Trendovi

„Biti u formi” posljednjih je nekoliko godina gotovo obavezni pratitelj savremenog života. O dobrom fizičkom stanju možemo brinuti i u kućnom okruženju. Potreban nam je samo dobar plan rada, volja i odgovarajuća oprema….
Vrste sprava i oprema za različite vrste treninga…
Tjelesna pripremljenost je složena stvar. Snaga, fleksibilnost i izdržljivost su tri glavne komponente, čemu je još potrebno dodati koordinaciju i ravnotežu. Integrirane vježbe i sistemska briga za svaki od tih pet navedenih elemenata dovode do uspješnog treninga. Najveća pogreška koju možete počiniti je baviti se samo svojim omiljenim sportom, a zaboraviti na bazu.

Snaga

Za trening snage bitan je anaerobni način vježbanja. Možemo ga izvoditi na različite načine. Za početak, možemo izvoditi određene vježbe u koje uključujemo svoju težinu. Odličan način za anaerobno vježbanje omogućava TRX trake. No prije ili kasnije ćete poželjeti nešto više. Tu mogućnost nam pruža postaja za vježbanje, uz koju se sistemski može ojačati određena skupina mišića. U kontekstu i s toga to uključuje treninge s utezima što omogućava rad velikog broja različitih mišića i mišićnih skupina. U jednoj je spravi ujedinjen veći broj pojedinačnih sprava za trening, što osigurava izvođenje puno različitih vježbi snage. U određenoj mjeri za tu vrstu aktivnosti može poslužiti i sobni bicikl.

Fleksibilnost

Fleksibilnost je element tjelesne pripremljenosti koji mnogi amateri, uglavnom muškarci, vole ignorisati. Nefleksibilnost može uzrokovati niz problema koji se javljaju s godinama (bolovi u leđima, vratu, zglobovima), tako da je važno na to obratiti pozornost. S druge strane, treninzi za poboljšanje fleksibilnosti (vježbe istezanja) se lako mogu odraditi i u kućnom okruženju. Uz odgovarajuće vježbe u kojima koristimo vlastito tijelo, te uz pomoć nekoliko osnovnih pomagala (elastične trake, lopte, podloge) može se vrlo efikasno odraditi trening. Trening fleksibilnost je također vrlo učinkovit vježbanjem joge i pilatesa.

Koordinacija

Kada govorimo o koordinaciji odmah pomislimo na naše najdraže sportove.Bez koordinacije je gotovo nemoguće zamisliti skijanje, igranje tenisa ili fudbala. Naravno, koordinacija također ide uz tjelesnu pripremljenost i održavanje odgovarajuće razine iste. U kućnom okruženju za razne vježbe koordinacije potrebno nam je samo nekoliko osnovnih pomagala kao što su vijače, čunjevi i mini prepone, trampolin, balans ploče, steperi… Koordinaciju je moguće poboljšati i uz elemente plesa, jer ples je gotovo sinonim za koordinaciju.

Ravnoteža

Ravnoteža je važan dio mnogih dinamičnih sportskih aktivnosti. Često osjećamo da imamo urođenu ravnotežu. To je djelomično istina, ali starenjem slabi aktivnost živčanog sistema i mišićna snaga, a posljedično i stabilnost, i to uglavnom zbog neaktivnosti. Održavanje ravnoteže se može poboljšati treningom, a redovito provođenje jednostavnih vježbi za ravnotežu očuvati će dobre reflekse.

Možda je najbolje oponašati kretnje skijaša uz opremu koja se koristi u programima vježbanja za postizanje ravnoteže, stabilnosti i jačanja tijela: polukružnom mekanom loptom, pilates loptom, daskom za ravnotežu…