Biciklizam

Mountain (MTB) bicikli

Brdski bicikli su jedna vrsta svemogućih bicikala, koji se ne boje ni najzahtijevnijih avantura

Kao što smo istaknuli na prvim stranicama, brdski bicikli svakako su najsporniji među svim verzijama bicikla. Naravno, kao što već možemo pogađati iz njihovog imena, namijenjeni su vožnji na planinskim i šumskim stazama. Nema sumnje da je robusnost najpotrebnije svojstvo. Počinje već s okvirom, koji mora biti geometrijski oblikovan na takav način da pruži najveću čvrstoću dok istovremeno stabilizira položaj volana. Korištenje materijala je također važno, tako da su okviri modernih planinskih bicikala napravljeni s glavama od karbonskih vlakana i najboljim aluminijskim verzijama koje osiguravaju trajnost, čvrstoću i torzijsku krutost.

Sve ostale komponente također moraju biti na ovoj razini. Kočnice moraju biti podložne teškim teretima. Stoga su moderni planinski bicikli opremljeni disk kočnicama. Vrlo važna komponenta su zupčanici koji održavaju svoje fine postavke, čak i kad su temeljito potreseni na tlu. I, naravno, gume koje daju kontakt s podlogom i koje su najvažnije u tom pogledu. Gume planinskih bicikala široke su i imaju grubi profil i izrađuju se iz relativno mekane gumene mješavine koja osigurava dobro prianjanje.

Nakamura Catch 7.8

Slovenska priroda pravi je zeleni biser. Njene šume i brda skrivaju gotovo bezbrojne staze, stazice i put koji traži avanturu u planinama. Staze su toliko raznolike da svako može pronaći svoju omiljenu. Naravno, to zahtijeva odgovarajući bicikl. Nakamura Catch 7.8 je svestran stroj koji svojem vozaču omogućava prevladavanje svih padina i brežuljaka. Njegova najveća prednost su točkovi od 29 inča koji olakšavaju penjanje i savladavaju prepreke. Kod spuštanja, međutim, one nude bolje prianjanje na tlu, a prije svega, bolje se okreću, što u konačnici znači više adrenalinskog užitka. Ali to nije sve. Mjenjač Shimano Deore je precizan kao švicarski sat, a nudi učinkovite stepene prijenosa koji omogućuju vožnju do nagiba, i nazad u dolinu. Na zahtjevnijem tlu pokazati će se vilica s 120 milimetara opruge i mogućnosti zatvaranja. Za kočenje su zaduženi  hidraulični diskovi Shimano s rotorima od 180 mm koji osiguravaju sigurno zaustavljanje u svim vremenskim uslovima.

Bit, naravno, leži u kvalitetnom okviru od aluminijuma 7005. Spuštena geometrija pruža udobnu poziciju za volanom, a prije svega pruža vozaču stabilnost i dobar osjećaj uspona i spuštanja. Već na prvi pogled fascinira elegantnom kombinacijom crne boje koja je uvijek moderna.

Nakamura Catch 5.8

29-inčni točkovi su pravi bestseler proteklih godina. Veći točkovi pružaju niz prednosti. Konkretno, oni su bolji kod kotrljanja, što znači lakše penjanje i učinkovitije prevladavanje prepreka, a vožnja nizbrdicom je puno sigurnija. Zato su 29-inčni točkovi svestrani za planinski bicikli koji su dizajnirani za duže ture i izlete, kao i za adrenalinom napunjene bicikliste.
U ovom stilu Nakamura Catch 5.8 je također dizajniran. Okvir je izrađen od visoko kvalitetnog aluminija 6061, koji daje malu težinu i snagu. Geometrija bicikla je moderna. Lagano je spušten, što osigurava stabilan položaj za volanom, a prije svega sigurno se vozite uzbrdo i nizbrdo. Shimano Deore Shift je vječni klasik koji istovremeno jamči preciznost. U praksi to znači učinkovit prijenos i osiguravanje optimalnih omjera prijenosa. Vozeći se na zahtjevnijem terenu, Suntour XCT HLO ovjesna vilica sa 100 milimetara opružne staze je olakšana. Tektro hidraulične disk kočnice s rotorima od 180 mm osiguravaju sigurno kočenje u svim vremenskim uslovima.
Nakamura Catch 5.8, zbog izvrsnih karakteristika, nudi optimalan omjer kvalitete i cijene, stoga sadrži oznaku Intersport preporučava.

šator3

Nakamura Fusion 3.8 i Nakamura Emotion 3.8

Vožnja biciklom je jedna od najboljih aktivnosti u kojima možete uživati sa svojim prijateljima i članovima porodice. Fusion 3.8 i Emotion 3.8 su “brat i sestra” među biciklima. Prvi model je namjenjen muškarcima, dok je drugi specijalno dizajniran za pripadnice ljepšeg pola. Oba modela su opremljena kvalitetnom opremom koja će Vam obezbjediti višegodišnje uživanje u vožnjama po prirodi ili gradu. Shimano Altus mjenjač omogućava laku i preciznu promjenu brzina. Viljuška Suntour M3030 obezbjedit će Vam udobnu vožnju čak i po najzahtevnijim terenima. Nakamura Fusion 3.8 i Emotion 3.8 su pravi dokaz da je vožnja bicikla idealna aktivnost za dvoje!

Nakamura Fusion 3.8 in Emotion 3.8

Genesis Impact 4.8 i Genesis Solution 4.8 Lady

Genesis Impact 4.8 i Genesis Solution 4.8 predstavljaju idealan izbor za svaku damu koja uživa u dugim vožnjama biciklom. Dizajn modela Solution 4.8 Lady je u potpunosti prilagođen ženskoj anatomiji. Oba modela su opremljena Suntour XCM viljuškama, Tektro HD hidrauličnim disk kočnicama visokog kvaliteta i Shimano Deore mjenjačem brzina.

Head Tacoma II

Pripadnice ljepšeg pola su izuzetno entuzijastični biciklisti – uživaju u vožnjama po planinskim stazama i udarima adrenalina tokom vožnje po zahtjevnom terenu. Ipak, i mnogi muški biciklisti rado biraju ženske modele MTB bicikala jer im njihova specijalna prilagođena geometrija obezbjeđuje lakšu i brzu vožnju ali i nevjerovatno samopouzdanje prilikom osvajanja slabo prohodnih terena.

Stučnjaci čuvenog proizvođača sportske opreme Head su za žene dizajnirali model Tacoma II koji plijeni svojim modernim dizajnom, ali se može pohvaliti i interesantnim odabirom komponenata – Suntour XCT HLO viljuškama, Shimano Acera transmisijom i Tektro disk kočnicama.

head tacoma

Head Granger

Bicikl Head Granger se od drugih MTB bicikala izdvaja prije svega zahvaljujući svom modernom dizajnu. Okvir ovog bicikla je izrađen od aluminijuma a njegova geometrija obezbjeđuje optimalnu transmisiju snage i izuzetnu efikasnost u savladavanju i najtežih terena. Opremljen je Suntour XCT HLO viljuškama, Shimano Altus zadnjom transmisijom i Tektro disk kočnicama. Posjeduje 27 brzina.

Head Granger