Sadržaj

Trčanje

Pozdrav svima! Da se predstavim: ja sam Dejan i zaljubljenik sam u trčanje. Za nekoliko godina koliko trčim, istrčao sam  preko 80 trka, uključujući polumaratone, maratone i trail trke. Direktor sam polumaratona u Gradišci, kojeg već 3 godine organizujem zajedno sa mojim prijateljem i velikim trkačkim entuzijastom-Aleksandrom Racom.

Kao trkač rekreativac sa puno istrčanih kilometara, želim da iznesem svoja lična iskustva i savjete, koje sam usvajao od kompetentnih ljudi iz svijeta sporta. Moram da naglasim da bez obzira na određena pravila, svaki organizam ima svoje granice, što je za početnike jedan od osnovnih savjeta.

Obzirom da ne postoji dobna granica, kao ni prethodna fizička forma da bi se bavilo i postalo trkač-rekreativac, bilo bi neozbiljno generalizovati šta je to najbolje ili jedino ispravno.

Započnite postepeno

Nešto što je sigurno kvalitetna preporuka za početnike je da njihovi treninzi počnu šetnjom, brzim hodom ili laganim trčanjem na kraćim duzinama. Idealno je započeti sa brzim hodanjem i minut trčanja, te postepeno povećevati minute trčanja: na dvije, pa tri i tako dalje. Lagani i postepeni treninzi su najispravniji način da sačuvamo zdravlje.

Stičući zdravu kondiciju, vremenom savladavamo napore koji su neizbježni u bavljenju bilo kojim sportom, pa tako i trčanjem. Bitno je trenirati redovno, ali ostaviti i vrijeme za odmor organizma.

Ishrana

Ishrana je takođe nešto o čemu se često vodi polemika, a osnovno je ne opteretiti organizam “teškom” hranom i jesti više manjih obroka u jednom danu.

Povrće, voće, piletina, puretina, riža su nešto što se uvijek preporučuje, međutim kod većih napora i ugljikohidrati su neophodni. Ipak,  trkač-početnik treba kao osnovno da zna, da je hidratacija organizma najbitnija, kako u svakodnevnici,tako i pred trke i za vrijeme trke.

Opremite se za trčanje

Za kraj želim reći  da nam namjenska odjeća i obuća olakšavaju bavljenje trčanjem, jer svi ti materijali su prilagođeni uslovima sa kojima se susrećemo, na treninzima i trkama. Odaberite kvalitetne patike, koje odgovaraju vašem stopalu, načinu trčanja, podlozi na kojoj trčite i slično. Također, birajte odjeću koja odvaja vlagu od tijela i brzo se suši. Kako budete napredovali, tako ćete se opremati i sa drugim detaljima opreme trkača.

Kada savladate prve teškoće i udaljenosti, vjerujem da ćete iskusiti brojna poboljšanja u vašem raspoloženju, kondiciji, koncentraciji. Tada se možete prijaviti na fun run trke u vašoj blizini i to će vam biti dodatna motivacija za treniranje. Kada iskusite uzbuđenje koje donosi jedna trka, uz prvu osvojenu medalju, već ćete biti zaraženi.

Kada jednom zavolite trčanje, ono će postati neizostavan dio vašeg života. Ja sam zaljubljen u trčanje, nadam se da će se to i vama desiti.

Sretno! Trči sa Intersportom!

Dejan Jakeljić