Zimski sportovi

Skijaške cipele brinu se za to da noga prilikom skijanja bude na svojem mjestu i da se osjećaji sa skija što nesmetanije prenose na skijaša.

Općenito postoji uvjerenje da su skije daleko najvažniji dio skijaške opreme. Ta je tvrdnja samo djelomično istinita jer skijama pripada samo pedeset posto. Drugih pedeset posto pripada skijaškim cipelama.
S obzirom na to da u njima provedete cijeli dan i u prilično nepovoljnim vremenskim uvslovima, možda im pripada i nekoliko postotaka više. Ali činjenica je da se oni najljepši osjećaji sa skija upravo preko cipela prenose na skijaša. Drugim riječima, to znači da čak i dobre i učinkovite skije potpuno gube svoje dobre karakteristike ako nemaju potporu kompatibilnih
skijaških cipela. Vjerojatno bi u idealnom svijetu skijaške cipele i skije bile potpuno integrirane. Budući da to zbog različitih razloga nije moguće, proizvođači se tome nastoje što više približiti. Naime, skijaške cipele onaj su dio opreme pomoću kojeg sile tijela prenosite na skije. Naravno, proizvođači kod njihova dizajniranja često nalete na prilično neobične kombinacije. Skijaške cipele moraju čim što tješnje obuhvatiti nogu, a istovremeno moraju nuditi i što veći stepen udobnosti. Kombinovati to dvoje prilično je težak zadatak. Osim toga, skijaške cipele trebaju odgovarati tjelesnoj snazi, konstituciji i težini te, naravno, nivou skijaškog znanja.

Veličina

Prvo je pravilo prilikom odabira da skijaške cipele trebaju biti prave veličine. Ako odaberete prevelike, noga prilikom skijanja neće biti čvrsto na svojem mjestu. Moguće pomicanje krije sliku pravih osjećaja, a osim toga, sve skupa nije najsigurnije. Ako odaberete premale, u njima nećete izdržati dugo, noge će vas boljeti i pojavit će se neugodni žuljevi.
Činjenica je da u slučaju skijaških cipela nije tako jednostavno otkriti pravu veličinu, kao što se čini na prvi pogled.

Zato se pri odabiru cipela treba posvetiti s velikom mjerom preciznosti i sistematike, a ponajprije treba uzeti u obzir nekoliko osnovnih principa:
• za početak precizno izmjerite stopala. Većina proizvođača svoje proizvode označavaju pomoću takozvane Mondopoint klasifikacije koja omogućava relativno pouzdanu usporedivost među pojedinim proizvođačima;
• većina proizvođača jednim brojem vanjske školjke pokriva dva broja stopala;
• treba obuti obje cipele, čvrsto ih stegnuti i držati ih na nogama najmanje deset minuta;
• prilikom isprobavanja postavite se u skijaški stav, koljena gurnite malo prema naprijed i uvjerite se da je noga sa svih strana dobro obuhvaćena;
• peta prije svega treba biti čvrsto na svojem mjestu;
• preporučljivo je isprobati više modela različitih proizvođača. Na taj način utvrdit ćemo što najviše odgovara obliku stopala.

Njega

Skijaške cipele imaju relativno dug vijek trajanja. Ako skijate petnaest do dvadeset dana u sezoni, izdržat će oko pet godina. Naime, u to vrijeme memorijska pjena od koje je dizajnirana unutrašnjost cipele gubi većinu svojih karakteristika, a osim toga, istroši se i plastika od koje je izrađena vanjska školjka.

Ali ta je tvrdnja istinita samo ako je odgovarajuće održavate:
• nakon skijanja skijaške cipele treba obrisati i osušiti;
• preporučljivo je i izvući unutarnju cipelu i osušiti je odvojeno od školjke;
• suhe cipele treba čuvati u zakopčanom položaju jer plastika od koje je izrađena vanjska školjka samo na taj način čuva svoj oblik;
• prije upotrebe cipelu nikako ne smijete ostaviti na hladnom jer je prije svega tvrđe modele takoreći nemoguće obući ako su hladni.

Tvrdoća

Podjednako važna kao debljina jest i tvrdoća skijaških cipela. Koliko ćete tvrde cipele odabrati ponajprije ovisi o nivou skijaškog znanja i tjelesnoj težini.
• tvrđe cipele namijenjene su skijašima vrlo dobrog skijaškog znanja i veće tjelesne težine;
• tvrdoću cipela označavamo takozvanom savitljivošću koju označavaju brojke od 50 do 150. Takmičari skijaju u cipelama koje nose oznaku od 130 do 150. Izvrstan rekreativac koji nije teži od 80 kilograma obično odabire cipele s oznakom između 90 i 110. Za prosječnog rekreativca dovoljna je tvrdoća oko 70. Ženama su namijenjeni mekši modeli;
• prosječni rekreativci ne bi trebali birati pretvrde modele skijaških cipela. S takvim pogrešno odabranim cipelama uvelike će smanjiti užitke na snijegu, a osim toga, u neprimjerenim cipelama gotovo je nemoguće izdržati cijeli dan.

Klasifikacija

Skijaške cipele dijele se na najmanje četiri osnovne skupine. Pritom u obzir uzimamo nivo skijaškog znanja, broj skijaških dana i spol:

• najbolji skijaši u potrazi za maksimalnim skijaškim užitkom i što boljim osjećajem spremni su i malo pretrpjeti. Njima su namijenjene skijaške cipele koje su u biti verzija takmičarskih modela. Riječ je o prilično tvrdim cipelama čija se savitljivost kreće između 100 i 130, izvrsno prianjaju uz nogu, ali su zbog toga malo manje udobne;
• dobri rekreativci zadovoljit će se malo mekšim modelima čija se savitljivost kreće između 90 i 110. No, ti modeli mnogo su udobniji i omogućavaju cjelodnevne skijaške užitke;
• prosječni rekreativci udobnost stavljaju na prvo mjesto. Njima su namijenjeni mekši modeli skijaških cipela (savitljivost između 70 i 90) koji su izvrsno toplinski izolirani (neki modeli nude i mogućnost upotrebe posebnih grijača). U tim cipelama bez problema se može izdržati cijeli dan;
• većina proizvođača misli i na žene kojima je često hladno za noge. Njima su namijenjeni posebni modeli koji se odlikuju kombinacijom udobnosti i izvrsne toplinske zaštite. Nekoliko modela nudi i mogućnost grijanja posebnim grijačima.