Bosna i Hercegovina

U drugom dijelu putovanja kroz skijališta u BiH predstavit ću vam još nekoliko  njih. Nadam se da je moj izbor dobar, a ako neka od skijališta i nisu opisana, ne znači da su manje vrijedna!

Skijajmo kroz BiH!

Piše: Mirjana Granzov Močević

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora i komisije ATUS-a (Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Kozara

Unutar nacionalnog parka Kozara nalazi se malo ali ugodno i simpatično skijalište idealno za porodice sa djecom i  skijaše početnike. Skijalište se nalazi na 800 mnv i posjeduje dvije skijaške staze ukupne dužine 1500m. Staze su prosječnog nagiba 25 stepeni, što ih svrstava u plave staze idealne za one koji nisu još uvijek sigurni na skijama. Na start ovih staza voze dva lifta, jedan  650m a drugi dužine 850m. Pored ove dvije staze tu je I pokretna traka unutar ski vrtića dužine 50m što umnogome olakšava mališanima učenje skijaških tehnika. Ski liftovi sa prosjekom 1500 skijaša na sat zadovoljavaju potrebe ovog malog skijališta.

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Skijalište Kozara

Vlašić

Planina Vlašić smještena u centralnom dijeli Bosne i Hercegovine mjesto je okupljanja porodica, iskusnih skijaša ali i onih koji tek kreću u ski avanturu.

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Eki Fis Vlašić

Pored 11 km uređenih ski staza, Ski lift i staza Babanovac su lokacije na kojima se početnici najduže zadržavaju i čine svoje prve korake na snijegu. Plavih staza je ukupno 6km, što je dovoljno da prihvati sve one koji uče skijati. Na vrh ove staze vozi  dupli sidro lift gdje je visinska razlika od polazne do izlazne stanice 190m. U blizini ovih staza je baby lift i dvije staze za najmlađe.

Ski centar Ravna planina

Mali ski centar u  podnožju Jahorine sa 12.5km dugim stazama idealno je mjesto za sve tipove skijaša.

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Ski centar Ravna planina

Ski staza „Okuke“ i ski staza „ Njivica“ su staze označene plavom bojom, pažljivo provučene kroz šumu sa dovoljnom širinom kako bi početnici bili sigurni da su na pravom mjestu. Na vrh staze Okuke dolazi se kabinskom gondolom, a staza se račva na dva dijela gdje jedan dio ide lijevom stranom kroz šumu, a drugi desno gdje se spaja  sa stazom Njivica. Između ovih staza je staza Stjenčica, homologirana za međunarodna takmičenja, označena crvenom bojom na koje skijaši dolaze u kasnijoj fazi svog učenja skijanja. Ukoliko ne  želite da idete gondolom   na ove staze možete doći i ski liftom. Staze se spajaju na kraju u jednu i završavaju širokim istekom i ciljnom arenom pored koje je smješten ski vrtić sa sadržajima koji će privući najmlađe skijaše.

Ski centar Risovac, park prirode Blidinje

Risovac je mali ski centar na obroncima Čvrsnice smješten u srcu parka prirode Blidinje.

Fotografija (uz odobrenje): Facebook stranica Blidinje Ski&Nature

Čine ga dvije staze dužine 4km, u zoni između 1290mnv i 1551mnv.  Plave staze u dužini od 1.5km čine ovaj centar skromnim ali izuzetno prijatnim za boravak zbog svoje prirode  predivnog okruženja. Na vrh ove staze vozi četverosjedna žičara dužine 929m,a u sklopu centra je i ski lift dužine 260m koji zajedno imaju  kapacitet 2400 skijaša na sat. Za najmlađe tu je i baby lift. U ovom živopisnom  skijalištu sigurno ćete uživati.

U Bosni i Hercegovini možete posjetiti  još nekoliko manjih skijališta kao što su Rostovo, Raduša, Oštrelj, Brusnica, Ponijeri…

Neko od ovih skijališta vam je sigurno blizu, pa nema razloga da ne pristupite skijaškoj porodici!

Uživajte u skijanju, jer skijanje je ljubav!

Sa novim blogom, javljam se uskoro!