Sadržaj

Trčanje

Naše kretanje u zglobu je najprirodnije onda kada se prilikom kontakta s tlom stopala i zglobovi kreću umjereno prema van (supinacija), nasuprot nagiba prema unutra (pronacija). Taj nagib je poželjan, jer time stopalo i zglob ublažavaju dodir s tlom. Stoga biramo obuću, koja nam to omogućava.

Neutralni trkači

Neutralnim trkačima se stopalo i gležanj, u patikama za trčanje bez dodatne potpore u stopalnom luku,  normalno nagiba. Neutralni trkači nisu svi oni koji imaju normalno oblikovan luk stopala. Oblik stopala nije jedini faktor koji utječe na nagib stopala i gležnja.

Neutralni trkači i umjereni pronatori

U toj grupi su stopalo i gležanj blago nagnuti prema unutra, stoga je poželjno da biraju neutralne patike, ili  one s umjerenom podrškom ispod stopalnog luka

Pronatori

Pronatorima, su stopalo i gležanj izrazito nagnuti prema unutra. Zbog toga se povećava opterećenje Ahilove tetive, a takvi iskrivljeni pokreti također utiču i na koljena. Takvi trkači bi trebali odabrati patike s jačom potporom stopalnog luka.

Supinatori

Supinatorima su stopalo i gležanj blago nagnuti prema unutra. Zbog toga je ublažavanje u stopalima i gležnjevima slabije. Supinatori bi trebali odabrati patike koje su mekane, te one koje nemaju potporu ispod stopalnog luka.

Trčanje po prirodnim podlogama – Trail

Priroda je impresivna. U svakom od nas je dio nje. Kada otkrivamo šume, brda, kad se naš pogled diže iznad magle, srce vibrira još snažnije. Zašto ne biste trčali, ako možete?

Trčanje po neuređenim stazama, može biti izrazito naporno za stopala i gležnjeve. Grubo kamenje, korijenje, padine, raznolikost u svim smjerovima, zahtijevaju od nas dobru pripremljenost i odgovarajuću obuću. Obuća mora biti s tvrdim potplatom, kako bi se bolje zaštitile kosti stopala.

Isto tako, mora dobro prianjati uz podlogu, te uz dodatnu zaštitu prstiju u gornjem djelu i laganu potporu gležanja.

Urban Praprotnik, trener trčanja Intersport

trčanje