Sadržaj

Kampovanje

Jedan od najboljih slovenskih alpinista, slavni Nejc Zaplotnik,  rekao je riječi koje su se toliko duboko uvukle u mene kao i svakog planinara, putopisca, avanturistu, osvajača beskorisnog:  “Tko traži cilj, ostati će prazan kad ga dosegne, tko pak nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi.”

Iskreno bi preporučili, ako imate dvoje hlače, prodajte jedne i kupite njegovu knjigu „Put“, nećete se pokajati.

Piše: Amel Selimović

Da se predstavimo! Mi smo Amel i Džejlana Selimović iz Zenice, bračni par koji će sa vama dijeliti svoja putovanja u nepoznato, pričati vam avanturističke priče, upoznati vas sa najljepšim i nepoznatim dijelovima Bosne i Hercegovine i biti vam spona između gradskog i planinarskog života. Na taj način  ćemo vas iz urbanog slati u divljinu i pokazati vam kako planine imaju dušu, pogotovo planine Bosne i Hercegovine.

Planinariti sam počeo prije 8 godina i od tada me svi putevi vode ka gore odakle doseže pogled u beskraj, najljepše predjele Bosne i Hercegovine i upravo zbog tih pogleda sam se zaljubio u zemlju u kojoj živim. Ono najljepše što Bosna i Hercegovina ima su planine koje imaju svoja godišnja doba. Ljeti su šarene od cvijeća, zimi bijele od snijega i leda, na jesen lišće oboji svaku planinarsku stazu u šareni tepih, dok su u  proljeće po meni najljepše, sunce topi snijeg, vjetar ljulja šafrane i imate osjećaj da se život budi i počinje najljepši dio godine za sve nas koji volimo da šetamo po planinama. Kada odete u Austriju na Alpe, snijeg je na vrhovima tokom čitave godine, a na našim vrhovima je potpuno drugačije.

Nikad nije kasno da napravite svoje prve korake, bitna je želja da pokušate, a svi benefiti planinarenja dolaze odmah, poslije, istu noć kada zadovoljni legnete spavati sa osmjehom i samopouzdanjem jer ste ponosni na sebe, a ujedno ste i uradili nešto za sebe.

Nas planinare zovu osvajači beskorisnog, a mi svi znamo da u beskorisnom ima puno toga neobjašnjivog, neshvatljivog i jedini način da prijatelju dočaraš energiju kojom se ispuniš je da ga povedeš sa sobom i vjerujte, malo se ko vratio nezadovoljan. Skoro svaka osoba je rekla da želi opet, baš kao što sam i ja rekao kada sam izašao iz svoje komforne zone i uputio se u planine.

U narednom periodu pisati ćemo vam o planinama Bosne i Hercegovine, na koji način se bezbjedno uputiti u planinu, šta je to „must have“ kada se otisnete u daleka prostrastva koja su udaljena daleko od  od urbanog, koje su najljepše planine Bosne i Hercegovine i šta obavezno morate vidjeti u Bosni i Hercegovini, a možda nekad budemo i vaši prijatelji u planinarskoj koloni.

Moja ljepša polovina 😀 i ja smo se odlučili da pokrenemo blog pod nazivom „Sonder Couple“ pa nas možete pratiti na Facebooku i Instagramu i biti dio našeg putovanja. Razlog pokretanja bloga je razvoj planinarstva u Bosni i Hercegovini, moje dugogodišnje iskustvo u planinarstvu, a i Džejlanina dugogodišnja ljubav prema turizmu zbog kojeg je i magistrirala na Prirodno – matematičkom fakultetu na odsjeku za Geografiju, smjer turizam i zaštita životne sredine.  Ona ima znanje :D, ja imam praksu i mi smo tu da vam budemo saputnik i da koračamo zajedno kroz planine, rijeke, gradove i jezera Bosne i Hercegovine, zajedno u planinarskoj koloni.

Tokom naših sljedećih pohoda koristit ćemo McKinley  opremu, tako da možete uskoro očekivati prve recenzije. Ovogodišnji McKinley slogan glasi “Sloboda na tvoj način”, a mi ćemo sa vama podijeliti blogove, slike i videa na kojima ćemo prikazati kako izgleda sloboda na naš način.