Sadržaj

Zimski sportovi

Pancerice nam osiguravaju da se noga prilikom skijanja fiksira na mjestu, te da se osjećaj skijanja neometano prenosi na skijaša.

Često se smatra da su skije daleko najvažniji dio skijaške opreme. Ta tvrdnja vrijedi samo djelomično, jer skijama pripada samo pedeset posto udjela u toj priči. Drugih pedeset posto odnose pancerice. Obzirom da ih nosimo cijeli dan, i to vrlo često u nepovoljnim vremenskim uslovima, možda im pripada i nekoliko posto više. No, činjenica je da se oni najfiniji osjećaji skijanja, zapravo kroz pancerice prenose skijašu. To znači da čak i najbolje skije, u potpunosti gube svoje dobre osobine, ako nemaju podršku kompatibilnih pancerica. Vjerojatno bi u idealnom svijetu pancerice i skije bile potpuno integrisane. Budući da to nije moguće zbog raznih razloga, proizvođači se pokušavaju što više približiti idealu. Pancerice su dio opreme, pomoću kojeg snagu tijela prenosimo na skije. Naravno, proizvođači se često susreću sa neobičnim kombinacijama prilikom njihovog oblikovanja. Pancerice moraju tjesno prijanjati uz nogu, a istodobno moraju nuditi što više udobnosti. Kombinacija ova dva uslova, je prilično složen zadatak. Osim toga, pancerice moraju odgovarati snazi ​​tijela, konstituciji i težini, te naravno,  vještini skijanja svakog pojedinca.

Kako odabrati odgovarajuću veličinu pancerica

Prvo pravilo pri izboru je, da pancerice moraju biti u odgovarajućoj veličini. Ako odaberemo prevelike, stopala prilikom skijanja neće stajati čvrsto na mjestu. Takvi pokreti prikrivaju sliku realnih osjećaja, te samim time nisu najsigurniji. Ukoliko odaberemo premalene, nećemo moći dugo izdržati, u njima, te će nam noge biti bolne, uz pojavu neugodnih žuljeva.

Činjenica je da prilikom izbora veličine kod pancerica, to nije tako jednostavan zadatak, kao što se čini na prvi pogled. Stoga izboru pancerica treba ozbiljno pristupiti, s mjerom preciznosti i sistematike, a prije svega treba uzeti u obzir nekoliko temeljnih načela:

Za početak, prvo moramo tačno izmjeriti stopala. Većina proizvođača označava svoje proizvode upotrebom takozvane “mondo klasifikacije”, koja omogućuje relativno pouzdanu uporedivost između pojedinih proizvođača;

-većina proizvođača s jednom veličinom vanjske školjke pokriva dva broja stopala;

trebate obuti obje pancerice, dobro pričvršćene držati na nogama najmanje deset minuta;

-prilikom isprobavanja postavite tijelo u skijaški položaj, koljena gurnemo lagano prema naprijed i procijenimo da li su nam stopala dobro obuhvaćena sa svih strana;

-prije svega: peta mora biti čvrsto na svom mjestu;

-preporučljivo je isprobati nekoliko modela različitih proizvođača.

Na taj način ćemo saznati što najviše odgovara obliku stopala.

Tvrdoća pancerica ili flex

Tvrdoća pancerica jednako je važna kao i njihova veličina. Koliku tvrdoću ćemo izabrati, ovisi o razini i tehnici skijanja, te tjelesnoj težini.

Tvrđe pancerice namijenjene su skijašima s vrlo dobrom tehnikom skijanja, te višom tjelesnom težinom;

Tvrdoću obuće obilježavamo tzv. Flexom, koji se označava brojevima od 50 do 150. Takmičari skijaju u pancericama s oznakom od 130 do 150. Odličan rekreativni skijaš, koji ne teži više od osamdeset kilograma, obično odabire pancerice s oznakom između 90 i 110. Za prosječnog rekreativca dovoljna je tvrdoća od oko 70 f.

Ženama su namijenjeni mekši modeli.

Prosječni rekreativci ne smiju koristiti pretvrde pancerice. Uz ovakvu vrstu pogrešno odabranih pancerica, uveliko će si smanjiti zadovoljstvo uživanja na snijegu, jer u neprikladno odabranim pancericama gotovo je nemoguće izdržati cijeli dan.

Kakve pancerice odabrati ?

 Pancerice dijelimo na najmanje četiri osnovne grupe. Pri tome uzimamo u obzir razinu skijaškog znanja, broj radnih sati (skijanja), i spola.

-najbolji skijaši su u traženju maksimalnog skijaškog užitka i što boljih feelinga, spremni biti strpljivi. Za njih su dizajnirane pancerice, koje su u biti izvedenice modela za takmičenja. To su prilično tvrde pancerice, čiji flex varira od 100 do 130, nude izvrsno prianjanje uz nogu, ali to ih čini manje udobnim;

-dobri rekreativci će biti zadovoljni s nekim od mekših modela čiji se flexovi kreću između 90 i 110. Međutim, ti modeli su puno ugodniji i omogućuju cjelodnevne skijaške užitke.

-prosječni rekreativci udobnost stavljaju na prvo mjesto. Njima su namijenjeni mekši modeli pancerica (felx između 70 i 90), koji su savršeno toplinski izolovani (neki modeli također nude mogućnost korištenja posebnih grijača). U takvim pancericama se lako može izdržati cijeli dan.

-većina proizvođača također razmišlja o ženama, koje se često žale na hladnoću u nogama. Za njih su dizajnirane posebne pancerice, koje se razlikuju kombinacijom udobnosti i odlične toplinske zaštite. Neki modeli također nude mogućnost grijanja s posebnim grijačima.

Kako održavati pancerice?

 Pancerice imaju relativno dug životni vijek. Ukoliko skijamo petnaest do dvadeset dana u sezoni, traju približno oko pet godina. Tokom tog vremena, memorijska pjena od kojeg je dizajnirana unutrašnja cipela gubi većinu svojih karakteristika, a osim toga, plastika iz koje je izrađena vanjska školjka također gubi vrijednost. Naravno, ova tvrdnja drži vodu, samo ako smo ih ispravno održavali:

-nakon skijana pancerice je potrebno obrisati i dobro osušiti.

-preporučuje se izvlačenje unutarnje cipele, i sušenje odvojeno od vanjske školjke.

-suhe pancerice treba skladištiti u zatvorenom/zapetom položaju, budući da na taj način plastika iz kojega je izrađena vanjska školjka, čuva svoj oblik.

-prije korištenja pancerica, ne smijemo ih držati u hladnom okuženju. JPosebno je teško obući tvrđe modele pancerica, ako odstoje u hladnijim uslovima.

Što je s čarapama za skijanje?

 Moderne pancerice dizajnirane su tako da nude dobru toplinsku izolaciju. To ujedno znači da više ne trebamo deblje vunene čarape za uživanje u skijanju. Mnogo su bolji izbor moderne skijaške čarape s posebnim pojačanjima u najosjetljivijim područjima, na kojima je noga pritisnuta na pancericu.