Sadržaj

Trendovi

EURO 2021

UEFA 2021. je 16. Europsko fudbalskoj prvenstvo koje će se održati od 11. juna do 11. jula 2021. Takmičenje se trebalo održati već 2020. godine, ali je odgođeno zbog situacije s koronavirusom. Europsko prvenstvo također je preimenovano iz EURO 2020 u EURO 2021 i održat će se unatoč činjenici da je koronavirus još uvijek glavna prijetnja u mnogim zemljama svijeta.

I kako će se sve odvijati? Što će se dogoditi ako se infekcije pogoršaju? Hoće li i navijači dobiti pravu fudbalsku pobjedu na stadionima? Sve su to problemi s kojima se susreću mnogi ljubitelji fudbala.

Da vidimo što do sada znamo.

Koje će zemlje sudjelovati u UEFA-i 2021?

24 najbolje fudbalske momčadi “Starog kontinenta”, koje su se uvrstile na takmičenju u kvalifikacijama, podijeljene su u 6 skupina na temelju ždrijeba. Branitelj naslova je Portugal koji je 2016. godine osvojio željeni naslov.

  • Skupina A: Turska, Italija, Wales, Švicarska
  • Skupina B: Danska, Finska, Belgija, Rusija
  • Skupina C: Nizozemska, Ukrajina, Austrija, Makedonija
  • Skupina D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka
  • Skupina E: Španjolska, Švedska, Poljska, Slovačka
  • Skupina F: Madžarska, Portugal, Francuska, Njemačka

UEFA 2021 – turnir 12 različitih zemalja

Europsko fudbalskoj prvenstvo održat će se prvi puta u dvanaest europskih gradova, u dvanaest različitih zemalja. Na taj će način Europski fudbalski savez proslaviti cijeli događaj, u znak sjećanja na 60-godišnju historiju ovog takmičenja.

Dvije najbolje momčadi u skupini i četiri najbolje trećeplasirane momčadi, plasirat će se u osminu finala iz grupne faze. Grupnu fazu takmičenja i osminu finala ugostit će europski gradovi Rim (Italija),

Kopenhagen (Danska), Bukurešt (Rumunjska), Amsterdam (Nizozemska), Dublin (Irska), Bilbao (Španjolska), Budimpešta (Mađarska), London (Engleska) i Glasgow (Škotska).

Pobjednici utakmica osmine finala plasirat će se u četvrtfinale takmičenja, koje će se održati u četiri različita grada. Naime, ove će utakmice ugostiti Baku (Azerbajdžan), München (Njemačka), Sankt Peterburg (Rusija) i Rim (Italija). Pobjednici ovih utakmica plasiraju se u polufinale, a u slučaju pobjede i u finale. Sve utakmice završnog dijela takmičenja igrat će se u Londonu na stadionu Wembley.

Koronavirus oblikuje sudbinu svih glavnih međunarodnih takmičenja – uključujući EURO 2021

Slično koronavirusu koji je prošle godine oblikovao sudbinu mnogih međunarodnih takmičenja, slična se situacija može očekivati ​​i 2021. Stoga je glavni zadatak industrijskih udruga i organizatora međunarodnih takmičenja osigurati stroge sigurnosne mjere, jer takva takmičenja inaće nisu moguća . A isto vrijedi i za Europski fudbalski savez.

Slično koronavirusu koji je prošle godine oblikovao sudbinu mnogih međunarodnih takmičenja, slična se situacija može očekivati ​​i 2021. Stoga je glavni zadatak

Prema čelnicima UEFA-e, EURO 2021. očekuje se kako će se sve odvijati kako je bilo planirano za 2020. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, promjene u posljednji trenutak ili čak otkazivanje takmičenja i dalje su moguće. Međutim, budući da bi ponovno odgađanje turnira bilo financijski katastrofalno, svi su napori trenutno usmjereni na restrukturiranje natjecanja, na način koji će zadovoljiti sve preventivne mjere.

EURO 2021 sa ili bez navijača?

Europa i svijet na sve se načine bore da kontroliraju pandemiju, ali razina zaraza i dalje raste. Trenutno je, stoga, teško zamisliti da bi se prvenstvo održalo kako je prvotno planirano. Kako je EURO 2021 postavljen kao turnir koji će se održati u nekoliko različitih zemalja, dodatno putovanje za igrače, medije i navijače znači samo dodatni rizik više za

pogoršanje pandemije koronavirusa. Također postoji dvojba hoće li vjerni navijači, i ljubitelji fudbala uopće moći gledati utakmice uživo. Međutim, sa sigurnošću možemo reći da stadioni nakon dugo vremena neće biti popunjeni do kraja, kao što je to bilo uobičajeno. Prema nekim informacijama, stadioni su otvoreni samo za određeni broj navijača, ali morat će se cijepiti prije putovanja.

Koje promjene možemo očekivati ​​zbog pandemije koronavirusa?

Osim navijača, najveća sumnja je provedba takmičenja u 12 različitih zemalja. Kao što smo već napisali, ovaj način takmičenja samo povećava rizik od infekcija unutar timova i pratećeg osoblja, među novinarima, navijačima i svima onima koji su na ovaj ili onaj način sastavni dio takvog spektakla.

Stoga je ideja da se turnir održi u cijelosti na jednom mjestu, i iza zatvorenih vrata sve više u prvom planu. Vjerojatno će sistem takmičenja biti vrlo sličan onom koji smo već imali s Europskom ligom i Ligom prvaka prošle sezone, gdje su za svaku momčad implementirali strogo utvrđene mjehuriće.

Zadovoljstvo je što se nitko od navedenih domaćina do sada nije odmaknuo od namjere organiziranja natjecanja. UEFA je uputila sve domaćine da pripreme idealne planove za optimalne performanse svojih stadiona, uzimajući u obzir sve primjenjive sigurnosne mjere COVID-19.

Možemo biti sigurni da će UEFA učiniti sve što je u njenoj moći da održi Europsko nogometno prvenstvo 2021. godine. U kojem obliku i na koji način, ćemo međutim, vjerojatno saznati neposredno prije nego što započne.