Biciklizam

Dječji bicikli

Svako od nas negdje duboko u sebi čuva uspomene na svoj prvi bicikl. To može biti ono što u nama stvara osjećaj mobilnosti i samostalnosti. Stoga je važno da dječaci i djevojčice imaju dobar osjećaj za vožnju od  prvoga dana, tako da kada kroz godine postanu ozbiljni biciklisti, čuvaju lijepe uspomene na svoj prvi bicikl.

Kako djeca rastu, s njima se razvijaju i njihove biciklističke želje, zahtjevi i ambicije. Jednom kad usvoje osnovna znanja, odaju se brzini, skakanju i drugim vragolijama. Njima su namijenjeni  dvadeset i dvadesetčetiri inčni točkovi, koji su već vrlo slični biciklu odraslih. Opremljeni su brzinama i dovoljno su robusni za malo veća opterećenja i vožnju na zahtjevnijim terenima. Tako će se vrlo lako otac i sin zajedno odvažiti na biciklističku turu.

Guralice za najmlađe

Upoznavanje s biciklom može započeti vrlo rano. Najupadljiviji su oni koji odmah nakon što tek prohodaju, jure sa guralicama, koje su odličan rekvizit za poboljšavanje ravnoteže i motoričkih sposobnosti djeteta. Sa guralicama se također privikavaju na nove pokrete, na upravljanje kormilom i na brzinu. Upravo zbog toga će kasnije prijelaz na veći bicikl biti lakši. Mnoga djeca koja su navikla na guralice, kasnije se na vožnju pravog bicikla, priviknu bez upotrebe pomoćnih točkova.

Odabir prave veličine

Čak i kod dječijih bicikala  vrlo je važno imati pravu veličinu. Ovdje sebi možete pomoći s tablicom veličina, veličina točkova određuje proporcije preostalih dijelova bicikla.

Dječiji bicikli dostupni su u verzijama od 12, 16, 20 i 24 inča. 12-inčni točkovi su prikladni za visinu između 90 i 110 cm, 16-inčni točkovi su prikladni za visinu između 100 i 125 cm, 20-inčni točkovi su prikladni za visinu između 110 i 135 cm, a 24-inčne veličine za visinu između 125- 155 cm. Bez obzira na veličinu, preporučljivo je da je dječiji bicikl što lakši.

Dodaci za sigurnu vožnju

Vožnja biciklom također predstavlja određene opasnosti. Najčešće se nesreće događaju  u cestovnom prometu, gdje su biciklisti među slabijim sudionicima. Zato djecu od prvih biciklističkih koraka treba naviknuti na kacige i drugu zaštitnu opremu  uključujući rukavice i štitnike za koljena. Osim toga, djeca bi također trebala biti educirana o propisima u cestovnom prometu i mogućim opasnostima. Među sigurnosnu opremu pripadaju zvona, svjetla i različiti reflektirajući elementi.

Za dječije bicikle, čak i kod najmanje  djece, preporučava se da se lanac posebno zaštiti. Često se djeci događa da njihove hlače upadnu pod lanac, što može biti razlog za pad.

Kod prvih biciklističkih koraka pomoćni točkovi se koriste za postizanje veće stabilnosti.Preporučujemo da vaš mališan što prije pređe na vožnju bez pomoćnih točkova , jer samo oni omogućavaju pravilan nagib u zavojima.

Dječiji bicikli također mogu biti opremljeni različitim gumama. Za asfaltnu cestu, gume s glatkim profilom su prikladnije, a za vožnju makadamskim i šumskim stazama prikladniji su gume s nešto grubljim profilom.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti brojne ukrasne dodatke, koji djeci vožnju čine još zanimljivijom.

dječji bicikli za Head