Sadržaj

Trendovi

Da postoji takmičenje za najbolje zimske sportove, skijaško trčanje bi definitivno pokupilo niz nagrada. Budući da se sopstvenom snagom krećete bajkovitim zimskim terenom, a ne kosinom kao u skijanju, skijaško trčanje je jedan od najzdravijih i najkorisnijih zimskih sportova. Ako mu se predate, možete se nadati sljedećim prednostima.

Sveobuhvatan trening tijela

Skijaško trčanje kombinuje aktivnosti donjeg i gornjeg dijela tijela i kao takvo predstavlja sport u kome se angažuje cijelo tijelo. Aktivni su i oni mišići koji nemaju direktan uticaj na kretanje, ali služe za održavanje ravnoteže i koordinaciju cijelog tijela. Skijaški trkači bi trebalo da budu 40% spremniji od ostalih rekreativnih sportista!

Zdravo srce i pluća

Pošto nijedan mišić nije preopterećen tokom skijanja, možemo provesti sate i sate na zimskom terenu. Ubrzani puls osnažuje naše srce, sprječavajući na taj način mnoge kardiovaskularne bolesti.

Jedan od najsigurnijih sportova

Skijaško trčanje je jedan od najsigurnijih i najmanje napornih sportova na svijetu. Zahvaljujući kliznom pokretu ima malo opterećenje stopala, koljena i kukova, a zbog jednosmjernog kretanja i koordinisane upotrebe svih mišićnih grupa vjerovatnoća povreda je manja nego kod ostalih sportova.

Efikasna potrošnja kalorija

Za jedan sat skijaškog trčanja možemo sagorjeti do 1.300 kalorija, što je gotovo najviše među svim zimskim sportovima. I što je najbolje od svega: ovo još nećete primjetiti, jer ćete tokom vježbanja uživati u prelijepom prirodnom pejzažu.

Djeluje antidepresivno i poboljšava raspoloženje

Kao i svaka sportska aktivnost, i skijaško trčanje podiže nivo hemikalija i hormona koji u nama bude sreću i radost. Ova intenzivna osjećanja obuzimaju nas dugo nakon vježbanja i povećavaju kvalitet našeg života.

Povoljan sport za individualce ili čak porodice

Nisu vam nužno potrebne karte za skijaška odmarališta za skijaško trčanje. Pored toga, to je aktivnost koja može biti potpuno individualna, ali i pogodna kao zimska rekreacija za cijelu porodicu. Krećući se u prirodi i po mogućnosti na suncu, brinemo i o prirodnom stvaranju vitamina D.

Skijaško trčanje je disciplina koja oličava izreku „u zdravom tijelu, zdrav duh“. To je najbolja zimska rekreacija na otvorenom, koja kombinuje uživanje u prirodnim karakteristikama prelijepih uglova zimskog pejzaža i pozitivne efekte na cjelokupno zdravlje. Skijaško trčanje čini život ljepšim!