Bosna i Hercegovina

Piše: Dženad Džino

Još prvi put kad sam posjetio Ramsko jezero, ostao sam zatečen onim što moje oči vide. Toliko ljepote, boja, mirisa na jednom mjestu jednostavno prije nisam imao priliku da vidim i osjetim. Ramsko jezero je neiscrpna inspiracija za oči promatrača. Bilo da se radi o fotografu koji traži prelijepe pejzaže, planinaru koji trči ka vrhovima da bi dobio pogled u vječnost ili samo prolazniku kroz ovaj predivni kraj.  Inspiracija je za oči koje imaju potrebu tražiti ljepotu, za oči koje traže najljepše boje  u jednom pogledu.

Dođete, vidite, zaljubite se.  To je Ramsko jezero.

Jezero je nastalo pregrađivanjem korita rijeke Rame još 1968. godine. Dužina mu je 12 kilometara a najveća dubina oko 95 metara. Jezero je okruženo planinskim masivima Ljubuše, Raduše, Makljena…
Glavni dotok vode je rijeka Rama koja nastaje iz dva vrela jugozapadno od naselja Varvara koje se nalazi na obalama Ramskog jezera. Oscilacije vode u jezeru su čak i preko 50 metara pa jezero u zimskom vremenu ima dubinu svega 40-45 metara ali i tada iako potpuno drugačije ostaje jednako lijepo i fotogenično i nije čudo što se ovo jezero smatra jednim od najljepših jezera u Evropi.

KAKO DOĆI DO JEZERA?

Jezero sam posjetio u jesen kada je nivo vode u opadanju ali njegova boja i vijuganje ivica ostrva i polu ostrva koja su na njemu, posmatraču jednostavno oduzimaju dah. Za odličan pogled na jezero postoje dva vidikovca na koja ja idem. Prvi vidikovac je na skretanju za selo Orašac i on je odmah uz glavnu cestu. Za drugi, malo udaljeniji ali mnogo ljepši pogled i doživljaj na jezero treba se popeti do sela Zahum a onda iznad sela na vidikovac koji je označen putokazom u samom selu Zahum. Sa tog mjesta Vam se pogled pruža na čitavu Ramsku kotlinu i  apsolutno na sva naseljena mjesta u Ramskom kraju.

Do jezera možete doći iz vise pravaca. Ja sam iz Jablanice stigao do Prozora.. Takodjer može se doći iz pravca Tomislavgrada i Livna. Iz pravca Posušja do jezera se može makadamskim putem preko Blidinjskog jezera, Kedžare preko sela Orašac.

Posebnu, nestvarnu ljepotu, Ramskom jezeru daju otoci i poluotoci, među kojima je najpoznatiji poluotok  Šćit, gdje se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit.

Vrlo značajno mjesto u kompleksu Franjevačkog samostana zauzima Etnografski muzej, koji je jedinstvena građevina u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je 1857. godine i jedina je takve vrste iz vremena turske vladavine.

Pored planinarenja, možete uživati u šetnji oko jezera, veslanju, plivanju, isprobavanju lokalnih specijaliteta i još puno toga. U svakom godišnjem dobu, jezero i okolna priroda su lijepi na drugačiji način.

Nadam se da sam vam, rječju i slikom, uspio dočarati nestvarnu ljepotu ovog mjesta inspirisati vas da ga posjetite.