Sadržaj

Trendovi

Sport nije samo takmičenje, rekreacija,  zabijanje golova i koševa, brojanje kilometara i sagorijevanje kalorija. Sport je također i fantazija, zabava, kreativnost i originalnost. Zato ljudi u različitim dijelovima svijeta uvijek izmišljaju nove neobične sportove, koji su pravi kontrast najomiljenijim svjetskim sportovima kao što su fudbal, košarka, tenis, atletika …

Nošenje supruge

Što bi mogao biti bolji dokaz bračne ljubavi, od nošenja svoje žene? I to u doslovnom fizičkom smislu. Finci su ovo učinili zanimljivom sportskom disciplinom. Nošenje supružnika, s kojim treba prevladati razne prepreke, vrlo je popularan na sjeveru Europe. Slično je takmičenje zabilježeno i u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo pobjednički par dobiva na poklon onoliko litara piva koliko par zajedno teži, uz to dobivaju novčanu nagradu u visini dvostruke zajedničke težine i sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Finskoj.

Boksački šah

Teško je zamisliti dvije toliko kontradiktorne aktivnosti, poput boksa i šaha. Iako, se i oni također mogu ujediniti u jednu sportsku disciplinu. U boksačkom šahu, suparnici se takmiče u jedanaest krugova borbe. U ovih jedanaest rundi izmjenjuju se jedan krug boksa, a sljedeći se igra šah. I tako do konačne odluke.

Kotrljanje sira

U Copper’s Hillu u Velikoj Britaniji, svake se godine takmiče u sportskoj disciplini koja se naziva “kotrljanje sira”. Sve počinje spuštanjem sira po vrlo strmoj padini, koji se kotrlja prema dolini. Iza njega po nizbrdici trče neustrašivi muškarci. Iako se mnogi od njih, kasnije kotrljaju zajedno sa sirom. Onaj tko se prvi spusti u dolinu, prima sir kao nagradu.

Bacanje jaja

Jaja su vrlo krhka sportska oprema. Upravo su te činjenice bili svjesni osnivači takmičenja u bacanju jaja. Ova aktivnost zapravo izvire od niza uskrsnih slavlja. Različite verzije ovog takmičenja, organiziraju se u različitim evropskim zemljama. U Velikoj Britaniji, svećenik je djeci darovao tvrdo kuhano jaje, koje su si zatim morali prosljeđivati iz ruke u ruku. Onaj koji ga je držao u rukama kad je na crkvenom satu odzvonilo podne, mogao je zadržati jaje. U Njemačkoj su djeca bacala jaja na zemlju, nadajući se da se neće slomiti. Nešto slično odvijalo se u Nizozemskoj, gdje su si djeca međusobno prodavala jaja. Novi vlasnik je uvijek morao ispustiti jaje na pod, a ako se nije slomio, morao ga je vratiti vlasnicima. U novije vrijeme također se organizuje disciplina bacanja jaja u daljinu. Svjetski rekord iznosi čak 98 metara.

Podvodni hokej

Osim hokeja na travi i ledu, tu je i podvodni hokej pod nazivom Octopush. Aktivnost se odvija na dnu bazena, gdje su takmičari opremljeni samo perajama, maskama i disaljkama. To znači da se moraju vraćati po zrak na površinu. U rukama drže malu polugu kojom pokušavaju gurati pak u suprotni gol. I nećete vjerovati – od 1980-ih svake godine organiziraju Svjetsko prvenstvo.

Sepak Takraw

Na jugu Azije, autohtoni sport naziva Sepak Takraw, svojevrsni je hibrid između fudbala i odbojke. Dva tima sa tri igrača igraju na terenu, koje je ograničeno mrežom visine oko pola metra. Igraju se loptom iz palminog lišća, koja ne smije pasti na tlo. Igrači su pravi akrobati i virtuozi koji izvode poteze koji impresioniraju publiku.

Maraton Lewa

Da je Kenija tvornica najboljih maratonaca na svijetu, nije nova vijest. U gradovima Iten i Eldoret smještenih na kenijskoj visoravni, nalazi se najveća populacija vrhunskih trkača, koji istrče 42 kilometra u manje od dva sata i deset minuta. Svake godine Kenija organizira legendarni Lewa maraton, gdje trkači trče u savani u prirodnom okruženju divljih afričkih životinja. Dakle, tako se među publikom mogu pronaći slonovi, zebre, žirafe …