Trčanje

HOKA ONE ONE CLIFTON 7: Udobna i iznenađujuće lagana cestovna trening patika sa visokom efikasnosti amortizacije

Piše:

Ersan Bijedić,

sportski novinar i trkač (16x maratonac, viceprvak BiH u maratonu 2018.), voditelj projekta MT trening klub

Sve je širi krug brendova koji proizvode stvarno dobre patike za trčanje, a među njima stalni rast prethodnih nekoliko godina bilježi Hoka One One.

Sve više je trkača i u Bosni i Hercegovini koji se odlučuju za Hoka opciju, pa je i meni bilo jako zanimljivo isprobati model iz porodice Clifton, konkretno Hoka One One Clifton 7.

To je prva patika Hoka brenda koju sam koristio. Prešao sam ukupno 106km treninga u njima, kombinirajući intervalne, tempo i dužinske sesije trčeći na različitim terenima (ali 90 posto cestu), prije nego sam sjeo da pišem o ovom testu. Ipak dojmovi koje sam imao odmah pri uvodnom korištenju su i poslije svega ovoga ostali u prvom planu za mene:

– pertle

– udobnost

– iznenađujuće lagane

– trening patike

Pertle

Nije da je toliko važno, ali pertle sam odmah primijetio kao najbolje koje sam dosad imao. Rastezljive, mekane, ali čvrste, lagane za odriješiti poslije duplog čvora. Taman dovoljno duge za vrlo komforan dupli čvor.

Udobnost

Udobnost je stvarno vrhunska. Vanjski đon na prvi pogled izgleda preglomazan, ali Clifton 7 ima tranzicijski nagib od 5mm između pete i prstiju (npr. današnje “racing” patike, odnosno modele za trke, često rade sa razlikom od 8 do 11mm). Zato kad “uskočite” u ove patike, u tom smislu nećete osjećati razliku spram ostalih trkačkih modela. Ono što ćete primijetiti je da ćete se jako brzo adaptirati na udobnost, a ove patike će sa svojom pjenom u srednjem đonu itekako ublažiti i značajno reducirati “patnju” zglobova zbog kontinuiranih trkačkih udaraca stopalom o tlo. Dio oko prstiju pruža više prostora, što ponekad u drugim modelima nedostaje i može biti uzrok žuljeva.

Iznenađujuće lagane

Još jedan iznenađujući faktor (ako vas opet zavara onaj vanjski đon) je činjenica da ove patike teže samo 247g (muški model), odnosno 201g (ženski model). Prije sam na svaki model težine manje od 300g gledao kao na patike za trke, međutim posljednjih godina su i trening patike dosta laganije. Svejedno, ovo je, pogotovo s obzirom na takvu podršku, vrlo lagan model. U to se svakako uklapa i mrežasti gornji dio patike koji je vrlo lagan, prozračan i lijepo prianja uz stopalo.

Trening patike

Trkačima je trening patika najvažnija, u njima provodimo najviše vremena, trčimo najviše kilometara. Hoka One One Clifton 7 je upravo odličan izbor za svakodnevno korištenje. Nije patika za trke, nije za trail, ali početnicima i trkačima koji ne žele toliko uložiti u opremu za trčanje, može poslužiti kao višenamjenska. Ipak ona je primarno cestovna trening patika za koju se dosta govori kako nije za jurnjavu. Mislim da nije samo u poređenju sa današnjim modelima patika sa karbonskim pločicama koje ionako nemamo mogućnost nabaviti u BiH. U njoj se sasvim korektno mogu trčati i brzi treninzi, ali ako imam izbor, vjerovatno ne bih u njoj startao trku. Po mom shvatanju, ona je primarno patika za “nabijanje” kilometraže, lagana trčanja, trčanja u srednjem tempu i dužinska trčanja.

Zaključak

Hoka One One Clifton 7 je idealan izbor za početnike koji žele višenamjensku cestovnu patiku koja ujedno ima jaku podršku u potplatu i trebala bi pružiti blagu adaptaciju tijela na trčanje zbog visoke efikasnosti u amortizaciji udaraca stopala o tlo. Posebno je impresivno to da sa tako jakom podrškom teži manje od 250g. Mogla bi posebno poslužiti trkačima sa većom tjelesnom masom. Iskusnijim trkačima može vrijediti kao odlična svakodnevna trening opcija.

OKVIRI

Serija Hoka Clifton postaje jedna od najpopularnijih patika za trčanje, a za mišljenje sam zato zamolio kolegu trkača Reufa Husejnovića, koji duži period koristi “starijeg brata”, model Hoka One One Clifton 6. Glavne razlike između dva modela su u sitnim detaljima, ponajviše u tome da je Clifton 7 još laganija patika te ima gornji mrežasti dio. Naravno, u dva modela, koji su pokupili simpatije trkača, je puno više sličnosti.

– Prvih 100km su mi bile jako neobične, lagane patike i dosta brze. Prvo što sam primijetio je da nisam toliko umoran od trčanja. Period oporavka mi se skratio da mogu svaki dan bez problema trčati, bez obzira na dužinu koju sam prethodno istrčao. I nakon 1.000km u Clifton patikama još uvijek su udobne, kao kad sam ih tek dobio. Brze su i lagane, zbog toga ih možemo nositi i na kratkim i na dugim relacijama trčanja. Jedino što sam primijetio kao nedostatak je da ako trčimo uzbrdo – nizbrdo, na valovitom dijelu staze, i ako se mijenja podloga, zbog središnjeg dijela patike koji je spušten u odnosu na druge patike, mora se voditi računa o tome da se noga na vrijeme pripremi, kako se ne bi gubio tempo, rekao je Reuf Husejnović.

HOKA ONE ONE

Zaključak

Hoka One One Clifton 7 je idealan izbor za početnike koji žele višenamjensku cestovnu patiku koja ujedno ima jaku podršku u potplatu i trebala bi pružiti blagu adaptaciju tijela na trčanje zbog visoke efikasnosti u amortizaciji udaraca stopala o tlo. Posebno je impresivno to da sa tako jakom podrškom teži manje od 250g. Mogla bi posebno poslužiti trkačima sa većom tjelesnom masom. Iskusnijim trkačima može vrijediti kao odlična svakodnevna trening opcija.