Kampovanje

šator3

Izaberite šator ovisno o tome za šta vam treba

Kupovina šatora uopše nije lagana stvar. S obzirom na stvarno bogatu ponudu raznovrsnih modela, kupovinu treba obaviti planski. Za početak, morate znati za koju priliku vam je potreban šator, kako ćete ga prevoziti, koliko će ljudi spavati u njemu… Porodični šatori nešto su sasvim drugačije od sportskih šatora koje ćete ponijeti sa sobom na neku pješačku rutu ili jednodnevni izlet.

Veličina i razlike

Uvijek počinje s veličinom. U načelu, pravilo je da udoban šator mora svakoj osobi ponuditi prostor od 2,8 kvadratnih metara. Ovo je dobra polazna tačka za dalji odabir. Prije svega treba biti svjestan da nije pametno kupiti prevelik šator, jer to stvara mnogo problema – preveliki šator je zahtjevniji za transport, a teže je pronaći pravo mjesto za njega.

Sportski šatori i dalje postoje u klasičnom dizajnu tipa A. Oni su jeftiniji, ali manje je vjerojatno da će nepovoljno uticati na različite vremenske uslove. Savremeni sportski šatori su u obliku kupole, nude više prostora, otporniji su na vjetar i druge elementarne nepogode.

Šatori su sa svojim materijalom također prilagođeni vremenskim uslovima. Najčešće korišteni su tzv. trisezonski šatori, koji se mogu koristiti u  proljeće, ljeto i jesen. Ako kampujete po zimi, trebate odabrati i četverosezonsku verziju koja nudi dovoljno toplotne zaštite u hladnim uslovma, a istovremeno nudi i mogućnost potpunog isključivanja ventilacijskog sistema.

Šatori su također višeslojni. Jednoslojni su lakši  i udobniji za nošenje, ali nude manje zaštite. Dvoslojni su teži, ali nude bolju zaštitu. Stoga je poželjno odabrati dvoslojni model, ako šator prevozite u automobilu, često ga ne sastavljate ili posuđujete.