Trčanje

Fudbal je najpopularnija igra na svijetu. U svakom je kutu naše planete. A lopta za fudbal je poput, neke vrste relikvije. Poznata je legendarna izreka da je lopta okrugla. Naravno, to svakako vrijedi,  ali u isto vrijeme vrijedi i sljedeće; da ni  jedna lopta nije ista. Lopta je vrlo važan kreator magije koju stvaraju Messi, Ronaldo, Neymar, Ibrahimović i ostalo društvo s fudbalskih terena. U tom smislu, je fudbalska lopta Adidas uvijek nešto posebno. Već duži niz godina ovaj poznati njemački proizvođač izrađuje lopte za sva europska i svjetska fudbalska prvenstva, koje su odraz najnaprednijh tehnologija tog vremena.

Za ovogodišnji mundial, koji se održava u Rusiji između 14. juna i 15. jula 2018., inženjeri Adidasa osmislili su loptu pod nazivom Telstar 18. Ova je lopta u biti izrađena za sjećanje na poznati Svjetski kup FIFA 1970, gdje je domaćin bio Meksiko, gdje su sa svojim remek-djelima oduševljavali fudbalskim divovi poput Pelé, Gerd Müller, Giacinto Facchetti, Pedro Rocha i Bobby Moore. Službena lopta prvenstva prije četrdeset i osam godina zvala se Telstar. Bio je to premetaljka riječi Televizijska star – to jest, televizijska zvijezda. Lopta je na tada crno-bijelim televizijskim zaslonima bila savršeno vidljiva i na taj način zauvijek promijenila praćenje fudbala kroz male ekrane.

Kako će izgledati ovogodišnja lopta za svjetsko prvenstvo?


Ovogodišnji Telstar, koji još k tome nosi broji 18, na neki je način moderna reinkarnacija te lopte. Dizajn s crno bijelim kockicama sličan je svom poznatom prethodniku. Istovremeno, je opremljen svim pripadajućim tehnologijama. Neka poznata fudbalska imena već su imala čast i sreću testirati loptu, kojom će igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i naprosto su oduševljeni njome. Među njima je i najbolji među najboljima – argentinski fudbalski čarobnjak Lionel Messi: “Bio sam jedan od onih sretnika koji je mogao isprobati loptu s kojom ćemo igrati na ruskim terenima. Sviđa mi se u svakom smislu. Izrađena u atraktivnom retro dizajnu klasičnih boja, dok je osjećaj igranja jednostavno fantastičan.

Izgled lopte

Lopta Telstar 18 opremljena je svim modernim tehnologijama i izrađena je od održivih materijala koji se mogu reciklirati. Osim toga, opremljena je posebnim NFC čipom koji omogućava povezivanje s pametnim telefonom. Originalni Telstar iz 1970. godine jedna je od najslikovitijih fudbalskih lopti svih vremena. Zato je proizvodnja Telstar 18 bila poseban izazov za nas. Struktura panela i ugrađeni NFC čip zasigurno će donijeti fudbalsko iskustvo na još višu razinu “, rekao je Ronald Rommler, voditelj odjela za dizajn fudbalske opreme na Adidasu.

Lopta Telstar 18