Sadržaj

Trendovi

Nakon pomalo neobične fudbalske sezone, pobjednik Evropske lige šampiona, najprestižnijeg takmičenja je fudbalski klub Bajern iz Minhena.

Nova fudbalska sezona je počela, evropski klubovi se već bore za prevlast tokom predstojeće jeseni, a desili su se i značajni transferi, kojima su najbolji fudbalski klubovi osigurali pojačanja u svom sastavu i povećali neizvjesnost u borbi za titulu.

Neki od klubova od kojih u novoj sezoni možemo očekivati vrhunski fudbal i sjajne rezultate su:

Bajern Minhen

Aktuelni evropski šampion, minhenski Bajern, koji je ujedno i najuspješniji njemački fudbalski klub, osnovan je 1900. U svojoj historiji, pored osvajanja pet titula u Ligi šampiona, može se pohvaliti i sa 25 titula nacionalnog prvaka.

U prošlosti su Gerd Muller i Franz Beckenbauer igrom impresionirali vjerne navijače i ljubitelje kluba, a danas za Bajern igraju fenomenalan golman Manuel Nojer i trenutno jedan od najboljih napadačkih tandema Robert Levandovski i Tomas Miler.

Real Madrid

Iako Real Madrid prošle sezone nije postigao puno uspjeha, sa razlogom se naziva kraljevski klub. Real je jedan od najtrofejnijih klubova u historiji Lige šampiona. Ovo prestižno takmičenje osvajao je čak 13 puta, a drži i rekord jedinog kluba koji je osvojio Ligu šampiona tri puta zaredom.

Klub je osnovan 1902. godine i od tada niže brojne uspjehe na osnovu kojih ga je Međunarodna fudbalska asocijacija proglasila za najbolji klub 20. vijeka.

Boje Real Madrida uvijek su branile najveće zvijezde evropskog i svjetskog fudbala. U prethodnim sezonama to su bili Zinedine Zidane, David Beckham i Ronaldo, a danas to su Luka Modrić, Toni Kroos, Sergio Ramos, Karim Benzema i mnogi drugi.

Barselona

Kad smo kod Real Madrida, moramo da spomenemo njegovog najvećeg rivala, Barselonu. Klub je osnovan 1899. godine i od tada drži status jednog od najuspješnijih fudbalskih klubova u Evropi koji je pet puta osvojio Ligu šampiona i ima 26 titula španskog prvaka.

FK Barcelona je oduvijek bio poznat po svojoj brzoj i dinamičnoj igri, u kojoj uživaju svi ljubitelji fudbala.

U Barseloni igraju najveće zvijezde svjetskog fudbala, kao što su Antoan Grizman, Luis Suarez, Mark-Andre Ter Štegen i mnogi drugi.

Svim navijačima je definitivno laknulo kada su saznali da će najveća zvijezda Barselone Lionel Messi i naredne sezone braniti boje kluba.

Juventus

Juventus je najuspješniji italijanski klub, koji je od osnivanja 1897. godine osvojio 33 titule prvaka Italije. Klub je izuzetno uspješan i na evropskoj sceni sa osvojena dva trofeja Lige šampiona.

Kada se spominju najveće zvijezde kluba, moramo istaći legendarnog golmana Buffona i sigurno najboljeg igrača kluba Cristiana Ronalda, koji se također smatra jednim od najboljih fudbalera svih vremena.

Liverpul

Liverpul je jedan od najtrofejnijih, a samim tim i najuspješnijih klubova u historiji engleskog fudbala. Također je jedan od najpopularnijih klubova među navijačima širom svijeta. Od svog osnivanja 1892. godine osvojio je čak 18 titula engleskog prvaka i 6 titula Lige šampiona, posljednju u sezoni 2018/19. Među najvećim zvijezdama kluba su Mohamed Salah, golman Alisson Becker i mnogi drugi.

Paris Saint- Germain (PSG)

Paris Saint-Germain ili skraćeno PSG relativno je mlad klub, jer je osnovan tek 1970, ali i pored toga smatra se jednim od najprestižnijih klubova u francuskoj ligi. Prošle sezone su kao finalisti Lige šampiona bili na pragu svog najvećeg uspjeha.

Trenutno najpopularniji igrači PSG-a su Neimar i Kilian Mbappe, koji su najtalentovaniji mladi fudbaleri i miljenici navijača.

Atletiko Madrid

Atletiko Madrid je treći španski klub po broju titula, ali izuzetno popularan među navijačima, jer Jan Oblak, trenutno jedan od najboljih golmana na svijetu, stoji između stativa.

Klub je osnovan 1903. godine i od tada aktivan na evropskoj sceni. Igrao je 3 puta u finalu Lige šampiona, ali još nisu osvojili ovo prestižno takmičenje.

Pored Jana Oblaka, navijači obožavaju zvijezde kluba poput Kokea, Diega Coste i Manu Sancheza.

Navijači podržavaju omiljeni fudbalski klub na razne načine

Za fudbal važi da je najpopularniji i najgledaniji sport na svijetu. Zbog toga su stadioni puni navijača obučenih u dresove svojih omiljenih fudbalera sastavni dio i veoma bitan motivacioni faktor svakog meča.