće pažnju na prisutnost ronioca.

Peraja

Peraja roniocima pomažu u navodnjavanju i na taj način omogućava učinkovitije i brže plivanje. Postoje peraja koja su prikladna za rekreativno ronjenje, kao i peraja koja su pogodna za profesionalno ronjenje. Po pravilu, zatvorena peraja namijenjena su rekreativcima. Kada ih kupujete, morate ih obavezno probati, jer različiti proizvođači imaju različite brojeve. Za ozbiljne ronioce, peraja sa otvorenim petama namijenjeni su za korištenje ronilačkih čizama. Oni također omogućuju pristup vodi sa manje ili više oštrim stjenama. Osim toga, peraja se razlikuju po dužini, elastičnosti i tvrdoći. Razlike između pojedinih modela biće više otkrivene od strane ozbiljnih ronilaca. U načelu, pravilo je da manje i elastičnije peraja omogućuju brže i učinkovitije plivanje pod vodom. Tu su i tzv. Kovrčava peraja koje su pogodna za ronioce koji imaju poteškoće sa grčevima u nogama.

U novije vrijeme uvedena su posebna dječija peraja sa otvorenom petom i neoprenskim jastučićima na trakama, koje omogućuju korištenje golim stopalima, a moguće je i prilagoditi različite veličine djetetove noge.