Trčanje

Trčanje se često propagira kao sport za koji ne treba puno novaca. Dovoljne su vam samo patike za trčanje i možete krenuti. Ali, kada dođete na trening sa grupom trkačkih entuzijasta, uvidite kako oni  preferiraju vrlo skupe patike, pod parolom “Koliko para, toliko muzike”. Da li to pravilo važi i u svijetu patika za trčanje? Kada biramo prave patike, šta je to što će zadovoljiti i potrebe i mogućnosti?

Piše: Dejan Jakeljić

U saradnji sa Intersportom, istražio sam da li su i jeftinije patike dovoljno dobre da izdrze napor koji je neizbježan pri trčanju polumaratona i nozi pruže sto komforniji osjećaj.

Početkom aprila ove godine odabrao sam u Intersportu dvoje patika: Nike Legend React i Pro Touch OZ 2.1 M. Oba para patika sam koristio tokom treninga i trka, tako da sada mogu sa vama podijeliti moje iskustvo.

Može li ste stvarno istrčati (polu)maraton u patikama koje koštaju 70 konvertibilnih maraka?

Nike mi je uvijek prva opcija, obzirom da su mi se pokazale kao najudobnija, najizdržljivija patika u svim uslovima. Medjutim njihova cijena nije uvijek najprihvatljivija opcija, bez obzira na neosporan kvalitet. Namjenska obuća kao neophodna za sve nas koji se bavimo trčanjem na bilo kom nivou, dovodi nas u situaciju da biramo: šta je to što će zadovoljiti i potrebe i mogućnosti.

S druge strane, vjerujem da i među manje poznatim ili jefitnijim brendovima kao što je Intersportov Pro Touch ima kvalitetnih patika i stoga sam im odlučio dati šansu.

Nike Legend React

Nike je toliko inovativan u izboru materijala da mi se često čini da su razlike u modelima neprimjetne. Kod dužeg nošenja i najmanja izmjena se osjeti, ali te razlike nisu presudne za izdržljivost. Mnogi faktori utiču na zaključke: od podloge na kojoj se trči , vremenskih prilika, kontinuiranost nošenja i slično.

Prošle godine sam dosta trčao u Nike Air Zoom Pegasus 35 i stoga sam se ovaj put odlučio da testiram Nike React. One nisu najskuplje patike koje Nike ima u ovogodišnjoj ponudi, kao što su npr. Nike Epic React Flyknit 2.0 . , ali ni najjeftinije kao što su Nike Revolution 4 koje u Intersportu možete kupiti po cijeni od gotovo 70KM.  Sa Legend React serijom, Nike se nastoji približiti prosječnim trkačima, koji priliko trčanja žele udobnost i kvalitet. Stoga sam smatrao da su ovo patike koje bi najčešće odabrali BH trkači.

Prilikom kupovine, prvo se primjeti njihov izrazito moderan dizajn i upadljiva plava boja. Prilikom prvog obuvanja, najviše me se dojmila njihova udobnost i jezik od neoprena koji uz kvalitetne pertle garantuje čvrsto i pouzdano vezanje.

Gornji dio patika je izrađen od posebne pletene tkanine koja je elastična i okružuje cijelo  stopalo i daje mu potporu. Prilikom trčanja, najviše me oduševila nova React pjena koja iako ublažava udarce, daje i eksplozivnost pri odskoku. Istrčao sam u njima nekoliko polumaratona i nisu me razočarale. Osvojio sam jedno prvo i jedno drugo mjesto na trkama od 5 km, baš u ovim patikama!

Nosim ih i u slobodno vrijeme, jer se dobro uklapaju u svakodnevne odjevne kombinacije.

PRO TOUCH OZ 2.1

Moram priznati, bio sam malo skeptičan prema Pro Touch patikama. Pokušavajući da povučem paralelu između omiljenog brenda i onoga sto tržište nudi, Intersportov brend Pro Touch mi je bio idealan odabir.  Pro Touchje brend koji se prodaje ekskluzivno u Intersportu i ima tradiciju od samo 30 godina. Relativno niska cijena proizvoda nije baš obećavala i stoga sam odabrao najskuplje Pro Touch patike Pro Touch OZ 2.1 M , koje koštaju 70KM, isto kao i najjeftinije Nike patike u ponudi Intersporta. Vjerujem da je to cijena prihvatljiva za svakog trkača-rekreativca.

Riječ je o crnom modelu sa narandžastim detaljima iz kolekcije proljeće-ljeto 2019. Njihov izgled mi se svidio na prvi pogled i postavio sam si izazov da ih isprobam.

Ovo su patike koje odlično prianjaju uz podlogu, a imaju  DURA GRIP tehnologiju u đonu koja garantuje trajnost. U unutrašnjosti se nalazi I SHAPE podloga, koja se lako može zamijeniti ortopedskim ulošcima, ako su vam potrebni. Cipela  ima i Ortholite tehnologiju , koja osigurava uklanjanje vlage sa stopala.

U ovim patikama sam istrčao dosta kilometara i nekoliko utrka.  Pokazale su se kao izdržljive, udobne i kvalitetne i svakome bih preopručio da ih isproba. Mogu sa sigurnošću da kažem da ova patika za rekreativca zadovoljava sve ono što je potrebno, da bi noga, a samim tim i cijelo tijelo imalo osjećaj udobnosti.

Ipak, svi mi koji trčimo vrlo dobro znamo da nas ti napori vode van zone komfora i kada to prihvatimo kao sastavni dio bavljenja sportom, tada to postaje nacin života.

Zaključak

Na kraju: može li se istrčati (polu)maraton u patikama od 70 konvertibilnih maraka? Sigurno da može! Prilikom odabira nemojte pratiti trendove, nego poslušajte stručne savjete iskusnih trkača i prodavača. Prije svega, slušajte svoje tijelo i istražujte šta vama odgovara. Kada trčanje postane vaš način života,  isprobat ćete više vrsta patika i znati koje su vama najbolje.

Bitnije je da se pokrenemo i trčimo redovno, a odabir patika će pratiti naše sportske aktivnosti.