Trčanje

Kada vam trčanje na otvorenom nije opcija, je li vrijedno trčati na traci za trčanje? Evo što trebate znati.

Mnogi se trkači slažu: ne možete pobijediti taj snažan osjećaj trčanja na svježem zraku. Ali ponekad, vremenske prilike ili drugi faktori ne dopuštaju trčanje na otvorenom – čak i za predane sportaše. S druge strane, postoje i oni koji vole pouzdanost trake. Bez obzira da li je to nužno ili ste oduvijek bili obožavatelj, dobra vijest je da vježba na traci može biti korisna i učinkovita, pogotovo ako na umu imate nekoliko ključnih stvari.

Prednosti trčanja na otvorenom

Trčanje na otvorenom ima malu prednost  pred trakom za trčanje. Argumente za trčanje na otvorenom teško je pobiti:

  • Psihološki je poticajno. Provođenje vremena na otvorenom ima dokazano povoljno djelovanje na jačanje raspoloženja (što je također vrlo motivirajuće).
  • Potiče različite mišiće i više je izazovnije. Možete trčati uzbrdo i nizbrdo. Trčanje na različitim terenima gradi više mišića, te razvija ravnotežu i koordinaciju.
  • Sagorijeva više kalorija zbog otpora prema vjetru (barem u usporedbi s trčanjem na traci bez nagiba. Više o tome ispod.)

Trake za trčanje također imaju svoje prednosti

Dok trčanje na otvorenom pruža mnogo pogodnosti, postoje i razlozi za odabir treninga na traci. Trčanje na traci je korisno jer:

  • Vrijeme vas ne može zaustaviti.
  • Možete birati između različitih programa i pratiti napredak.
  • Manje udaraca na vaše zglobove

Kako osigurati kvalitetan trening na traci

Ukoliko koristite traku za trčanje, evo kako možete osigurati kvalitetan trening:

  • . Postavite nagib na najmanje 1%. To pomaže oponašati uslove na otvorenom, te tako možete sagorjeti više kalorija.
  • Razmislite o brzini. Bez obzira trčite li u zatvorenom ili otvorenom prostoru, učinkovitost se svodi na jednostavnu činjenicu: što teže radite, više kalorija trošite.
  • Neka traka bude vaš alat za treniranje brzine. Razmislite o traci kao prikladanom načinu da se usredotočite na intervale treninga brzine. Eksperimentišite s unaprijed postavljenim opcijama ili isprobajte različite brzine i nagibe. Iznad svega, izazovite sebe.

Trčanje ima toliko zdravstvenih prednosti, glavna stvar je imati dobar plan treninga koji će vas motivisati. Usvajanje navika vježbanja – trčanje na traci i trčanje na otvorenom – pružit će vam vrhunsku fleksibilnost, raznolikost i ostale dugoročne pogodnosti.