Trendovi

Kaciga

Osim djece, i odrasli skijaši bi svakako trebali koristiti kacigu. Njena svrha je kristalno jasna: smanjuje mogućnost ozljede glave i drugih djelova tijela u njenoj blizini. U našim prodavaonicama vam nudimo širok izbor kaciga, poznatih svjetskih proizvođača.
Pri odabiru prave kacige, svakako, na prvom mjestu nisu brend i boja, pozornost treba obratiti na neke druge elemente. Kaciga mora biti odgovarajuće veličine. Mora čvrsto prijanjati uz glavu, ali ni u jednom trenutku ne bi smjeli osjetiti da vas steže. Prilikom mjerenja sa otvorenim kajševima protresite glavu. Kaciga mora cijelo vrijeme čvrsto stajati na glavi. Većina kaciga dostupna je u tri različite veličine, premda bolji brendovi prilagođavaju unutrašnju postavu da bude malo deblja, pomoću kojih nije teško pronaći optimalnu veličinu.

Kaciga mora biti izrađena od visokokvalitetne plastike. Većinom su izrađene od kombinacije kompozitnih materijala i polipropilenskog punjenja. Kod boljih a obično i nešto skupljih modela proizvođača, vanjska školjka izrađena je od ugljičnih vlakana, osim toga, imaju oblik koji štiti ne samo glavu veći gornji dio vrata. Kaciga zapravo ima i ulogu kape, mora biti dobro izolirana, a ujedno dovoljno zračna, kako vam u vrijeme proljeća u njoj ne bi bilo prevruće. Postoje modeli sa otvorima koje po potrebi možete otvarati i zatvarati, dok drugi imaju skidive štitnike za uši. Prije skijanja kacigu morate podesiti po svojim mjerama. Trake za fiksiranje ne smiju biti tijesne, te vas ne smiju ometati prilikom disanja ili gutanja.

Potrebno je vrijeme kako biste se navikli na skijanje sa kacigom. Već kod prvog skijanja, osjetiti ćete razliku skijanja s kapom ili kacigom. Kaciga uz skijaške naočale daje vam osjećaj sigurnosti. Šumovi vjetra i ostali vanjski faktori zvučni, što mnogima daje više hrabrosti. Savjet je da ne budete »previše hrabri«, čak iako imate kacigu na glavi – jer zdrava pamet i poznavanje vlastitih mogućnosti moraju biti vodilja sigurnog skijanja.

Skijaška naočala

Kaciga u kombinaciji sa skijaškim naočalama, nudi potpunu zaštitu glave i lica. One imaju dvostruku funkciju. Prva je, naravno, klasično optička, jer izvršava zadatak sunčanih naočala. U planinama je zbog refleksije sunca, na bijeloj snježnoj površini, svjetlost puno jača. Prema tome, oči trebaju biti zaštićene sa posebnim lećama, bolji modeli omogućavaju mijenjanje leća i prilagođavanje različitim svjetlosnim uslovima. Vrlo korisna su tzv. Antifog stakla, koja znatno povećavaju vidljivost u magli. Međutim, naočale svakako predstavljaju vrlo važnu zaštitu većeg dijela lica. Štite vas od hladnoće, ozljeda i modrica u slučaju pada. Važno je odabrati naočale, koje dobro prilijegaju uz obraz, a u isto vrijeme lijepo sjedaju uz donji rub kacige. Možda je poželjno odabrati kacigu i naočale istog proizvođača. Tako ćete se osigurati, da će se ta dva vrlo važna komada zaštitne opreme, i estetski poklapati.