Sadržaj

Joga

Ako pitate estetske hirurge, svi će u jedan glas tvrditi da je grudnjak jedan od najvažnijih komada u ženskom ormaru. Žene obično čine nekoliko pogrešaka prilikom odabira grudnjaka. Stoga, stručnjaci često postavljaju malo cinično pitanje: „Zar vi nosite ‘grudnjak’, samo zbog toga da vas grije?” Anatomija ženskog tijela ima specifične karakteristike i grudi su definitivno jedna od njih. To je tkivo koje nema mišiće, što znači da nema podršku, te je izloženo gravitaciji, sviđalo se to nama ili ne. Stoga je još važnije da žene osiguraju dovoljnu razinu potpore svojim grudima. To je potrebno u svakodnevnom životu,  a još više pri sportskim aktivnostima, gdje je taj dio tijela još više izložen. Grudnjaci mekanih materijala i uskih ramenica, nisu dorasli tom zadatku, dok sportski grudnjaci svakako jesu! „Kada bi žene uvijek koristile sportske grudnjake ili barem slične proizvode, problem opuštenih grudi bio bi im nepoznanica”, u više navrata je komentirao jedan od najcjenjenijih hrvatskih estetskih kirurga, koji  upotrebu sportskih grudnjaka savjetuje za svakodnevnu upotrebu.

Materijal i naramenice

Po čemu se sportski grudnjaci razlikuju od onih običnih? Glavna razlika je u materijalu i naramenicama. Sportski grudnjaci su izrađeni od kompaktnijih materijala, koji sami po sebi nude znatan stupanj potpore i kompresije, te osiguravaju da grudi tokom bilo kojeg oblika aktivnosti budu na svom mjestu. U sredini se nalazi poseban stabilizator koji kontrolira kretanje, a sličnu funkciju ima i poseban obrub. Od velike važnosti je širi donji rub, koji pruža osnovnu podršku i stabilnost. Unutarnje košarice su obložene, što pruža iznimnu udobnost.

Za dodatnu potporu brinu se naramenice, koje sve drže u uspravnom položaju. Stoga su sportski grudnjaci obično opremljeni širim naramenicama, ali postoje i varijacije koje se križaju na leđima. Prije svega, preporučuju se podesive naramenice, koje omogućuju dodatna osobna podešavanja. Isto osigurava i kopča koji nudi nekoliko stupnjeva stezanja. Također je vrlo važno da su naramenice postavljene, i da nemaju “oštre” rubove, što može dodatno iziritirati kožu.

Naramenice

Podešavajuće naramenice: prikladne za trening niskog intenziteta.

Naramenice s punjenjem: udobno nošenje, posebno za one s većim grudima,  za trening srednjeg i visokog intenziteta.

Fleksibilne naramenice: grudnjaci za trening visoke intenzivnosti.

Fiksne naramenice: Ovisno o debljini: tanke su prikladne za trening niskog intenziteta ili trening srednjeg intenziteta, deblje za trening srednjeg ili visokog intenziteta.

Materijali

Kada kupujete grudnjak, obratite pažnju na materijale iz kojih je izrađen.

Mesh: prozračan materijal, odnosno mreža koja osigurava brzo sušenje

Funkcionalna tkanina: apsorpcija znoja i brzo sušenje, također može biti anti-bakterijska tkanina, koja sprečava nastanak neugodnih mirisa

4-smjerna elastičnost: izuzetna udobnost i potpora pri kretanju u svim smjerovima

Minimalna elastičnost: primjerenija za veće grudi, koje zahtijevaju jaču podršku i kontrolu pokreta

Glatki šavovi: manje iritacije, više udobnosti prilikom nošenja

Lijepljeni šavovi: udobnost bez nadraživanja kože, obično se nalaze na naramenicama, ispod ramena i donjem rubu

Bezšavan materijal: maksimalna udobnost, pogodan za trening niskog do srednjeg intenziteta

Među brojnim prednostima korištenja sportskih grudnjaka, treba spomenuti sljedeće:

Smanjenje nelagode

Već pri osnovnom pokretu, poput trčanja i hodanja, grudi se pomiču. Sportski grudnjaci im osiguravaju znatnu količinu potpore, uz čiju pomoć ostaju čvrsto na mjestu.

Smanjenje boli

Premještanje i poskakivanje grudi tijekom tjelesne aktivnosti također može biti prilično bolno. Koristeći sportski grudnjak, možemo vrlo efikasno eliminisati ovaj problem.

Odbijanje neželjenih pogleda

Grudi su često predmet neugodnih muških pogleda. Ako koristite sportske grudnjake, provoditi ćete ugodnije vrijeme u fitness studiju, bez nepozvanih parova očiju.

Sprečavanje spuštanja grudi

Istraživanja su pokazala da podrška običnih grudnjaka nije dovoljna pri sportskim aktivnostima. Stoga ćete upotrebom sportskih grudnjaka imati značajnu dugoročnu korist, jer ćete spriječiti i značajno usporiti spuštanje grudi.

Sportski grudnjaci postali su moderni

S vremenom su sportski grudnjaci postali potpuno neovisan dio sportske opreme, a isto tako i neka vrsta modnog dodatka. Mnoge sportašice ih nose kao samostalan dio odjeće, te ih jednako koriste za sportske aktivnosti i slobodno vrijeme.

Odlična pomoć nakon operativnog zahvata

 Nakon estetskog postupka, preporučuje se korištenje sportskih grudnjaka, koji pružaju dodatnu razinu podrške i na taj način pridonose bržem oporavku. Stručnjaci preporučuju korištenje sportskih grudnjaka kao dnevnu alternativu običnim grudnjacima.