Planinarenje i alpinizam

Kako se pravilno spakirati na jednodnevni izlet, kratki ili duži odmor u planinama

Kada malo bolje shvatimo prirodu ili planine, naš ruksak je naš najvjerniji pratilac. Omogućava nam da sa sobom ponesemo sve potrebne stvari kako bismo se pripremili za nepredvidive vremenske uslove. Uvijek na pamet pada nekoliko scenarija.  Može sve biti kako isplaniramo, ali ponekad se zna dogoditi nešto skroz neplanirano. Sve možemo lako riješiti, ako u ruksak stavimo sve potrebno, što nam u slučaju neočekivanih događaja dobro dođe. U načelu, pravilo je da nam za duže ture treba i više prtljage. I naravno ruksak je veći i teži.  Prije svega, ruksaci se uveliko razlikuju jedan od drugog, što znači da je stvarno važno znati tačno za što vam je potreban.

Jednodnevni izleti i vikend ture

Jednodnevne i vikend ture obično su vrlo zahtjevne, ali prije svega dovode nas dovoljno visoko u brda, da nam je potrebna  dodatna odjeća. Kada krenemo, obično je toplo u dolini, a onda temperatura pada svakih nekoliko stotina metara. Kada dođemo do vrha, osim toplog čaja, potrebna nam je i suha majica, pulover ili vjetrovka. I za sve to treba pronaći prostor u ruksaku. Osim toga, dobro je imati barem mjeh za vodu kapaciteta tri litre, neke energetske pločice i neki drugi korisni dio opreme. Dobro je da sa sobom ponesete prvu pomoć. Za ture koje traju dan ili dva, u principu, prikladni su ruksaci  kapaciteta od 20 do 40 litara. Razlika između oba modela velika, zbog toga je važno, da prije kupovine razmislite što inače nosite sa sobom. Time će odgovor na pitanje, koliko prostoran mora biti vaš ruksak, biti izuzetno lagan.

Šta treba uzeti za duže ture

Naravno, planinarenje u planinama ili putnički način putovanja može potrajati mnogo duže. Do sedam dana možemo uzeti svu prtljagu s nama. Na putu koji je duži od sedam dana vjerojatno ćemo morati oprati neki komad odjeće. U svakom slučaju, za duže i ozbiljnije putovanje trebamo mnogo veći ruksak, koji bi trebao imati najmanje 65 litara volumena. Vrlo su preporučljivi ruksaci, koji se mogu povećati za još deset do petnaest litara. Odabir pravog ruksaka opet ovisi o dužini i načinu putovanja. Ako kampujete, u ruksak odgovarajuće veličine možete spremiti šator za dvije osobe, vreću za spavanje, jastuk na napuhavanje, kuhalo, pribor za jelo … U svakom slučaju, vjerojatno trebate svu opremu koju biste nosili sa sobom na kraće ture i nekoliko dodatnih komada odjeće.

Kako spakovati?

Dakle, na kratkim i na dužim putovanjima vrlo je važno, kako svoje stvari složite u ruksak. Odgovoran pristup omogućava vam da tačno znate gdje se šta nalazi, što znači da ne morate izvlačiti svu prtljagu svaki put van. Prije svega moderni ruksaci omogućavaju takvo pakovanje, jer imaju nekoliko pregrada što omogućava logično i smisleno razvrstavanje prtljage.