Sadržaj

Trčanje

Dan prije maratona je dan prije dugo očekivanog događaja. Kako ga preživjeti? Kako izbjeći neugodne komplikacije koje bi nam mogle otežati trčanje? Pokušajmo predvidjeti: šta nas sve čeka.

Obično, maraton ne trčimo u svom rodnom gradu, što nam predstavlja  dodatan poticaj, trčanje na zanimljivom novom mjestu. Putovanje može trajati i par sati gdje dugo sjedenje može biti štetno za naše mišiće, zglobove i cirkulaciju. Stoga je važno tokom rute, zaustaviti se nekoliko puta i dobro razgibati.

Startne brojeve i čip za mjerenje vremena obično preuzimamo dan prije maratona.

Na mjestu podjele startnih brojeva,  možemo kupiti  široku paletu opreme za trčanje. Ako su vam patike prilično istrošene, bolje je da nove koje ćete kupiti ipak koristite na sljedećoj trci ili kao dio priprema za narednu trku.

Prije trke potrebno se informisati o okrepnim stanicama  tokom rute. Obično se na svakih 5 km nalazi punkt s vodom, energetskim napitcima, čajevima i bananama. U tom slučaju, ne trebamo nositi svoje energetske gelove ili tekućinu.

Međutim, ukoliko smatramo da punktovi s osvježenjem nisu dovoljni, nećemo požaliti ako ponesemo dodatnu okrepu sa sobom.

Zbog potrebe da na dan trke imamo dovoljne zalihe energije, koja će  se pohraniti u obliku glikogena u mišićima i jetri, važno je da se ne izgladnjujemo.

Najbolje je pomalo, u više navrata jesti raznovrsno povrće, voće i žitarice od cjelovitog pšeničnog zrna. Osim hrane, nemojmo zaboraviti na tekućinu.

Dan prije trke, potrebno je pripremiti majicu za takmičenje s startnim brojem,  odnosno rezervnu garderobu koja će nas čekati na startu. Ako je u startnom paketu čip za mjerenje vremena, ne zaboravite ga staviti na patike.

Isplanirajte vrijeme buđenja i doručka. Doručak  je najbolje pojesti 3 sata prije početka trke. Na taj ćemo način pravovremeno probaviti hranu i u miru napraviti sve jutarnje potrebe.

Ako ste sve obavili, možete na spavanje.  Pogledajte par najava za sljedeće trke i odmah odaberite gdje nastupate sljedeći put.

Urban Praprotnik, trkački trener Intersport