Sadržaj

Trčanje



O „MUSKULFIBERU“

Svi smo  jednom prilikom sigurno  čuli da upala mišićnog tkiva ili muskulfiber nastaje zbog mliječne kiseline. To se  često ponavlja, iako je pogrešno ili u najbolju ruku površno objašnjeno. Čak i kod masera vole spomenuti da je mliječna kiselina odgovorna za upale, te da ćemo je masažom odstraniti. Istina je da mliječna kiselina nije kriva za upalu mišića. Za upalu mišića odgovorne su mikro ozljede u tkivu koje nastaju kad je mišić umoran i otečen. Ako taj mišić nastavimo opterećivati,  mikro ozljede postaju brojnije. Ćelijama mišića se oštećuje membrana, te se u međustanični prostor izlijeva protein koji na sebe vuče vodu iz kapilara. Zato nam mišići otiču.  Zbog oticanja mišića i paralelnih procesa kojim tkivo  zarasta,  naši živci ukazuju na problem, koji mi osjećamo kao bol. Bol se pojavljuje kao osigurač koji sprečava da nastavimo opterećivati mišić, odnosno da ga poštedimo. Treba naglasiti i da česte upale štete mišićima. Kao rezultat čestih upala, pojavljuju se ožiljci u tkivu, koje mogu uzrokovati ozbiljnije ozljede.

Kako spriječiti upale mišića?

Najbolji način je da nastojimo izbjegavati  nagla povećanja opterećenja. Kod treniranja to znači da  naglo ne povećamo  broj i intenzitet treninga, odnosno vrstu terena. Treninzi  trebaju biti raznoliki, kako  bi naši mišići bili spremni na širi raspon opterećenja. Moramo voditi računa i o zahtjevnosti trke, te se pripremati sukladno, na primjer kod priprema za maraton to znači da treninzi moraju uključivati dovoljan broj dužih trčanja.

Ukoliko ipak dođe do upala mišića, možemo si pomoći hladnim oblozima, elastičnim zavojem i protuupalnim kremama. Nakon  što  upala popusti korisno je blago istezanje i masaža.

Urban Praprotnik, trkači  trener Intersport