Rolanje, skateboarding

firefly_skate-beach_ss17_02504

Ovaj sport su izmislili  surferi kao alternativu u slučaju kada nisu imali dovoljno valova ali su željeli izvoditi atrakcije . Iz ove zamjene nastao je sport, poslije kojeg se promijenio životni stil. Skejtanje se najprije proširilo po obali  zapadne Amerike, a uskoro je postao globalni fenomen i smatra se sportom mašte i kreativnosti.

firefly_skate-beach_ss17_02928_1

Daska, točkovi i ležaji

Skateboard  je zapravo  vrlo jednostavan rekratativni dodatak. Samo daska na kojoj su instalirana četiri točka. Ipak, kada je ovaj sport postao globalna atrakcija, sve je postalo puno preciznije i modernije. Daska nije sasvim obična daska. Točkovi nisu sasvim obični točkovi. Zajedno s podvozjem garancija su dobrog skateboarda. Točkovi moraju biti izrađeni od gume visoke kvalitete, što osigurava dobro prianjanje na glatkoj površini. Točkovi imaju različite promjere, što omogućava skejtanje pri različitim brzinama.

  • Točkovi promjera 50-53 mm: manji su i nešto sporiji, a time i stabilniji, pogodni za skejtanje u skate parku, trikove i za male skejtere.
  • Točkovi promjera 54-59 mm: pogodni za početnike i veće skejtere, kao i za pravo skejtanje i izvođenje trikova.
  • Točkovi s promjerom većim od 60 mm: pogodni za brzo skejtanje i longboard.

Točkovi su izrađeni od gume različite tvrdoće, koji se mogu prilagoditi različitim podlogama. Općenito govoreći, tvrđi točkovi su brži, a mekši su točkovi sporiji, ali nude bolji prianjanje. Tvrdoća  točkova označena je posebnom ljestvicom:

78a-87a mekani točkovi pogodni za grube površine, za longboarde i druge daske, gdje je potrebno dobro prianjanje za vožnju kroz različite prepreke u urbanom okruženju
88a-95a  malo tvrđi točkovi s manjim zahvatom, pogodni za ulice i malo grube površine.
96a-99a  tvrđi točkovi za postizanje brzine, pogodni za glatke površine

Možda su još važnija komponenta kvalitetni ležajevi koji omogućavaju okretanje za što manje trenja. Skejteri se oslanjaju na ležajeve poznatih proizvođača kao što su Abec, koji imaju različite standarde tvrdoće: na ljestvici od 1 do 9, Abec 1 je najsporiji i najpristupačniji, a Abec 9 je najbrži i najbolji kvalitet. Ako stajete na skejt prvi put, preporučljivo je odabrati skejt sa sporim ili srednje brzim ležajevima a kasnije, kada postanete vješti  razmotrit ćete ležajeve koji omogućavaju brže okretanje točkova.

Skateboardi postoje  različitim verzijama

firefly_skate-beach_ss17_04263 (1) (002)

Skejtanje je na prvi pogled samo zabava. A zapravo je to sport pomoću kojeg razvijamo odlične gibljive  sposobnosti, kao što su  ravnoteža, koordinacija, gibanje i izdržljivost.

Naravno, skejtovi se međusobno razlikuju. Postoje različiti modeli za različite stilove skejtanja. Na prvi pogled se razlikuju po dužini i širini. U principu, za odrasle su namjenjeni skejtovi, široki približno do 20 cm. Za djecu oko 140 cm visine, pogodni su skejtovi širine 17 cm. Za djecu oko 110 cm, širina mora biti oko 15 cm.

Dužina daske  određuje njihovu namjeravanu upotrebu. U novije vrijeme, vrlo kratki skejtovi izrađeni su od trajne plastike. Inače, većina proširenih skejtova, čija je daska izrađena i od kvalitetne šperploče, je dodatno ojačana. Te skejtovi su dugački oko 70 centimetara.

Pored klasičnih skejtova, posljednjih godina popularnost je narasla osobito s longboardima. To su duži skejtovi dužine do 150 centimetara. Longboardi su  u biti dizajnirani za spuštanje po padinama, a sa svojom dužinom omogućavaju bolju stabilnost čak i pri većim brzinama. U zadnje vrijeme su longboardi vrlo popularni u urbanom okruženju. Pogotovo u većim gradovima na njima se  brže kreće i možemo izbjeći gužve na jedinstven način.

Intersport trgovine nude skejtove različitih dizajna, skejt odjeću  i dodatke robne marke Firefly.