Sadržaj

Tenis

Kada je vrijeme za prve teniske korake, to je prilično nesretno pitanje. Naravno, djeca imaju različite motoričke sposobnosti, neki se ranije razvijaju, a neki malo kasnije. I s tim, naravno, interes i radost djece u igranju tenisa također su povezani. Vrlo je važno da djeca naprave prve korake s dječijim loptama. Obične lopte su preteške, a pored toga se prejako odbijaju. Dječije loptice su mekše, lakše, sporije i nešto veće. Posljedica toga je njihovo odbijanje koje je dosta niže, a ova metoda omogućuje prilagodbu anatomiji djetetovog tijela. Sve to omogućava djeci da izvode udarce pod pravim uglovima, koji su, prema njihovoj donjoj visini tijela, usporedivi s uglovima udaraca koje izvode odrasli. Ovo je neophodno za usvajanje ispravne tehnike udarca.

Dječiji reketi

Kada djeca uoče želju za prvim teniskim udarcima, naravno, trebaju pronaći pravi reket. Većina proizvođača teniske opreme nudi dječije rekete različitih veličina i dužina. Uz ove rekvizite, omogućava prilagodbu dječijoj dobi, veličini i tjelesnoj snazi. Obično se ove rekete nalaze u nijansama boja najvećih majstora, tako da djeca mogu odabrati reket koji je vrlo sličan onom reketu s kojim igra njihov omiljeni igrač.

Vremenom su se promijenile dimenzije reketa za djecu i odrasle. Srećom, svi proizvođači su svjesni važnosti da djeca počnu igrati tenis uz odgovarajuću opremu. Za dječije rekete izuzetno je važno da nisu preveliki (predugi), da su glatkiji i da imaju prikladnu usku ručku. Većina proizvođača nudi rekete za djecu u najmanje četiri do šest dužina:

17 i 19 inčni

17 i 19-inčni reketi pogodni su za djecu između treće i pete godine života. Ti reketi su dovoljno lagani da djeci daju prve osjećaje koji su od najveće važnosti za kontinuirano učenje.

21 i 23 inčni

Ovi reketi su dimenzijski veći u svim pogledima. Osim što su duži, imaju i veću glavu. Uglavnom su izrađeni od aluminija. Prikladni su za djecu od šest do osam godina, koji su fizički malo jači i sposobni nadvladati glavne sile koje se pojavljuju s pomakom.

24 i 25 inčni

24 i 25-inčni reketi uglavnom su izrađeni od kompozitnih materijala i na prvi pogled su vrlo slični odraslim reketima. Osim toga, oni nude različite veličine ručki. Prikladni su za djecu između devet i jedanaest godina života, koji su već ozbiljno uključeni u tenis.

26 inčni

26-inčni reketi su samo dva inča kraći od tradicionalnih reketa za odrasle. A ova dva inča imaju veliki uticaj na to kako reket pristaje ruci. Ovi reketi su takođe napravljeni od kompozitnih materijala i dostupni su sa različitim veličinama drški. Pogodni su za djecu stariju od jedanaest godina.

U svakom slučaju, dijete ne smije biti prisiljeno igrati tenis. Dijete za tenis mora samo pokazati interes, u tom slučaju dob nije bitna. Najbolja smjernica je interes djeteta.