Biciklizam

Biciklisti su, ne tako davno, počeli koristiti posebne ruksake, u kojima su nosili svu opremu koja im je potrebna za bezbrižno biciklističko putovanje ili turu. Takvi biciklistički ruksaci se malo razlikuju od uobičajenih. Oni su malo uži i viši i dizajnirani su tako da dobro prianjaju i čvrsto stoje na mjestu tiokom spusta. Karakteriše ih obložena stražnja strana, koja obično ima poseban sistem ventilacije. Naramenice su postavljene i podesive po visini. Za dodatno fiksiranje namijenjeni su pojasevi na bokovima i grudima. Pojasevi u spustu sprečavaju neugodno ljuljanje ruksaka. Osim toga, biciklistički ruksaci na vanjskoj strani imaju posebnu mrežicu, u koju se npr., može spremiti kaciga.

Uvijek uzmite dovoljno tekućine

Voda ili energetska pića su prilikom biciklističke ture iznimno važni. Potrebno je voditi brigu o stalnoj hidrataciji. I upravo u tom smislu moderni ruksaci donose najveću prednost. Opremljeni su posebnim pretincem u koji je moguće pospremiti mijeh za vodu. Kapacitet može biti od jednog do tri litre. Na vrhu naprtnjače nalazi se poseban otvor kroz koji se izvlači cijev, koja je s vanjske strane s posebnom kopčom pričvršćena za remen. Tako biciklist tijekom vožnje ima stalan pristup tekućini. U usporedbi s bidonom, mjeh nudi mnogo veću zapremninu, jednostavniji pristup vodi i sigurnije iskustvo vožnje.

Izvor energije

Osim hidratacije, važno je voditi brigu o hrani na dužim putovanjima. U ruksaku je pametno imati nekoliko energetskih pločica ili gelove koji zlata vrijede,  u trenutku kada crveno svjetlo energetskih zaliha počne treperiti. Količina hrane koju moramo ponijeti sa sobom, naravno, ovisi o dužini i trajanju putovanja. U svakom slučaju, ne smijemo se dovesti u osjećaj slabosti i iscrpljenosti. Pravilo je, da je bolje jesti hranu češće, iako to znači da ćemo uzeti samo jedan ili dva zalogaja.

Ako nešto pođe po zlu

Tokom biciklističke ture može doći i do neočekivanog kvara. To se obično događa kada smo daleko u divljini, gdje, naravno, nema biciklističkog servisa. Stoga je na putovanje pametno uzeti rezervnu gumu, pribor za krpanje guma, praktičnu pumpu i, naravno, neke od najnužnijih alata. Vrlo je prikladno koristiti tzv. Multi tool, koji kombinira sve najčešće imbus ključeve, odvijač i neki drugi alat.

U slučaju vožnje po mraku, potrebno je imati prednje i stražnje svjetlo.

Za vremenske neprilike

Biciklistička odjeća se uglavnom izrađuje od materijala koji se brzo suše i dobro odvajaju vlagu. Međutim svejedno, preporučljivo je imati suhu majicu na rezervi u ruksaku. Kako meteorolozi ponekad mogu pogriješiti, vjetrovka je također dobrodošla, jer će vas spasiti ako vas neočekivano uhvati oluja. Mnogi ruksaci također nude posebna pokrivala, kojima ih možete pokriti i zaštititi od kapljica kiše.