Biciklizam

Testiranje bicikla Nakamura catch 7.8

Najopremljenija Nakamura u trenutnom katalogu Intersporta cijenom je još uvijek u vrlo razumnom području, a povremeno se, kao što je to sada slučaj, nađe i na akciji, pa je možemo promatrati u potpuno novom svijetlu. Radi se o 29ki vrlo solidnog paketa opreme namijenjenog naprednim rekreativcima, koji na savjesti ne žele imati teret ograničenja početnih pogonskih komponenti, mjenjača ili npr. kočnica. Stoga smo odlučili isprobati novi Catch 7.8 u njegovom prirodnom ambijentu kao i prethodnika Nakamuru Catch 70, koji je dobro odbranio boje brenda i dokazao se kao dostojnim pripadnikom prve biciklističke lige.

Tehnički podaci

Novi Catch 7.8 ostavlja vrlo upečatljiv prvi utisak. To može zahvaliti mat crnoj boji i diskretnim, također crnim, naljepnicama, a tek ponegdje izviru plavičasti detalji, poput onih na obručima. Neupućenima će trebati neko vrijeme da otkriju o kojem se biciklu radi jer se naziv može očitati tek iz blizine. U svakom slučaju hvalimo smjeli dizajnerski pothvat Nakamure jer je ovo možda, po nama, njihov najuspjšniji model.

Isto tako za pohvalu je upotreba 7005 aluminijske legure, koja po svojstvima čvrstoće spada u viši razred, a još su ostali  samo rijetki proizvođači koji ju koriste u rekreativnom segmentu poput Nakamure. Vilica je odabrana iz Suntourovog asortimana – XCR zračna sa zaključavanjem na volanu i promjerom nogu od 32mm. Dobro je riješenje za rekreativnu klasu i može istrpjeti dovoljne količine sporta na brdskim podlogama. Popis opreme u zadanoj cijeni nema zamjerke. Tu su Deore komponente (M6000) na mjestima mjenjača i ručica te odgovarajući MT500 pogon s dva zupčanika. Ukupno su na raspolaganju 2×10 stepeni prijenosa što je potpuno u skladu s trendovima i s više nego dovoljno omjera za sve MTB potrebe. Kočnice su iz Shimanovog asortimana – hidraulika M365 zavidnih osobina i kočione sile te vjerojatno nećete niti pomisliti na išta drugo dokle imate bicikl.

Vožnja

Nakamura ne odstupa od vlastitog pristupa kreiranju kokpita, koji uključuje prilično raširen, ali ugodan položaj ruku i blago nagnut položaj sjedenja. Tako i novi Catch prati zamisli o ugodnoj geometriji i prilično okretnom biciklu, kojeg je lako kontrolisati čak i kada su brzine kretanja male. Kada se ubrza tempo do izražaja dolazi suverenost velikog točka i stabilnost kakvu nude 29eri, a s druge strane imamo odličnu potporu komponenti pogona i mjenjača kakvih se ne bi posramio niti mnogo skuplji bicikl. Stoga Catch 7.8 pliva kao riba u vodi na umjerenim neravninama, a ne zaostaje niti na pravom XC terenu ako su afiniteti razumni. Za one s takmičarskim sklonostima ipak će trebati zavući ruku dublje u džep i potražiti agresivniju geometriju. Njegova geometrija podjednako dobro odrađuje uspone i nizbrdice, ne možemo reći da favorizuje pojedinu konfiguraciju terena, pa i dalje možemo slobodno govoriti o dobro opremljenom univerzalcu.

Zaključak

Nakon vožnje Catcha 7.8 možemo uočiti obrazac po kojem Nakamura kreira bicikle s odličnim odnosom uloženo/dobijeno. To je kombinacija provjerenog okvira s univerzalnom rekreativnom geometrijom i visokog nivoa opreme u zadanoj cijeni. Sada imamo i estetiku na razini, pa možemo reći kako se radi o biciklu kojem je teško naći manu.

Specifikacije:

√ Okvir:                                             Alu 7005 DB

√ Prednja vilica:                              Suntour XCR-32 AIR RL, 100mm

√ Kočnice:                                        Shimano M365 hidr. 180mm rotori

√ Prednji mjenjač:                         Shimano Deore

√ Zadnji mjenjač:                          Shimano Deore 10 st.

√ Ručice mjenjača:                        Shimano Deore

√ Pogon:                                          Shimano MT500 36/26T

√ Sjedalo:                                        Nakamura

√ Gume:                                          KENDA K-1047 29×2.25

√ Obruči:                                        Double Wall disc

√ Glavčine (nabe):                        Formula DC20/DC22