Sadržaj

Tenis

Za tenisere, reket je mnogo više od opreme. To je produžetak ruke – desne, lijeve ili obje. Od njihovog razumjevanja protivnika i razigranosti, efikasnosti predikcije, rotacije, njegovanja i udaranja loptica od žutog materijala zavisi kvalitet igre. I to nije sve.

Reket je neka vrsta lične karte igrača. To je nešto što je postalo dio njega tokom godina. Već dugi niz godina većina najvećih asova igrala je sa istim modelom reketa, i ako su nove napredne verzije uvijek bile na tržištu. Mjenjali su samo odjeću za igru, ali ne i reket.

Imajući u vidu veliki izbor teniskih reketa na tržištu, svaki igrač – takmičar ili rekreativac – može da pronađe pravi za svoj stil igre i nivo znanja.

Izbor reketa za rekreativno igranje

Prilikom izbora reketa, rekreativci imaju mnogo više problema od takmičara. Profesionalci veoma dobro znaju svoj način igre, tačno znaju na šta treba da obrate pažnju kada biraju, i iznad svega, potpuno im je jasno koje karakteristike reket mora da ima da bi istakao svoje prednosti i ublažio slabe tačke u igri. Sa rekreativnim igračima, to je obrnuto. U većini slučajeva rekreativci ne znaju na šta treba paziti.

Tada dolazi do klasične greške kada se odluče za reket svoje omiljene teniske zvijezde. Tako se često dešava da odaberu reket koji je prezahtjevan za njihovo znanje i sposobnost. Prezahtjevni reket ne donosi željeni užitak i napredak prosječnom rekreativnom igraču.

Drugi veliki problem je šteta uzrokovana preopterećenjem ili nadvisivanjem reketa. Teniski lakat je vrlo česta povreda, koja je u većini slučajeva uzrokovana pogrešnim reketom. Srećom, svi veliki proizvođači su toga svesni i nude rekete svih njihovih serija u mnogim verzijama.

Drugim riječima, to znači da rekreativni igrač takođe može da igra reketom istog izgleda, kao što je reket njegovog omiljenog tenisera.

Karakteristike rekreativnih reketa

Rekreativci obično imaju dva glavna problema u igri – njihovi udarci se izvode sa skraćenim zamahom, a lopte ne udaraju na optimalnom mjestu. Zato im je potreban reket koji će im pružiti nešto više snage, ali će u isto vrijeme imati veliko polje udarca i takođe će oprostiti neku vrstu greške.

To znači da su za rekreativne igrače pogodni reketi sa profilom između 25 i 30 milimetara, njihova težina kreće se između 260 i 290 grama, a veličina glave ne smije biti manja od 100 kvadratnih inča. Intersport prodavnice imaju veliki izbor reketa sa potpuno istim karakteristikama koje su potpisane sa svjetski poznatim brendovima kao što su Babolat, Head, Prince, Tecnopro i Wilson.

Rekreativni igrači često griješe u izboru teniskih lopti. Često se dešava da otvore limenku sa lopticama neposredno prije početka igre. U ovom slučaju, loptice skaču izuzetno visoko i mnogo su brže. Stoga je poželjno otvoriti konzervu dan ili dva prije utakmice i ostaviti je otvorenu. Tako se loptice prilagode na drugačiji pritisak, a igra s njima je mnogo ugodnija.

U svakom slučaju, treba uzeti u obzir i nepisano pravilo, da svakih pet sati igre treba mijenjati loptice.

Našu povoljnu ponudu opreme za tenis možete pronaći na linku