Planinarenje i alpinizam

Koliko su korisne sandale za treking ?

Pješačenje je svakako jedna od najpopularnijih ljetnih aktivnosti. Što je ljepše nego šetnja netaknutom prirodom, i svježem zraku. Osim toga, penjanje u visinu smanjuje temperaturu, što je posebno ugodno i dobrodošlo tokom ljetne sparine.

Toplina je vjerojatno najotežavajući faktor u planinarenju, tokom ljetnih mjeseci. Kada se tijelo previše ugrije, potrebno je dugo vremena kako bi se ono ohladilo. I naravno, toplina nas umara, iscrpljuje, ali ne manje važno, usporava. Sve ovo vrijedi i za naša stopala, koja su najaktivnija prilikom pješačenja. Pri planinarenju, u pravilu, i u ljetnim mjesecima nosimo prilično robusne planinarske čizme, kao i prilično tople čarape. Stoga nam se često događa da nakon sat vremena hoda, osjećamo da su nam se noge doslovno istopile u cipelama.

To je stvar koju su neki proizvođači cipela za pješačenje imali na umu, kada su došli do ideje, da bi se čak i sa sandalama mogli uputiti u planine. Naravno, u onima koje bi bile posebno prilagođene za ovu vrstu aktivnosti. Skeptici su, naravno, odmah pronašli nekoliko razloga zbog kojih sandale nisu prikladne za šetnju šumskim i planinskim stazama. Jedan od razloga jest; da ne nude dobru podršku, da ne prijanjaju dovoljno dobro, te da su tako stopala izloženija ozljedama i slično. Naravno, njihova zabrinutost je potpuno opravdana. Ali samo u slučaju kada se radi o planinarenju na visokogorskim predjelima i na zahtjevnijim terenima. Međutim, većina planinskih tura nudi mnogo pristupačniji teren, tako da su odgovarajuće sandale, više nego prikladna alternativa.

Stopala se savršeno rashlađuju

Za razliku od planinarskih čizama, koje su korisne samo u kombinaciji s čarapama, koje sprječavaju natiske i žuljeve, stopala se u sandalama mnogo bolje rashlađuju. Većina kože je izložena prozraćivanju, što naravno ima povoljan učinak. Osim toga, u sandalama možete preći potok ili čak pliću rijeku bez ikakvih problema.

Pružaju optimalnu podršku i prianjanje

Sandale za trekking su opremljene prilično debelim i kompaktnim đonom, koji pruža vrlo dobru podršku, a profil pruža odlično prianjanje na većini prirodnih površina. Osim toga, sandale sa svojim kompaktnim kajševima, koji su strateški smještene oko stopala, pružaju više nego dovoljnu podršku.

Dobra zaštita

Vjerojatno najveća negativna strana sandala jest, da one ne nude odgovarajuću zaštitu, i da su stopala u njima izloženija ozljedama. No, u slučaju da ne idete pješačiti na otok pun zmija i škorpiona, onda ti problemi nisu skroz na mjestu. Naravno, predpostavljajući da ne idete na zahtjevnije rute i terene. Osim toga, postoji posebna verzija planinarskih sandala, koje imaju prste zaštićene posebnom kapicom od izdržljive gume. Ovaj model prstima nude gotovo jednaku zaštitu kao i planinarske cipele.

Koje su sandale za planinarenje dobre ?

 Kvalitetne sandale za planinarenje izrađene su od vrhunskih materijala koji su otporni na različite vanjske utjecaje, kao i na vodu i vlagu. Đon mora biti izrađen od visokokvalitetne gume koja je dovoljno debela, kako bi osigurala dobru amortizaciju, i dovoljno izdržljiva da bi se oduprla kamenju, korijenju i stijenama. Trake su obično izrađene od izdržljivih plastičnih materijala, koji pružaju dobro prianjanje, podršku i stabilnost, te se brzo suše. U svakom slučaju, valja napomenuti da su planinarske sandale izvrsna alternativa klasičnim cipelama, ali njihova upotreba je međutim ograničena na manje i srednje zahtjevne ture. Dok je, za pješačenje u visokogorskim predjelima, potrebno nositi visoku planinarsku obuću, koja pruža više podrške za gležanj, te je robusnija i izdržljivija, a ujedno nudi veću zaštitu.