Trčanje

Ultra maratoni su krajnji test izdržljivosti – fizički i mentalno. Bilo da mislite da su inspirativni ili samo ludi, otkrijte zašto se neki trkaći širom svijeta prijavljuju.

Trčanje maratona je epsko atletsko postignuće za većinu ljudskih standarda, koja zahtijeva nevjerojatnu disciplinu. Ipak, postoji i ekstremniji maraton koji je još naporniji: ultra maraton, definiran kao organizirana utrka veća od tradicionalne maratonske udaljenosti od 42 km. Prolazeći čak i izvan izazova u nekim popularnim utrkama sa preprekama, kao što je Tough Mudder, sudionici ultra maratona moraju se suočiti s ekstremnim temperaturama, nepredvidivim terenima i promjenama na razini svjesti – danima.

Maraton des Sables

Ovaj ultra maraton ili “ekspedicijska utrka” odvija se u pustinji Sahara. Sudionici moraju završiti 156 milja / 254 km u roku od 6 dana. Sastoji se od različitih faza, od kojih svaka može biti do 86,2 km u jednom danu, sudionici moraju sami nositi svoje zalihe, osim vode. Oni to odrađuju na temperaturi do 120 stepeni, uz pješčane oluje i vlažnost, s kojom se moraju boriti. Svake godine sudjeluje oko 1.000 ljudi.

Hardrock 100 Endurance Run

Pozivajući se na sebe “test trkača protiv planina”, ovaj ultra maraton održava se u južnom dijelu Kolorada sastoji se od 100,5 kilometara, na zapetljanoj stazi na visokoj nadmorskoj visini iznad izrazito neravnog terena. Promjena visine je ukupno 66.100 stopa (preko 20 km). Među izazovima s kojima se sudionici susreću jesu; nadmorska bolest, temperatura ispod nule i izrazito promijenljivo vrijeme. Maksimalno dopušteno vrijeme za završetak rute je 48 sati.

Spartathlon

Ova godišnja utrka od 153 kilometra od Atene do Sparte zahtijeva 36 sati trčanja. Ovdje je brzina sve. Tokom utrke ima 75 kontrolnih tačaka. Ako ne ispunjavate određene vremenske kriterije, diskvalifikovani ste.

The Barkley Maraton

Termin “Najluđi”  ni izbliza ne može opisati ovu trail utrku. Održava se u Frozen Head State Parku, Tennessee, sudionici pokrivaju 100 kilometara na 32 kilometra neobilježene petlje. Petlja se mora proći 5 puta do 12 sati, u petlji ste ukupno 60 sati. Osim za dostupnost vode u dvije tačke, nemate druge pomoći. Kao da sve to nije dovoljno brutalno, to također uključuje uzlazno i silazno kretanje uz visinu od 120.000 stopa (što je ekvivalentno penjanju na Mount Everest – dva puta). Tu je i nekoliko neobičnih trikova: trkači moraju pronaći oko 10 knjiga na putu i izrezati broj stranice, koji odgovara njihovom broju utrke za dokazivanje završetka. Od oko 800 ljudi, samo 15-ero su završili ovu utrku.

maratoni