Sadržaj

Trendovi

Fudbalske lopte za sve ljubitelje fudbala. Fudbal je najpopularniji sport na našem planetu. Stoga ne čudi da se fudbal igra na igralištima, ulicama, parkovima i svugdje gdje ima dovoljno mjesta za ovu popularnu igru ​​loptom. Malo za šalu, malo stvarno, ali možda nije slučajnost da toliko volimo sportove s loptom, na našoj okrugloj planeti.

Ključ fudbalskih užitaka je i kvalitetna fudbalska lopta. Prva je trebala biti izrađena 1855. Izradio ju je Charles Goodyear. Od tada su fudbalske lopte doživjele mnoge promjene. A 1950. godine Danska kompanija Select je stvorila “kuglu” od 32 vodootporne ploče u obliku pravougaonika i šesterokuta.

Ovaj dizajn je postao tradicionalan, te ga poznajemo i danas. Iako se proizvođači fudbalskih lopti natječu u stvaranju novih senzacija i teže inovativnim rješenjima, vrlo je malo prostora za inovacije. Sve fudbalske lopte moraju ispunjavati stroge kriterije postavljene međunarodnim pravilima; u svom obliku, veličini i težini.

Glavni faktori fudbalskih lopti

.

Prema međunarodnim standardima, službene fudbalske lopte moraju ispunjavati sljedeće karakteristike:

• moraju biti izrađene od kože ili sličnog materijala,

• raspon fudbalskih lopti je od 68 do 70 cm (veličina 5), za djecu i druge potrebe postoje i manje veličine (od 1 do 4),

• masa fudbalskih lopti kreće se između 410 i 450 g,

Možda se na prvi pogled čini da su sve fudbalske lopte iste, ali među njima postoje neke razlike.

Fudbalske lopte za Ligu prvaka, europska i svjetska prvenstva

Fudbalske lopte posebno su dizajnirane za velike fudbalske događaje, kao što su Liga prvaka te europska i svjetska prvenstva. Ovim fudbalskim loptama igraju profesionalni fudbaleri koji svojim atraktivnim potezima stvaraju val euforije i napetih pogleda prema golu.

Osim službene lopte, proizvođači sportske opreme uvijek osmišljavaju svoje replike, koje su čest odabir rekreativnih fudbalera. Za ovogodišnje finale Lige prvaka, tu je Adidas UCL COM SP nogometna lopta s kojom će igrati finale u Parizu i nosi certifikat FIFA Quality Pro. Fudbalska lopta izrađena je od posebnog materijala koji daje izvrstan osjećaj za kontrolu lopte i aerodinamiku. Bešavni dizajn pruža izvrsne performanse i izdržljivost.

Rekreativne verzije fudbalskih lopti

Za fudbalske lopte koje koriste rekreativni fudbaleri na travnjacima i u urbanim sredinama, za svakodnevnu fudbalsku igru, važno je da su izdržljive i da omogućuju dobru kontrolu. Razlikuju se po veličini i materijalu od kojeg su izrađene. Jedna od njih je Nike Street Akka Soccer, koji svojom tehnološkom sofisticiranošću i atraktivnim izgledom upada u oči već na prvi pogled. Tome pridonose skriveni i pojačani šavovi, a tačku na i, daje atraktivna grafika s karakterističnom Swoosh kukicom.

Naravno, svemir rekreativnih fudbalskih lopti izuzetno je šarolik i različit. Ponekad je ključ za odlučivanje zapravo popularnost brenda, modela ili jednostavno boja i atraktivan print.

Fudbalska lopta

Nike Pitch je fudbalska lopta koja će oduševiti većinu ljubitelja fudbala. Njena 12-panelna konstrukcija omogućava odličan let lopte i učinkovito odbijanje. Atraktivna grafika osigurava odličnu vidljivost.

Lopte za salu

Fudbalske lopte za mali fudbal, malo se razlikuju od onih s kojima se igra na zelenim površinama. Njihove glavne karakteristike su da su nešto manje i teže, što ga čini manje odskočnim, i tako prilagođenim fudbalskoj igri u salama. Njihova se namjena najbrže otkriva iz naziva futsal, koji je obično dio naziva lopte. Jedna takva je i Nike FUTSAL PRO lopta, koja je popularan izbor.