The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

SLUŽBENA LOPTA SVJETSKOG PRVENSTVA U RUSIJI

SLUŽBENA LOPTA SVJETSKOG PRVENSTVA U RUSIJI

Fudbal je najpopularnija igra na svijetu. U svakom je uglu našeg planeta. A fudbalska lopta za je poput, neke vrste relikvije. Poznata je legendarna izreka da je lopta okrugla. To svakako vrijedi,  ali u isto vrijeme vrijedi i sljedeće: da ni  jedna lopta nije ista. Lopta je vrlo važan kreator magije koju stvaraju Messi, Ronaldo, Neymar, Džeko, Ibrahimović i ostalo društvo s nogometnih terena. U tom smislu, je fudbalska lopta Adidas uvijek nešto posebno. Već duži niz godina ovaj poznati njemački proizvođač izrađuje lopte za sva evropska i svjetska nogometna prvenstva, koje su odraz najnaprednijh tehnologija tog vremena.

Za ovogodišnji mundial, koji se održava u Rusiji između 14. juna i 15. jula 2018., inžinjeri Adidasa osmislili su loptu pod nazivom Telstar 18. Ova je lopta izrađena kao znak sjećanja na poznati Svjetski kup FIFA 1970, gdje je domaćin bio Meksiko, gdje su sa svojim remek-djelima oduševljavali nogometni divovi poput Peléa, Gerd Müllera, Giacinto Facchettija, Pedro Rocha i Bobby Moorea. Službena lopta prvenstva prije četrdeset i osam godina zvala se Telstar. Bio je to igra riječi Television star – to jest, televizijska zvijezda. Lopta je na tada crno-bijelim televizijskim ekranima bila savršeno vidljiva i na taj način zauvijek promijenila praćenje fudbala kroz male ekrane.

Kako će izgledati ovogodišnja lopta za svjetsko prvenstvo?

Ovogodišnji Telstar, koji još nosi broj 18, na neki je način moderna reinkarnacija te lopte. Dizajn sa crno bijelim kockicama sličan je svom poznatom prethodniku. Istodobno, je opremljen svim pripadajućim tehnologijama. Neka poznata imena fudbala već su imala čast i sreću testirati loptu, kojom će igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i naprosto su oduševljeni njome. Među njima je i najbolji među najboljima – argentinski nogometni čarobnjak Lionel Messi: “Bio sam jedan od onih sretnika koji je mogao isprobati loptu s kojom ćemo igrati na ruskim terenima. Sviđa mi se u svakom smislu. Izrađena u atraktivnom retro dizajnu klasičnih boja, dok je osjećaj igranja jednostavno fantastičan.

 

Izgled lopte

Lopta Telstar 18 opremljena je svim modernim tehnologijama i izrađena je od održivih materijala koji se mogu reciklirati. Osim toga, opremljena je posebnim NFC čipom koji omogućuje povezivanje s pametnim telefonom. „Originalni Telstar iz 1970. godine jedna je od najslikovitijih fudbalskih lopti svih vremena. Zato je proizvodnja Telstar 18 bila poseban izazov za nas. Struktura panela i ugrađeni NFC čip zasigurno će donijeti fudbalsko iskustvo na još viši nivo “, rekao je Ronald Rommler, voditelj odjela za dizajn fudbalske opreme u Adidasu.