Sadržaj

Fudbal

U narednoj godini očekuju nas dva velika sportska događaja. Uz Olimpijske igre, prava će poslastica za sve ljubitelje fudbala biti i Europsko fudbalsko prvenstvo Euro 2024. Na kojem će nastupiti 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta. Provjerili smo neke važne činjenice o samom prvenstvu, koje bi svaki navijač trebao znati.

Sve što trebate znati o Euro 2024

Domaćin 17. UEFA Europskog prvenstva biti će Njemačka, trostruki europski fudbalski prvak. Cijeli turnir održat će se od 14. juna do 14. jula 2024., godine i sigurni smo da će osvojiti sve ljubitelje fudbala ispred televizijskih ekrana. Za one koji planiraju putovati u Njemačku, moći ćete gledati utakmice u 9 različitih gradova. Naime u Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburgu, Leipzigu, Münchenu, Stuttgartu i Düsseldorf Areni.

Na završnom turniru snage će odmjeriti 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta, raspoređene u 6 skupina. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije izborit će plasman u osminu finala. Nakon čega će se takmičenje igrati po principu nokaut – do finala koje se igra 24. jula. 2024. na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Fussballliebe – službena fudbalska lopta Eura 2024

Službena fudbalska lopta koju je dizajnirao Adidas, koristiti će se tokom cijelog Europskog fudbalskog prvenstva u Njemačkoj. Lopta je inspirirana radošću i ljubavlju prema fudbalu, zbog čega je nazvana Fussballliebe (ljubav prema fudbalu).

Sigurni smo da će ova fudbalska lopta impresionirati kako fudbalere, suce tako i sve gledatelje, stoga je red da se i vi s njom malo detaljnije upoznate. Ako tražite prikladan poklon za fudbalskog navijača, Fussballliebe je definitivno odlična ideja. Jer lopta impresionira nekim jedinstvenim faktorima, koje će se po prvi put predstaviti na tako velikom sportskom događaju:

• Adidas Ball Connected Technology

Euro 2024 bo bilo prvo fudbalsko prvenstvo,

Na kojoj će zvanična lopta uključivati adidas Ball Connected Technology. Lopta ima poseban sistem suspenzije i senzor pokreta u svojoj srži, koji pruža uvid bez presedana i na taj način omogućava sudijama da brže donose tačne odluke.

To je jedinstvena tehnologija koja zvaničnicima šalje tačne informacije o lopti, kao što je pozicija igrača, čime doprinosi poluautomatizovanoj tehnologiji zabranjenog položaja (ofsajd) i rješavanju konfliktnih situacija vezanih za igranje rukom i 11 metara.

• CTR-Core

CTR-Core je revolucionarna jezgra lopte, koja je prilagođena maksimalnoj preciznosti u igri. Sastoji se od dvije komponente, mjehura od obnovljive gume, i tijela od dvostruko zakrpane PES tkanine, koja mjehuru daje snagu i oblik

• Precisionshell

Poliuretanski premaz Precisionshell lopte također osigurava veću tačnost igre. To je dizajn ploče od 20 dijelova, sa strateški postavljenim udubljenjima ili utorima na vanjskoj ljusci lopte. Takav dizajn adidasa pomno je istražen i testiran u laboratoriju i na terenu, omogućujući postizanje izuzetne kontrole protoka zraka preko lopte.

• Održivi materijali na biološkoj bazi

Fussballliebe je izrađena od recikliranog poliestera i tinte na bazi vode, a svaki sloj lopte sadrži materijale kao što su kukuruzna vlakna, šećerna trska, drvena masa i guma. To je službena lopta s najvećim udjelom održivih biomaterijala do sada.

Dizajn fudbalske lopte Fussballliebe

Dizajn fudbalske lopte Fussballliebe zasigurno će zapeti za oko svim obožavateljima. Jaki crni oblici krila, imaju naglašene rubove, krivulje i tačkice, predstavljajući kretanje lopte i energiju igre tokom vremena. Za to se koriste boje kao što su crvena, plava, žuta, zelena i narančasta, koje odražavaju živahnost i dinamiku fudbalske igre. Na lopti su također prikazane ilustracije svih stadiona i imena gradova domaćina Europskog prvenstva. U trgovinama i internetskoj trgovini adidas – Lopte za fudbal | Sportska prodavnica Intersport | IntersportINTERSPORT očekuje vas širok izbor verzija – od replika do originalne lopte s kojom će se igrati najvažnije fudbalske utakmice.

1
1
2