The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

Teniski reketi za djecu

Teniski reketi za djecu

Prošla su vremena kada su se reketi za odrasle skraćivali za djecu.  Svi proizvođači su srećom postali svjesni važnosti djece koja počinju igrati tenis s odgovarajućom opremom. Kada je vrijeme za prve teniske korake, roditelji imaju puno pitanja i nedoumica. Djeca imaju različite motoričke sposobnosti, neki se ranije razvijaju, a neki malo kasnije.

Najvažnije je da dijete samo izrazi interes za tenis, bez prisile i roditeljskih ambicija. Kada djeca požele uzeti reket u ruke, vrijeme je da im pronađemo onaj odgovarajući, sa kojim će moći napredovati i osjetiti radost i ljepotu igranja tenisa.

 

TENISKE LOPTICE ZA DJECU

Pored odabira pravog reketa, vrlo je važno i da djeca naprave prve korake s dječjim loptama. Obične lopte su preteške, a pored toga se prejako odbijaju. Dječje loptice su mekše, lakše, sporije i nešto veće. Posljedica toga je njihovo odbijanje koje je dosta niže, a ova metoda omogućuje prilagodbu anatomiji djetetovog tijela. Sve to omogućuje djeci da izvode udarce pod pravim uglovima, koji su, prema njihovoj nižoj visini tijela, uporedivi s uglovima udaraca koje izvode odrasli. Ovo je neophodno za usvajanje ispravne tehnike udarca.

Dječiji reketi

Kada djeca izraze želju da se oprobaju u tenisu, potrebno im je  pronaći pravi reket. Većina proizvođača teniske opreme nudi dječije rekete različitih veličina i dužina. Različiti reketi u ponudi omogućavaju prilagodbe različitim uzrastima, visinama i tjelesnoj snazi. Obično se ove reketi proizvode nijansama boja najvećih majstora, tako da djeca mogu odabrati reket koji je vrlo sličan onom reketu s kojim igra njihov omiljeni igrač.

Za dječije rekete vrlo je važno da ne budu preveliki (predugi),  i imaju odgovarajuću ručku. Većina proizvođača nudi dječje rekete u najmanje četiri do šest dužina:

17 i 19 inčni

17 i 19-inčni reketi pogodni su za djecu između treće i pete godine života. Ti reketi su dovoljno lagani da djeci daju prve osjećaje koji su od najveće važnosti za kontinuirano učenje.

21 i 23 inčni

Ovi reketi su veći u svim pogledima. Osim što su duži, imaju i veću glavu. Uglavnom su izrađeni od aluminija. Prikladni su za djecu od šest do osam godina, koji su fizički malo jači i sposobni nadvladati glavne sile koje se pojavljuju s napretkom u treniranju.

24 i 25 inčni

24 i 25-inčni reketi uglavnom su izrađeni od kompozitnih materijala i na prvi pogled su vrlo slični reketima za odrasle. Osim toga, oni nude različite veličine ručki. Prikladni su za djecu između devet i jedanaest godina života, koji su već ozbiljno uključeni u tenis.

26 inčni

26 inčni reketi su za samo dva centimentra kraći od reketa za odrasle.  Ipak, ta dva centimetra puno znače! Ti su reketi izrađeni od kompozitnih materijala, za različitim veličinama ručke. Prilagođeni su djeci starijoj od 11 godina.