Kampovanje

Kampovanje je vrlo ugodno, zabavano, zdravo, društveno, i svestrano provođenje godišnjeg odmora. Predstavlja prvorazredni kontakt s prirodom, i ako ga iskombinujemo sa druženjem s porodicom i prijateljima, ne možemo zamisliti bolji odmor. Tada nije bitno gdje će stajati naš šator – naša pokretna kućica. Možemo ga smjestiti uz more ili jezero, ispod planinskih vrhova, usred šume i na mnogim drugim mjestima. Kampovanje možemo učiniti još ugodnijim uz pomoć savremene opreme. Zato smo napravili popis u sljedećim redovima: što je dobro ponijeti sa sobom kada idete na kampovanje.

Vreće za spavanje, podloge i viseće mreže

Spavanje u šatoru je ugodnije ako posteljinu stavite na odgovarajuću podlogu za spavanje, i ako se pokrijete vrećom za spavanje. Podloge za spavanje možete pronaći u obliku madraca na napuhavanje (postoje i samonapuhujući) ili pjenastih podloga. Vreće za spavanje, koje su opremljene patentnim zatvaračem duž cijele linije, također možete koristiti kao pokrivač. Za ljetne dane vreće za spavanje ne smiju biti predebele i tople. Postoje čak i vrlo tanke verzije koje su stvorene za vruće ljetne noći. Vreće za spavanje i podloge su idealne za noćenje pod zvijezdama. Na drveću u blizini šatora, možemo pričvrstiti viseću mrežu, koja je stvorena za ljetno ljenčarenje, čitanje i uživanje u pjesmi cvrčaka.

Svjetiljke i zaštita od insekata

Kada se pri kampovanju smrači, potrebna vam je prikladna svjetiljka. Najpraktičnija je ona koja se može objesiti na posebnu vješalicu ili staviti na sto. Za noćne šetnje potrebna nam je prijenosna svjetiljka koja se može nositi u džepu. Kada kampujemo, živimo u skladu s ostalim stanovnicima prirode. Nažalost, među njima su komarci i drugi insekti. Od njih se možete zaštititi posebnim mrežama, ali i posebnim sredstvima u obliku krema ili sprejeva.

Stolovi, stolice i ležaljke

 Za duži obiteljski kamping odmor preporučuje se “kamp” oprema s stolom za jelo, sklopivim stolicama i ležaljkama. Svi ovi alati uvelike poboljšavaju udobnost našeg života u prirodi. Međutim, jednostavne prijenosne ležaljke korisne su nam i za ležanje na plaži.

Posuđe i pribor za jelo

Uz stolove i stolice, također nam je koristan i kuhinjski pribor. Sa posebnim plinskim kuhalom, možete svakodnevno pripremati obroke. Tu su i pribor za jelo izrađen od visokokvalitetne plastike, nehrđajućeg čelika ili aluminija. Odlikuje se iznimnom otpornošću i jednostavnom ponovnom uporabom. Neki također imaju malu težinu, što znači da ih možete nositi na duže ture.

Sjenila (Plažni šatori)

Ako kampujete s malom djecom, svakako se preporučuje korištenje posebnih sjenila, koje možete ponijeti sa sobom na plažu i tako zaštititi vaše mališane od štetnih sunčevih zraka. Oni, mogu služiti i kao praktični prenosni šatori, jednostavni su za postavljanje, rastavljanje i nošenje.

Razne igre, štapovi za ribolov, rekviziti za sport

Odmor u kampu je izvrsna prilika za razne sportske i društvene aktivnosti. Zato je sjajno opremiti se s ribarskim štapovima, loptom za odbojku na pijesku, podvodnom maskom i perajama, te brojnim drugim rekvizitima i društvenim igrama, kako bi vaš odmor bio što zabavniji.