Trendovi

Sobni bicikl

Opremanje doma fitness opremom često započinje sobnim biciklom. Ova sprava odlikuje se širokom primjenjivosti. Pogodna je za povremene rekreativce, kao i za ozbiljne entuzijaste koji streme svojim sportskim ciljevima. Ako imate kod kuće više fitness sprava, sobni bicikl je odličan alat za zagrijavanje prije vježbanja i hlađenje nakon istog. Sobni bicikl uglavnom pruža aerobni način vježbanja, odnosno topi masne naslage, smanjuje tjelesnu težinu i jača kardiovaskularni sistem. Osim toga, sobni bicikl može pomoći pri raznim specifičnim oblicima treninga snage, što je dodatak njegovoj svestranosti.

Eliptični trenažer

Vježba na eliptičnom trenažeru je na prvi pogled svojevrsna kombinacija trčanja i vožnje biciklom. Ona se odvija u gotovo plutajućem položaju, što je čini izuzetno blagom prema  zglobovima i kostima. Uz pomoć ove sprave u praksi je moguće oponašati različite oblike vježbanja, kao što je penjanje stepenicama, brzo hodanje, jogging i skijaško trčanje. Vježba na eliptičnom trenažeru je vrlo opsežna jer aktivira cijelo tijelo. Na ovoj spravi moguće je izvesti vježbe za mišiće nogu i stražnjice, ali je odlična i za jačanje mišića gornjeg dijela tijela, ruku i ramenog pojasa, te leđnih, prsnih i trbušnih mišića. Vježba na eliptičnom trenažeru ima aerobne i anaerobne učinke te je izuzetno učinkovita u smanjenju tjelesne težine, jačanju srčanog mišića, te smanjuje broj otkucaja srca. Također je odlična za poboljšanje napetosti tkiva, povećanje snage u rukama i nogama, poboljšava protok krvi kroz mišiće, povećava kapacitet disanja te oblikuje prsni koš. Iz tog se razloga eliptični trenažeri preporučuju za manje zahtjevne sportske entuzijaste koji traže potpune vježbe koje se mogu raditi kod kuće.

Staza za trčanje

Pogledom na stazu za trčanje mnogi ljudi u sebi postavljaju pitanje: “Zašto bismo trčali na ovom uređaju, a ne vani u prirodi, na svježem zraku?“. Pitanje je svakako na mjestu, jer zaista riječ je o jednom od sportova koji se mogu nositi s gotovo bilo kojom vrstom vremenskih prilika, godišnjem dobu ili dijelu dana. Ipak, traka za trčanje nudi nekoliko prednosti koje nisu zanemarive. Recimo da ste strastveni trkač sa zahtjevnim poslom zbog kojeg odlazite od kuće u ranim jutarnjim satima, a vraćate se kasno navečer. Vaše vam obaveze jednostavno ne dozvoljavaju redovno bavljenje omiljenim sportom. Kada tome pridodate porodične obaveze i nepredvidive vremenske uslove, problem je još veći. Staza za trčanje odmah eliminira sve te otežavajuće okolnosti. Uz njenu pomoć moguće je posvetiti se trčanju na kraju dana, kad su izvršene sve obaveze, i neovisno o tome da li vani pada kiša ili snijeg. Obucite svoje patike i konačno se pokrenite u vlastitoj kući, slušajte pritom muziku ili gledajte film na televiziji.

Postaja za vježbanje

Postaje za vježbanje omogućava brojne vježbe s utezima i vlastitom težinom kao pomoć u jačanju određenih mišićnih skupina. Postaje za vježbanje su u svojoj biti zaštitni znak fitnesa.

To su sprave koji su dizajnirane za trening snage i jačanje specifičnih mišićnih skupina. Dizajnirane su vrlo pažljivo s obzirom na sve glavne zakone fizike, što u praksi znači da zglobovi i kostur nisu izloženi prekomjernim silama i pritiscima. Određene sprave dizajnirane su za trening utezima, a neke za vježbe svojom vlastitom tjelesnom težinom. Vjerojatno najsloženija je klasična postaja za vježbanje (npr. Energetics Multi Gym 10), koja je opremljena utezima, gdje se uz pojedine vježbe izvodi podizanje uz pomoć specijalnih poluga. Fitnes klasici, također su širok izbor klupa, gdje možete vježbati s utezima ili pomoću svoje tjelesne težine.

Ključne činjenice:

  • u izboru opreme potrebno je obratiti pažnju na njenu konstrukciju. Samo sprave izrađene iz  visokokvalitetnih materijala daju čvrstoću, stabilnost i dugovječnost;
  • pri vježbanju na postaji vrlo je  važno pravilno izvoditi vježbe. Preporučuje se prije početka vježbanja  savjetovati se sa stručnjakom;
  • važno je da je sprava sastavljena u skladu s uputama proizvođača. To osigurava njenu čvrstoću i   stabilnost;
  • kod prijenosne sprave potrebno je provjeriti vijke. Isti moraju biti čvrsto zategnuti i pričvršćeni.