Sadržaj

Trendovi

Nova godina je tu i vjerojatno ste među mnogima koji su za ovu godinu donijeli novogodišnje odluke. Ako su one vezane uz sportske aktivnosti ili prehranu, iskušenje je još veće, pa ćete pronaći nekoliko savjeta kako mu se najbolje oduprijeti. Novogodišnje odluke mogu biti izvrstan motiv za postizanje novih ciljeva. I u mnogim su slučajevima jedna od najkonstruktivnijih odluka za napuštanje loših navika i pokretanje pozitivnih promjena u životu. Ali samo ako su postavljene objektivno i ostvarivo. Ako već ove godine motivacija jenjava, još nije kasno da svoje odluke malo prilagodite i ostvarite.

Koje novogodišnje odluke donijeti?

Ljudi postavljaju mnogo ciljeva za Novu godinu. Neki se odlučuju da će prestati pušiti, drugi da će obnoviti stara prijateljstva, a treći da će više slobodnog vremena posvetiti ugađanju sebi. Najviše je, barem jedna, od novogodišnjih odluka vezana uz sportske aktivnosti i prehranu. Neki su si zadali cilj početi trčati, drugi da žele istrčati maratonsku distancu, treći entuzijastično skupljaju biciklističke kilometre i visine. A neki će možda odlučiti redovito raditi sklekove, izgubiti koji kilogram, ili zakoračiti prema zdravijem svakodnevnom životu.

U svakom slučaju, ciljeva i želja ima jako puno. Pitanje je kako takve novogodišnje odluke najlakše ispuniti.

Novogodišnje odluke trebaju biti ostvarive i izvedive

Ispostavilo se da razlog neispunjenih novogodišnjih odluka nije samo nedostatak discipline, već problemi nastaju pri njihovom postavljanju. Prije svega, važno je da su ciljevi izvedivi i ostvarivi! Inače su, nažalost, u većini slučajeva odmah u startu osuđeni na neuspjeh.

Ako nikada prije nismo trčali, nije pošteno donijeti odluku o trčanju maratonske udaljenosti. Bolje je u novoj godini postaviti cilj redovito trčati, i trčanje poboljšati na zdrav način i postupno. Tako ne gubimo volju odmah u startu, kada nakon 500 metara dođemo do daha i shvatimo koliko nas kilometara još dijeli od uspješno završenog maratona. Također možemo postaviti više ciljeve kasnije tokom godine i pobrinuti se da napredak nikada ne prestane.

Počnite s malim ciljevima

Kad je riječ o sportskoj aktivnosti, još je važnije pridržavati se načela postupnosti. Može se dogoditi suprotno od onoga što smo ranije spomenuli – bit ćete puni energije i puno više motivirani na početku, no taj entuzijazam kasnije može nestati, stoga uvijek počnite s malim ciljevima.

Ako želite isprobati novu aktivnost, bilo da se radi o fitnessu, grupnoj tjelovježbi ili nečem drugom, nemojte se obvezati biti aktivni 5 puta sedmično. Važno je krenuti polako i pustiti tijelo da se navikne na aktivnost, jer ćete tako izbjeći obeshrabrenost na putu do ispunjavanja svojih odluka.

Neka vaša novogodišnja odluka bude mjerljiva

Kada postavljate svoje novogodišnje odluke, važno je da su dovoljno konkretne i mjerljive, jer ćete tako lakše pratiti svoj napredak. Obećanje da ću konačno početi trčati vjerojatno neće biti najuspješniji. Bit će bolje ako si kažete Trčat ću 30 minuta dnevno, 3 puta sedmično. Čak i ako ste odlučili redovito vježbati, važno je odrediti koliko ćete puta tjedno vježbati i koliko dugo. Ako želite izgubiti koji kilogram viška, važno je tačno znati koju težinu želite postići.

Napravite detaljan plan kako ćete ostvariti svoje novogodišnje odluke

Sada kada znate što želite postići ili koju novogodišnju odluku želite ispuniti, samo trebate odlučiti kako i kada ćete je ispuniti. Činjenica je: ako ste postavili realnu, ostvarivu i konkretnu novogodišnju odluku, i planiranje će biti vrlo jednostavno.

S obzirom na sve ostale sedmične obaveze, tačno zapišite kada ćete tokom sedmice provoditi aktivnosti vezane uz novogodišnju odluku. Ako ste se odlučili za redovito trčanje, zapišite koje dane u sedmici ćete trčati, u koje vrijeme i koliko dugo.

Također, ako vam se život ispriječi u planovima, pa vam se u raspored uvuče neka nenajavljena obaveza ili se možda razbolite. Nemojte dopustiti da to postane razlog da se grdite ili čak odustanete od svih planova. Ako stvari ne idu kako ste planirali, sav napredak i trud koji ste uložili do tog trenutka neće se izbrisati – samo nastavite tamo gdje ste stali i sve će promjene uskoro postati rutina.

Povežite se s prijateljima ili se pridružite grupama za vježbanje

Iako mnoge društvene mreže mnogima predstavljaju teret, izvrsna su motivacija za ispunjenje novogodišnjih odluka. Pridruživanje grupi istomišljenika na društvenoj mreži može biti od velike pomoći kada vam se negativno razmišljanje uvuče u um. Možda ćete upravo tamo pronaći novo pojačanje kada vam je najpotrebnije. Ukoliko imate problema sa samodisciplinom, možete započeti uključivanjem u neku od trening grupa. Gdje će vam trener i ostali polaznici dati dodatni poticaj u najkritičnijim trenucima. Ovo je dobrodošlo rješenje, pogotovo za sve početnike jer će trening na ovaj način biti siguran i profesionalan.

Pratite svoj napredak i ostanite pozitivni

Zahvaljujući tehnologiji, praćenje napretka postalo je vrlo jednostavno. Uz pomoć raznih sportskih aplikacija ili pametnih satova možete pratiti prijeđene ili biciklirane kilometre, prijeđene korake ili označiti dane kada ste bili aktivni u postizanju cilja. Praćenje napretka ključno je da ostanete motivisani.

Nije potrebno spominjati da promjene u životu nikome nisu lake. Fokusiranje na negativno samo će vas još više odvratiti od vaših ciljeva, stoga je važno pažljivo pratiti svoje ciljeve i razmišljati pozitivno. Nemojte razmišljati o tome koliko ste umorni ili koliko ćete imati stresa s planiranjem primjerice jelovnika, već sve pripreme prilagodite onome kako se osjećate. Jednog dana ćeš moći više, drugog dana manje, ali bitno je da se usredotočiš na sve dobrobiti koje ti obećanje donosi – na kraju ćeš sigurno biti zadovoljan!