Trčanje

Čak i ako slijedite najbolji plan treninga, neće biti učinkovit ako tijelo ne opskrbljujete ispravno. Otkrijte najbolju hranu za trkače i stvorite temelj za postizanje najboljeg učinka.

Srećom, pronalaženje idealne prehrane trkača ne mora biti komplikovano. Sve što trebate je razumijevanje nekih osnovnih principa, koje zatim možete prilagoditi prema vašim ličnim potrebama. Slijedite ove korake kako biste pripremili pripremu obroka.

Prvi korak; usredotočite se na svu hranu

Konzumirati svu hranu, znači konzumirati svu hranu koja ne sadrži dodatne šećere, sol i / ili konzervanse. Mislimo na povrće, voće, cjelovite žitarice, orase i krto meso. Najbolje cjelovite namirnice za trkače su one koje imaju visoku gustoću hranjivih tvari, i uključuju jaja, banane, borovnice, orahe, losos, avokado, špinat i zob, ovdje smo ih spomenuli samo nekoliko. Hrana poput ove trebala bi biti na meni-u svih vaših obroka i zalogaja.

Drugi korak; uravnotežite skupinu hrane

Vašem tijelu je potrebna odgovarajuća mješavina ugljikohidrata,  bjelančevina i zdravih masti za optimalnu učinkovitost. Ugljikohidrati daju energiju, proteini pomažu u izgradnji i oporavku mišića, dok zdrave masti pomažu tijelu da bolje funkcioniše (pomažući u apsorpciji vitamina, na primjer). Koliko od svega vam je potrebno? To se razlikuje ovisno o intenzitetu vašeg treninga. Općenito, intenzivniji trening zahtjeva veći unos ugljikohidrata. To osobito drži vodu, na primjer u prehrani prilikom treninga za maraton. Proširite unos proteina tokom dana kako biste ostali siti.

 

Treći korak; planirajte unaprijed

Jednom kada usvojite ove osnove, moći ćete stvoriti obroke u kojima ćete uživati. U skladu s time, zatvorite frižider i eksperimentišite. Planiranjem unaprijed, možete izbjeći bezumno trošenje energije kada god štrajkate glađu. Međutim, pripremanje obroka ne mora biti složeno. Neki odlični brzi obroci u prehrani trkača uključuju smootie, mufine s integralnim žitaricama (koje možete pohraniti u zamrzivaču i uzeti po potrebi) ili jogurt s niskim sadržajem masnoća s voćem. Pripremite nešto raznovrsno poput smeđe riže ili quinoe. Spremite je u frižider kako biste je kasnije dodali u lisnate salate ili ih jedite kao prilog uz pečena pileća prsa, za ručak ili večeru tokom nekoliko dana.

Hrana, bogata visoko hranjivim tvarima, osigurati će da vaše tijelo uvijek ima potrebnu energiju. Naravno, nemojte zaboraviti hidrataciju. I konačno, slušajte znakove vašeg tijela i budite fleksibilni. Ako se dobro osjećate, na pravom ste putu. Ako je nešto isključeno, nastavite kalibrirati dok ne pronađete ono što vam odgovara.