Sadržaj

Biciklizam

Nije trend zato što se ljudi žele rekreirati i gubiti kilograme a da se pritom ne umore. Trend je zbog toga što postajemo sve osvješteniji, jer električnim biciklom ne onečišćujemo okolinu. Bitno je i da u brzom tempu života dio dana iskoristite za prijevoz na posao ili u trgovinu, da ste pritom na svježem zraku, a za vožnju morate potrošiti i ponešto svoje snage. I na odmoru ili tokom vikenda možete ići na duže izlete električnim biciklom, pri čemu kombinujete električni pogon i svoju potisnu snagu. Takav je bicikl izvrsna nadopuna za kampere jer razgledanje grada, krajolika kojim putujete na električnom biciklu brzo je, bez prevelikog napora i ugodno.

Kako električna baterija pridonosi vožnji biciklom?
Kad okrećete pedale, električna energija pomaže prilikom potiska prema naprijed. Taj se potisak može djelomično kontrolisati.

Kakav je status električnog bicikla?
Električni bicikl ima jednak status kao i običan bicikl, a svojom brzinom ograničen je na 25 km/h, što je zakonsko ograničenje. Registracija zato nije potrebna. Poželjna je i preporučljiva upotreba kacige.

Je li električni bicikl pogodan za vožnju uzbrdo?
Naravno da jest. Samo treba paziti da se baterija ne isprazni.  Električni bicikli Italwin i Ducati imaju mjenjače Shimano, koji pomažu odabrati pravilan omjer između električnog potiska i potisne snage biciklista.

Kakva je situacija s punjenjem baterija?
Baterije se pune nakon svake upotrebe električnog bicikla ako je to moguće, jer „memorijski učinak“ nije velik i baterija traje mnogo duže ako se ne isprazni do kraja. Baterije su prijenosne i lako se pune, gdje god postoji priključak za 220 V. Za potpuno punjenje treba im oko šest sati.