Trčanje

Fudbal je igra svih igara. To je “yoga bonito” – lijepa igra. To je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Najpopularniji sport na našoj planeti. Najveći fudbalski virtuozi su takozvana sportska božanstva: Pelé, Ferenc Puskas, Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Michel Platini, Ronaldo, Christiano Ronaldo, David Beckham, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimović, Neymar, Luka Modrić, Edin Džeko,Miralem Pjanić … Lista se zapravo nastavlja u beskonačnost.

Fudbal je igra kojoj su potrebna samo tri elementa: mašta, lopta i fudbalske kopačke. Zadnji predstavlja kontakt s podlogom i loptom. Stoga je sasvim jasno da im fudbaleri posvećuju dodatnu pozornost. Poznata je scena kada je Adi Dasler lično pregledavao čepove fudbalskih kopački, članova njemačkog “Elfe-a”. Jer jednostavno nije mogao dopustiti, da  kopačke Franza Beckenbauera zakažu za vrijeme izvođenja performansi na travnatim površinama.

Danas je, dizajniranje fudbalskih kopački prava znanost, jer se one razlikuju ovisno o površini na kojoj igramo, položaju igrača na terenu i tipu igrača. Kopačke moraju pružiti slobodno kretanje, dobro prianjanje i omogućiti brze start-ove, nagle promjene smjera, te agilnu i dinamičnu igru. Osim toga, one moraju pružiti što više potpore stopalu i gležnju, što prirodno smanjuje rizik od ozljeda. Upravo su gležanj i stopalo najizloženi prilikom igranja fudbala.

Kopačke za travu

Kopačke za travu!

Pravi fudbal se, naravno, igra na 100 metara dugom travnatom igralištu. Trčanje i kretanje na takvoj podlozi moguće je samo s posebnim đonom koji je opremljen čepovima, koji omogućuju dobro prianjanje i odraz. Zapravo, ovo je klasična slika pravih kopački za fudbal. Također ni trava nije jednaka svakoj travi. Zbog toga danas postoje razni modeli, dostupni za različite travnate površine. Kopačke s oznakom FG (Firm Ground) pogodne su za fudbalsko zelenilo, koje se nalazi u klimatskim uslovima, gdje ne kiši često. Patike za SG (Soft Ground) su prikladne za igranje u mekšim igralištima. Tamo, čepovi moraju prodrijeti nešto dublje u podlogu.

Prve su bile izrađene od kože, a zatim i od drugih materijala. Danas su izrađene od posebnih materijala koji omogućavaju  osjećaj stopla prilikom udarca lopte, a osim toga, sa svojom “ljepljivom” površinom, omogućavaju rotaciju lopte. Adi Dassler je već davno otkrio da prava patika za nogomet mora pristajati kao čarapa. A sada, gotovo devedeset godina kasnije, ova ideja ima svoju realističnu izvedbu. Vodeći proizvođači fudbalske  obuće, nude modele fudbalskih patika s čarapom. To su patike koje se protežu do gležnjeva i imaju gornji dio izrađen od elastičnog materijala koji savršeno obuhvata nogu. Na taj način štiti gležnjeve, a istovremeno pruža izuzetan osjećaj.

Patike za fudbal na umjetnoj travi

U posljednje vrijeme sve je više fudbalskih igrališta s umjetnom travom.Ova podloga zahtijeva malo drugačiji đon. Kako patike za dvoranski fudbal imaju glatki đon od sirove gume,za umjetnu travu je primjereniji đon od gume grubljeg profila. Često su to posebne verzije patika za umjetnu travu koje nose oznaku AG(Artificial Ground) ili AT(Artificial Turf) Obično se njihov đon sastoji od sićušnih čepića koji nude dobro prianjanje. Gornji dio ovih cipela napravljen je od savremenih tehničkih materijala koji savršeno obuhvataju nogu, osiguravajući dovoljnu stabilnost. Većina proizvođača također nudi poluvisoke patike s nogavicom.

Dvoranske tenisice za nogomet

Dvoranske patike za fudbal

No, činjenica je da većina fudbalera igra mali nogomet, koji se odvija u dvorani ili na asfaltnim igralištima. Za igranje na unutarnjim i asfaltnim površinama potrebne su patike s potpuno drugačijim đonom, s natpisom IN (unutrašnji). Dobro prianjanje na glatkim površinama  omogućuje da se đon izrađuje od visoko kvalitetne gume koja se “pričvršćuje” na podlogu pri brzom i dinamičnom kretanju, dok u određenim patikama omogućava i djelimično klizanje. Osim toga, patike za dvoranski fudbal moraju biti izrađene od materijala koji osigurava stabilnost nogu. Mogu biti izrađene od kože ili iz kombinacije modernih tehničkih materijala. Gornji dio obično ima poseban jezik koji štiti pertle i sprječava njihovo odvezivanje u pogrešno vrijeme.

Dječje tenisice za nogomet

Dječije fudbalske patike

Proizođači sportske opreme su i te kako svesni da je fudbal sport koji je svoje mjesto našao i u srcima najmlađih. Dječije patike za fudbal se izrađuju u raznim bojama, a dostupni su i različiti modeli koji su specijalno prilagođeni za igru na različitim podlogama – travi, asfaltu i vještačkoj travi.